SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes lahko izrazite podporo predsedniškim kandidatom

0,22

termometer

Predčasne volitve v državni zbor 2022 | DVK bo preizkusila zakonitost vloženih kandidatur. | Foto: Ana Kovač
DVK bo preizkusila zakonitost vloženih kandidatur. Foto: Ana Kovač

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko od danes s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, mogoče je tudi vlaganje kandidatur. Kandidati lahko te vložijo do 28. septembra, nekaj dni prej, 22. septembra, pa bo tudi uradno stekla volilna kampanja.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje najmanj deset njihovih podpisov. Stranke lahko svoje kandidate predlagajo s podpisi najmanj treh poslancev ali tri tisoč volivcev. Če se kandidat na volitve poda samo s podporo volivcev, pa potrebuje najmanj pet tisoč podpisov volilnih upravičencev.

Vlaganje kandidatur na državno volilno komisijo (DVK) bo mogoče do 28. septembra. Še pet dni po tem, do 3. oktobra, pa lahko kandidati soglasje h kandidaturi umaknejo.

DVK bo nato preizkusila zakonitost vloženih kandidatur, z žrebom določila vrstni red kandidatur, seznam kandidatur pa javno objavila do 7. oktobra.

Uradna kampanja se bo začela 22. septembra 

Uradna volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami bo stekla 30 dni pred dnem glasovanja, 22. septembra, in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih potekalo 18., 19. in 20. oktobra med 7. in 19. uro.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo DVK do 22. septembra sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

Oskrbovanci domov za starejše in volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 12. oktobra sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Nataša Pirc Musar Novice Volilni plakat Pirc Musarjeve se je pojavil prezgodaj #video Dušan Vučko Novice DVK: Od ponedeljka mogoče vlaganje kandidatur za predsedniške volitve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin