Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
29. 10. 2016,
3.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

4

Natisni članek

Zdenko Fritz NLB podrejene obveznice ustavno sodišče

Sobota, 29. 10. 2016, 3.44

6 let, 6 mesecev

Z izbrisom podrejencev je nekdanji bankir NLB izgubil milijon: kaj pravi o odločitvi ustavnega sodišča?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

4

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji predsednik uprave Banke Zasavje in svetovalec upravi NLB Zdenko Fritz je v pozneje izbrisane podrejene obveznice NLB vložil 0,9 milijona evrov. Nad odločitvijo sodišča je razočaran in razmišlja o tožbi proti banki.

Ustavno sodišče je odločilo, da zakonodajna podlaga za izbris podrejenega dolga konec leta 2013, po katerem je s trimilijardno dokapitalizacijo država postala edina lastnica NLB, NKBM, Abanke, Probanke in Factor banke, ni bila protiustavna. Imetnikom podrejenih obveznic pa je pritrdilo v delu, da jim je bila kršena pravica do sodnega varstva.

"Po treh letih odločanja ni bilo odločeno nič"

Zdenko Fritz,ex NLB | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed Eden od tistih, ki so jim dolg izbrisali, je Zdenko Fritz (na sliki desno). Ta je bil pred desetletjem predsednik uprave Banke Zasavje, ki pa je bila pred desetletjem pripojena k NLB. Pozneje je svetoval upravi NLB, zdaj je upokojen.

Nad odločitvijo sodišča je razočaran, meni, da se ni opredelilo do najbolj spornih vsebinskih elementov postopka izbrisa.

"Sodišče se ni opredeljevalo v zvezi z materialnimi dejstvi in osnovami izbrisa, ki so bili dejansko najbolj sporni. Praktično je zavzelo enak pristop kot Evropsko sodišče, to je, da naj končno odločitev sprejmejo drugi, v tem primeru verjetno sodišča," razlaga in sklene:

"Po treh letih 'prednostnega' odločanja ni bilo odločeno nič, razen, da morda ne bo dodatnih ovir za tožbe. Na vsak način pa bodo zato nadaljnji postopki dolgotrajni in dragi."


Preberite še:

Proces desetletja – nočna mora za sodnike in prihodnje vlade

Ustavno sodišče: Zakon o bančništvu deloma protiustaven

Kaj morate vedeti o razlastitvi imetnikov podrejencev?


Neupravičeno razlastninjenje?

Moti ga predvsem, da se sodišče ni opredelilo do vsebine, torej do vprašanja, ali so bili podrejenci lahko instrument za pokrivanje izgube banke. Sam meni, da ne. 

Podrejene obveznice je kupil v okviru javne prodaje, ki jo je organizirala NLB. "V prospektu o javni prodaji nikoli niso bile opredeljene kot instrument za pokrivanje morebitne izgube banke. V tem elementu se razlikujejo od lastniškega kapitala. Kupci so prevzeli le tveganje vrstnega reda poplačila v primeru stečaja, ki ga pa ni bilo. Ves postopek je tekel po principu, kaj bi bilo, če bi bilo, po javno znanem spornem scenariju.

Po drugi strani se je pri ugotavljanju, da zakon o bančništvu (ZBan-1) ni v neskladju z zaupanjem v pravo in da ne gre za poseg v zasebno lastnino sodišče, zadovoljilo z napisanimi pavšalnimi določbami v zakonu, da noben upnik 'ne sme biti na slabšem' in da upniki ne smejo prejeti manj, kot bi v primeru stečaja, čeprav so bili predloženi argumenti, da se ta določila iz zakona v praksi niso upoštevala."

Konec leta 2013 je bilo na podlagi odločbe Banke Slovenije, ki jo vodi Boštjan Jazbec (na sliki), izbrisanih za 265 milijonov evrov podrejenega dolga v NLB. | Foto: Matej Leskovšek Konec leta 2013 je bilo na podlagi odločbe Banke Slovenije, ki jo vodi Boštjan Jazbec (na sliki), izbrisanih za 265 milijonov evrov podrejenega dolga v NLB. Foto: Matej Leskovšek

Neskladje v podatkih

Kot pravi sogovornik, dvom o korektnosti postopka izhaja tudi iz neskladja med podatki NLB in Banke Slovenije.

"Razlika med izračuni BS in NLB na isti datum znaša prek 1,6 milijarde evrov. Banka Slovenije je izbris odredila med drugim na podlagi domnevno ugotovljenega negativnega kapitala banke na dan 30. septembra 2013, ob upoštevanju dodatnih slabitev, ki jih je banki narekoval skrbni pregled, izveden konec leta 2012 (prilagojen na dan 30. septembra 2013). Pri tem Banka Slovenije trdi, da je bil pregled izveden v skladu z mednarodnimi računovodskimi standardi (MRSP). Uprava banke je v poslovnem poročilu za leto 2012 podpisala izjavo o odgovornosti, da so izkazi točni in tudi izdelani v skladu z istimi MRSP. Kdo od njiju zavaja?" se še sprašuje.

"Moti me, da banka ni šla v bran svojih varčevalcev"

Če bo prišlo do tožbe – zakonodajalec mora zdaj najprej določiti način, kako bo zagotovil učinkovito sodno varstvo za imetnike izbrisanega dolga –, Fritz razmišlja o tožbi proti NLB. Ta bi po njegovem konec leta 2013 morala ugovarjati odločbi BS.  

"Sam sem imel poslovni odnos izključno z banko na osnovi izdanega prospekta in spremljanja tekočih poslovnih poročil do vključno zadnjega na dan 30. septembra 2013. Moti me, da banka ni šla v bran svojih varčevalcev in ni izkoristila pravnega poduka iz odločbe, v katerem bi lahko dokazovala pravilnost svojih podatkov," pravi.

Primož Kozmus intervju junij 2016 | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic Koga je država še zradirala?

S podržavljenjem bank je bilo zradiranih okoli sto tisoč delničarjev in imetnikov podrejenega dolga.

Med temi so oziroma naj bi bili tudi:

- Tadej Kotnik (njegov komentar tukaj);

- atlet Primož Kozmus (na sliki desno);

- nekdanji šef NFD Stane Valant;

- solastnik LTH Castings Marko Golob;

- podjetja, povezana s šefom novomeškega gradbinca CGP Darijem Južno;

- pozavarovalnica Sava Re (v podjetju so zadovoljni z odločitvijo ustavnih sodnikov in pričakujejo, da bo popravljena zakonska ureditev ustvarila možnosti za razkritje resnice o sanaciji. BS bo morala, tako sporočajo iz družbe, "jasno izkazati, ali, zakaj, in v kolikšnem obsegu so bili izredni ukrepi sploh potrebni".

Ne spreglejte