SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Z odločitvijo na plebiscitu smo izkazali pogum in odločnost"

0

termometer

"Bodimo ponosni na svojo domovino, bodimo veseli!" je na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti dejal slavnostni govornik Miroslav Mozetič, predsednik ustavnega sodišča.

Na današnji dan pred 25 leti, 23. decembra 1990, je potekal referendum o samostojnosti in neodvisnosti, ki se ga je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev. Tri dni pozneje, 26. decembra, so razglasili rezultate plebiscita: za samostojno in neodvisno državo je glasovalo 88,2 odstotka volivcev, Slovenija pa na ta datum obeležuje dan samostojnosti in enotnosti.

Mozetič poudaril, da je država tako dar kot odgovornost V svojem nagovoru je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič izpostavil, da smo z odločitvijo na plebiscitu brez dvoma izkazali pogum in odločnost ter jasno opredelili vrednostne temelje nove države. Ti so spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter politična, gospodarska in duhovna svoboda. Prepričan je, da moramo biti lastne države veseli in nanjo ponosni tudi danes, čeprav je včasih mačehovska, saj mnogi narodi te sreče nimajo.

Vendar opozarja, da se nismo odločili za kakršno koli državo. Ta je po njegovem mnenju ne le dar, temveč tudi odgovornost. Krivcev ne gre iskati izven sebe, prav tako odgovor ni v razočaranju nad državo, še meni Mozetič. "Vprašati se moramo, kaj je šlo narobe, ali je naša družba zdrava in ali spoštujemo vsaj tisti minimum, ki nam je skupen vsaj tisočletje."

Zakaj je Milan Kučan tako zaskrbljen? Ne bi želel komentirati. Z veseljem kdaj drugič, je na naše vprašanje o prvih 25 letih samostojne Slovenije dejal vidno zaskrbljeni prvi predsednik Milan Kučan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin