Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
16.56

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ebola

Sobota, 18. 10. 2014, 16.56

4 leta, 11 mesecev

WHO priznala, da se je prepočasi odzvala na ebolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je priznala, da v prvotnih fazah izbruha smrtonosne ebole v zahodni Afriki ni ravnala pravilno.

WHO je priznala, da je podcenjevala tveganje, ki ga ta virus predstavlja za regijo s propustnimi mejami in krhkimi zdravstvenimi sistemi.

"Skoraj nihče od teh, ki so bili vpleteni v odziv na izbruh, ni prepoznal očitnih znakov, da se pripravlja silovito neurje," je zapisano v internem dokumentu WHO, ki je pricurljal v javnost. Po navedbah iz dokumenta bi se morali strokovnjaki zavedati, da običajni načini zajezitve izbruha ebole v tako šibkih državah, kot so Gvineja, Liberija in Sierra Leone, ki jih je virus najbolj prizadel, ne bodo delovali, poroča britanski BBC.

Zdravniki brez meja so opozarjali Organizacija Zdravniki brez meja, ki je svoje prostovoljce za boj proti eboli na krizna žarišča poslala takoj, ko so marca, tri mesece po prvem primeru, uradno razglasili izbruh, je WHO že takrat opozorila, da je aktualen izbruh drugačen od prejšnjih.

V petek je organizacija ocenila, da nedavne mednarodne obljube o pomoči in napotitve zdravstvenega osebja na prizadeta območja doslej niso imele učinkov na epidemijo.

Koordinator Združenih narodov za ebolo David Nabarro je glede tega za BBC zatrdil, da je v zadnjih dveh mesecih prišlo do silovitega odziva mednarodne skupnosti, a da žal umiritve epidemije ni pričakovati pred koncem leta.

Francija s poostrenim nadzorom Medtem je za zajezitev širjenja ebole Francija danes začela izvajati poostren nadzor nad letalskimi potniki iz Gvineje. Zdravniki so potnikom, ki so danes prispeli na pariško letališče Charles de Gaulle iz gvinejske prestolnice Conakry, izmerili temperaturo, ki je eden najočitnejših simptomov ebole. Od vseh treh najbolj prizadetih držav ima edino Gvineja s Francijo neposredno letalsko povezavo.

Tovrsten nadzor je v Evropi pred Francijo sicer uvedla že Velika Britanija, pred njo pa tudi ZDA in Kanada.

Ne spreglejte