SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vrhovno sodišče delno dopustilo revizijo odločitve višjega sodišča v tožbi SDS zoper državo

0,60

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Vrhovno sodišče je v dveh točkah dopustilo revizijo sodbe, s katero je Višje sodišče v Mariboru zavrnilo pritožbo SDS na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani. Z njo je okrožno sodišče zavrnilo zahtevek SDS, naj ji država zaradi procesa Patria plača 886.257 evrov odškodnine, poročajo mediji.

SDS je s tožbo od države zahtevala odškodnino zaradi škode, ki naj bi jo stranki s svojim odločanjem v procesu Patria povzročili pravosodni organi v procesu Patria. V stranki so prepričani, da so tožilci in sodniki, ki so odločali v zadevi Patria, ravnali protipravno, zaradi česar naj bi stranka na državnozborskih volitvah leta 2011 in 2014 prejela manj glasov kot leta 2008 in posledično manj sredstev iz proračuna.

Okrožno sodišče v Ljubljani je aprila 2018 zahtevek SDS v celoti zavrnilo, ker je menilo, da osrednji element odškodninske odgovornosti države oziroma pravosodnih organov, to je protipravnost, ni bil podan, maja letos pa mu je po pritožbi SDS pritrdilo tudi Višje sodišče v Mariboru.

V SDS so zoper pravnomočno sodbo vložili zahtevek za revizijo na vrhovno sodišče, ki je zdaj revizijo v dveh od štirih točk dopustilo. Kot izhaja iz odločbe, ki jo je objavil spletni portal Nova24TV, je vrhovno sodišče revizijo dopustilo glede vprašanja, ali je višje sodišče zaradi odsotnosti obrazložitve odločitve oziroma pomanjkljive obrazložitve zagrešilo kršitev ustave in zakona o pravdnem postopku, ter glede vprašanja, ali je višje sodišče pomanjkljivo ugotavljalo pravno relevantna dejstva s tem, ko ni upoštevalo navedb v pritožbi, da so odločitve sodišča vseh stopenj, ki so odločala v procesu Patria, odstopale od sodne prakse.

Dopuščena revizija je revizija, ki jo dopusti vrhovno sodišče, kadar oceni, da je od njegove odločitve mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, ki je pomembno za zagotovitev pravne varnosti, enotne uporabe prava ali za razvoj prava prek sodne prakse, je zapisano v pravnem terminološkem slovarju.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slov1ec / 15.11.2019. ob 18:25 +7 - 4

  Ne sodišče ( proračun= davkoplačevalci ) sodniki in tožilci, ki so si privoščili indično sodbo brez dokaza(!), naj plačajo odškodnino. Ne pa, da so v strahu pred Klemenčičevo grožnjo ( " drugače bodo padale glave..." ) ubogljivo spisali izrek sodbe ! Kot vsi državljani imajo vsak svoj priimek in ime.

  +7 - 4
 • Kitty / 16.11.2019. ob 19:10 +3 - 2

  Naj JJ& companya toži točne določene osebe!! Kakšno državo? Kdo od raje ima kaj pri tem? Cufajte se med sabo pri koritu!! ?? Pa glih nič kriva raja plačuje te barabije! Prokleta svojat, kdaj boste nehali??

  +3 - 2
 • Minovak / 19.11.2019. ob 09:42 0 0

  Sodišče je država in sodniki voljeni od oblasti, torej...Država je indično obsodila JJ, brez dokazov in, izključno zaradi političnih vzrokov, to je volitev. Sodnikom, ki so bili vpleteni v to afero, bi morali pobrati njihove licence in to doživljensko, saj so dokazali svojo brezmejno koruptivnost. Zamislite si, da vas sodnik, zaradi nekega vzroka, obsodi, samo zato, ker pozna tožnika in to na podlagi indicev. Takrat bi takoj začeli razmišljati drugače, blebetati v prazno, pa je škoda časa.

  0 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin