Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 8. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

2

Natisni članek

vročina vreme

Sreda, 2. 8. 2017, 7.06

6 let, 6 mesecev

Za del Slovenije razglašen rdeči alarm #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

2

Vročinski val se bo od danes še stopnjeval. Temperature so se približale 40 stopinjam Celzija, zato je Arso za osrednji in jugovzhodni del države razglasil rdeči alarm. Na Voglu so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč. Najnižja temperatura je bila 20,7 stopinje Celzija.

Kako Slovenci prenašamo vročino? Poglejte si v spodnjem videoprispevku.


Video: Žaklin Rožič, Planet TV

Najvišjo temperaturo zraka so danes ob 16.30 izmerili v Podnanosu, in sicer 39 stopinj Celzija. Malenkost manj kot v Podnanosu so izmerili v Črnomlju in v Osilnici 38 stopinj, v Lendavi pa 37 stopinj Celzija, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Arsa). Slovenski temperaturni rekord je sicer 40,8 stopinje Celzija.

Proti večeru so v severni in severovzhodni Sloveniji napovedane vročinske nevihte, lahko so tudi močnejše.

Presežena koncentracija ozona

V Ljubljani je koncentracija ozona ob 16. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Glede na vremensko napoved je mogoče pričakovati preseženo opozorilno vrednost še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi koncentracija padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času. Koncentracija ozona je bila presežena tudi v Novi Gorici in Otlici pri Ajdovščini.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, lahko dražijo sluznico in dihala. Zato na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v času povečane koncentracije ozona ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v tem času izogibajo naporov.

Si predstavljate, da bi morali v teh razmerah še prekuhavati vodo? Brez pitne vode so ostali na Cerkniškem, kjer so v ceveh našli sledi nevarne bakterije E. coli, so poročali v oddaji Danes na Planet TV:


Preberite še:

Kako je v vročini poskrbljeno za delavce?
Vročina vpliva na možgane voznikov
Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video
Italija z najbolj vročim poletjem v zadnjih dvesto letih


Vpliv vroče zračne mase v višinah je zaradi različnih krajevnih in regionalnih vetrov, sušnosti tal in rastlinja ter geografskih značilnosti po Sloveniji precej različen. Najbolj ga občutijo na jugu in zahodu, najmanj pa po nižinah na severovzhodu.

Najbolj vroče je bilo včeraj v Podnanosu, kjer se je ogrelo do 38,7 stopinje Celzija. Nenavadno vroče je bilo med drugim na Babnem polju, in sicer 34,3 stopinje. To je bilo celo malenkost topleje kot v skoraj 600 metrov nižje ležeči Murski Soboti, kjer so namerili 33,9 stopinje Celzija.

Slovensko morje se bo ogrelo na 29 stopinj Celzija

Temperatura morja v Kopru je bila ob 13. uri 28,4 stopinje Celzija. V prihodnjih dneh bo po napovedih temperatura morja vztrajala pri 29 stopinjah.

Bohinjsko jezero ima 23,6 stopinje, Blejsko pa 26,1 stopinje. Soča ima v Kršovcu 12,4 stopinje, pri Solkanu pa 16,4 stopinje.

Proti večeru lahko v severni in severovzhodni Sloveniji nastane kakšna vročinska nevihta. Popoldne bo ponekod zapihal severovzhodnik, v noči na četrtek na Primorskem prehodno šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 33 do okoli 38 stopinj Celzija.


vreme, alarm | Foto: Arso/meteo.si Foto: Arso/meteo.si Jutri bo pretežno jasno. V hribovitem svetu proti večeru ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25, najvišje dnevne od 33 do 38 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo sončno in zelo vroče. V hribovitem svetu bodo popoldne in zvečer nastale vročinske nevihte, ki bodo verjetnejše v soboto.

Zaradi vse hujše vročine je Arso za prihodnje dni rdeči alarm razglasil za celotno Slovenijo z izjemo Gorenjske, kjer velja oranžni alarm.

 

Zadržujte se v senci

Na Arsu svetujejo, da se v dneh velike toplotne obremenitve sredi dneva in popoldne zadržujemo v senci. Odsvetujejo velike telesne napore na prostem. Uživati je treba lahko hrano in piti zadostno količino tekočine. Bivalne prostore moramo zračiti ponoči in zjutraj ter poskrbeti za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila je treba pred začetkom vožnje dobro prezračiti.

Opozarjajo tudi na povečano verjetnost požarov v naravnem okolju. Takšno stanje bo trajalo najmanj do prvih izrazitih padavin, zato svetujejo strogo previdnost pri uporabi odprtega ognja v naravnem okolju. Letošnji četrti vročinski val se bo predvidoma končal v začetku prihodnjega tedna, ko se bodo temperature nekoliko spustile, padavin pa meteorologi še ne napovedujejo.

Največkrat se ljudje v vročih dneh pregrejejo zaradi športnih dejavnosti ali dela v vročini, a večino takih bolnikov obravnavajo že na terenu ali v okviru službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana, pravi vodja internistične prve pomoči interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Hugon Možina. Na internistični prvi pomoči so do zdaj po njegovih besedah pregledali le štiri bolnike, ki so imeli težave zaradi neposredne izpostavljenosti vročini, so za STA sporočili z UKC Ljubljana.

Na internistični prvi pomoči pa po Možinovih besedah pregledajo precej srčnih, pljučnih, karcinomskih, dementnih, nepokretnih in drugih kroničnih bolnikov, pri katerih se kot vzrok poslabšanja v ozadju lahko skrivajo visoke temperature. Bodisi so bili v slabo hlajenih prostorih bodisi niso pili dovolj tekočine.

Opozoril je, da morajo biti na vnos zadostne količine tekočine še posebej starejši, ki ne čutijo prave žeje. Znak, da premalo pijemo, je tudi urin, ki je temen. Če se nam vrti in zniža krvni tlak, moramo zaužiti dovolj tekočine. Če pa se že pojavi zmedenost in vroča koža brez potenja, je treba takega človeka takoj ohladiti z vodo in ga prepeljati k zdravniku.

Na poslabšanje zdravstvenega stanja lahko po njegovem pojasnilu vpliva tudi prekomeren učinek zdravil v kombinaciji s prekomerno toplim okoljem in premajhnim vnosom tekočine.

V Ljubljani so obravnavali več ljudi zaradi vročinskega kolapsa, ki pomeni izgubo zavesti in druge težave, ki jih povzroča izpostavljenost veliki toplotni obremenitvi. V službi nujne medicinske pomoči so obravnavali šest oseb s kolapsom, dve osebi pa so oskrbeli na terenu, je poročal Radio Slovenija.

Taki bolniki ponavadi občutijo oblivanje znoja, vrtoglavico, lahko jim je slabo, za krajši čas lahko izgubijo zavest, je za radio povedal specialist urgentne medicine Timotej Šuc.

V tem času je po navajanju radia tudi več sprejemov zaradi težav, ki bi jih prav tako lahko pripisali veliki toplotni obremenitvi, tako zaradi vrtoglavice, slabosti in glavobolov.

Težav pa nimajo le starejši in kronični bolniki, ampak tudi mlajši. Ti imajo po besedah zdravnika Šuca težave, če premalo pijejo in so v vročih prostorih s premalo prezračevanja.

Video: Planet TV
 

Ne spreglejte