Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
14.30

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce Slovenija Janez Janša Janez Janša zelena energija gospodinjstvo elektrika sončna elektrarna

Petek, 8. 4. 2022, 14.30

1 leto, 11 mesecev

Z največjo sončno elektrarno v Sloveniji elektrike za 800 gospodinjstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

sončna elektrarna, Tehnološki park | Podjetje HTZ, ki je hčerinska družba Premogovnika Velenje, je poskrbelo za dobavo opreme, montažo in zagon elektrarne. | Foto STA

Podjetje HTZ, ki je hčerinska družba Premogovnika Velenje, je poskrbelo za dobavo opreme, montažo in zagon elektrarne.

Foto: STA

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je danes na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku odprl največjo, 3,036-megavatno sončno elektrarno v državi. Naložba je vredna približno 2,5 milijona evrov brez DDV, zagotavljala bo elektriko za približno 800 gospodinjstev.

Premier Janez Janša je spomnil, da smo v Sloveniji v prejšnjih desetletjih večino elektrike pridobivali iz ogljičnih virov, danes pa imamo na razpolago trajnostne in zelene vire. Dodal je, da je bil ustanovljen sklad za pravičen prehod, s katerim se bo država oddolžila tistim regijam, v katerih so kopali premog za proizvodnjo električne energije.

Dodatna sredstva za obnovljive vire 

Janša je tudi napovedal, da bodo za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov na voljo dodatna sredstva. Treba pa je biti pameten in dobro izkoristiti te vire, je dejal.

Bisol_Naslovna
Novice So sončne elektrarne rešitev naraščajočih cen elektrike tudi v gospodarstvu?

Po njegovem mnenju Slovenija sončno energijo izkorišča že nekaj let, to je zelena energija. Ocenil je tudi, da se je svet 24. februarja letos spremenil, viri, ki jih imaš doma, so tako danes bolj cenjeni kot v preteklosti. Treba je graditi male hidroelektrarne in sončne elektrarne. Če se nam zgodi kibernetski napad, smo lahko brez električne energije tedne ali mesece, je še dejal.

Na nekdanjem degradiranem območju bo 6.748 sončnih modulov letno proizvedlo več kot tri gigavatne ure električne energije, kar zadostuje za letne potrebe po električni energiji približno 800 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

V prihodnjih letih pa se bo elektrarna razširila do skupne moči 15 megavatov. Na ta način se v Prapretnem pri Hrastniku ustvarja točka energetskega pravičnega prehoda. HSE s to investicijo vlaga v prihodnjo zanesljivo oskrbo z električno energijo in sledi smernicam EU po zmanjševanju ogljičnega odtisa.

BISOL
Novice Prva sončna elektrarna s 100-odstotno izhodno močjo #nagradna igra
Rok Suhodolnik Luče
Novice "Vesela sva, da bodo otroci lahko uporabljali energijo sonca"
Bisol_1
Novice 5 razlogov, zakaj slovenska sončna elektrarna
fotovoltaika, optoelektronika
Novice Slovenska znanost ustvarja učinkovitejše sončne celice
Ne spreglejte