Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zima sneg

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 15.33

8 let

Vsaj še deset dni pozabite na sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Snega po nižinah vsaj še deset dni ne pričakujemo, ob padavinah v tem tednu bo padal predvsem na visokogorskih smučiščih, kot sta Vogel in Kanin, je pesimističen Brane Gregorčič z agencije za okolje.

A pravi, da tudi za to zimo še vedno velja, da upanje umira zadnje.

Kje si, zimska idila? "Morda lahko sneži tudi na nižje ležečih smučiščih, vendar bodo temperature bolj kot ne ostale malo nad ničlo in bi se lahko mešala dež in sneg. Zato na nižjih legah prave zimske idile še ni mogoče pričakovati. Mogoče se lahko sneženje do nižin spusti v dolini Tamarja ali v Kranjski Gori, a to ni to, kar si želimo."

Kot še pravi Brane Gregorčič, bo temperatura v prihodnjih dneh pod ničlo šele tam nad 1400 in 1500 metri. Snega je nekaj več za zdaj samo na višje ležečih smučiščih, kot so Vogel, Krvavec in Rogla. Sneg je tudi na Kaninu, a tam so žičniške naprave zaradi posodabljanja zaprte.

V Ljubljani že skoraj mesec dni temperature nad ničlo In kdaj je bila nazadnje takšna mila zima v Sloveniji? "Po nižinah je bila najtoplejša zima od decembra leta 2006 do februarja 2007, takrat je bila povprečna temperatura v celotni zimi skoraj pet stopinj Celzija. Kakšna bo letošnja zima, je še prezgodaj napovedovati, a se lahko uvrsti blizu tega, odvisno od tega, kaj se bo dogajalo februarja," še pojasnjuje Brane Gregorčič.

Kot pravi naš sogovornik, je bila v Ljubljani nazadnje temperatura pod ničlo 20. decembra lani, kar pomeni, da je že štiriindvajseti zaporedni dan s pozitivno temperaturo, ko se ta ni spustila pod ledišče niti ponoči. Srednje temperature pa so od pet do deset stopinj višje od dolgoletnega povprečja. Takšno stanje pa bo po napovedih Gregorčiča torej trajalo vsaj še teden dni.

Očitne posledice globalnega segrevanja "Topla obdobja so v zadnjih desetletjih vse pogostejša, da pa nastane takšen odklon, kot je letos, pa je tudi nekaj naključja. Vsekakor pa gre za posledice globalnega segrevanja, plus naravna variabilnost. Ob tem pa se seveda še vedno pojavljajo hladna obdobja," poudarja Gregorčič.

Polarni mraz iz Amerike lahko pride tudi v Evropo Razlog za nedavne ekstremno nizke temperature v ZDA pa Gregorčič vidi v tem, da je arktični zrak prešel bolj proti jugu. To se enkrat lahko zgodi v Ameriki, drugič pa v Evropi, pri čemer je zadnja na boljšem, ker ima Alpe, ki ovirajo širitev takšnega mrzlega vala," še dodaja Gregorčič.

Ne spreglejte