Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
22.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Vrhunec UKC Ljubljana

Četrtek, 16. 1. 2014, 22.13

7 let, 12 mesecev

Vrhunec opozarja na možnost poslabšanja dostopnosti zdravstvenih storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakovost oziroma dostopnost zdravstvenih storitev se bo poslabšala, če program dela, ki ga državljani potrebujejo, ne bo pokrit s sredstvi zdravstvene zavarovalnice.

Tako opozarja generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec. To je povedal svetu zavoda na seji, kjer so obravnavali tudi lansko poslovanje kliničnega centra.

Prihranili so pri materialnih stroških ter pri stroških dela Rezultati poslovanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana od januarja do septembra lani kažejo, da je imel klinični center izgubo v višini dobrih šest milijonov evrov. Vrhunec je po seji povedal, da je izguba posledica tega, da so v UKC obravnavali za 2,5 odstotka oziroma skoraj 2000 bolnikov več, kot jih je plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Številke so po mnenju Vrhunca takšne tudi zaradi znižanja cen zdravstvenih storitev. Ob tem je pojasnil, da so sledili sanacijskim ukrepom in dosegli prihranke pri materialnih stroških ter pri stroških dela. Ti so bili za šest milijonov evrov nižji od stroškov leto prej.

Odhodki UKC so septembra lani znašali 324,4 milijona evrov in so bili za 4,7 odstotka nižji od realizacije leto prej, prihodki pa so znašali 317,9 milijona evrov in so bili 4,1 odstotka nižji kot leta 2012.

Na dnevnem redu seje sveta je bilo tudi poročilo o ukrepih za zmanjšanje korupcijskih tveganj v UKC. Vrhunec je dejal, da je zaveza vodstva, da je z ukrepi treba nadaljevati, na področju javnih naročil in razpisov pa predlaga tudi, da bi pri sestavi razpisnih komisij za večje razpise in določitvi kriterijev sodeloval tudi strokovni svet UKC. "Delamo na večji participaciji medicinsko-strokovnega dela kliničnega centra," je pojasnil.

Poleg tega svet zavoda v zvezi z ukrepi za zmanjšanje korupcijskih tveganj želi, da notranje revizijska komisija na tri mesece svetu poroča o svojih ugotovitvah, razpisnih komisijah, rezultatih razpisov, donacijah ter donatorjih, je dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.

Na seji so govorili tudi o projektu urgence. "Svetu zavoda smo predstavili, da je to problem proračuna ministrstva za zdravje, ki investicijo vodi," je povedal Vrhunec in dodal, da so od sveta zavoda dobili zeleno luč, da pritisnejo na ministrstvo in uporabijo vse ukrepe, da bi se ta investicija v čim večji meri realizirala s sredstvi, ki so na voljo v proračunu.

Ne spreglejte