SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vremenski rekordi letos niso padali le v dolini #video

0,34

termometer

Letos vremenski rekordi niso padali le v dolini, kjer smo izmerili najnižje temperature v zgodovini meritev, ampak tudi na Kredarici, kjer je snežna odeja še vedno debela več kot dva metra.

To je ena od najdebelejših snežnih odej, kar se jih spomnim, je pripovedoval vojaški meteorolog Rado Jeklar, ki na Kredarici dela že 16. leto. Na meteorološki postaji na Kredarici, ki je najvišje ležeča pri nas in hkrati ena od najpomembnejših, sicer 24 ur na dan dežurata dva vremenoslovca opazovalca, vojaški in Agencije RS za okolje (Arso).

Malo čez deveto zjutraj smo z brniškega letališča s helikopterjem Slovenske vojske poleteli proti Kredarici. Bil je namreč dan, ko se v meteorološki postaji menja izmena meteorologov opazovalcev. Slovenska vojska svojega vremenoslovca na Kredarici zagotavlja od leta 2005. Ti se načeloma menjujejo na deset dni, če vreme to dopušča. Peljejo pa se seveda s helikopterjem Slovenske vojske. Pri oskrbi postaje pa je vojska začela pomagati že dve leti prej.

"Slovenska vojska podpira oskrbovanje postaje na Kredarici s helikopterjem. Zagotavljamo prevoz potrebščin za normalno delovanje postaje in prevoz goriva na postajo," je dejal Robert Špernjak, namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva.

Zima je zahtevnejša

Prve meteorološke meritve so bile na Kredarici opravljene že davnega leta 1897. Prva ekipa profesionalnih meteorologov opazovalcev pa je na Kredarici začela delati avgusta leta 1954. Trenutno imajo tri vojaške meteorologe opazovalce, ki se menjajo, med njimi je tudi Jeklar, ki na Kredarici dela že 16. leto.

"Moramo preživeti, moramo gospodinjiti, pospravljati, delno oskrbeti nenapovedane obiskovalce. V obdobju epidemije koronavirusa ni bilo nobenih ljudi," je povedal Jeklar, ki je na postaji skupaj z vremenoslovcem iz Arsa. Lahko bi rekli, da sva deklici za vse, je pripovedoval Jeklar, letos jima je delo otežila še dolga in zahtevna zima.

"Zima je bolj zahtevna že zaradi tega, ker smo sami. Več je dela, sneg je, vetrovi so, sama sva. Poletje je veliko lažje, tudi kočo odprejo," meni Jeklar.

Na Kredarici ostal kar 24 dni

Najdlje je na postaji ostal 24 dni, ko menjava ni bila mogoča zaradi slabega vremena. Sicer pa imajo od sodelovanja korist oboji. Arso ima prevoz do Kredarice, vojska pa s tem trenira polete in pristanke v visokogorju.

"To letenje je ena od najtežjih vrst letenja. Upoštevati je treba ogromno dejavnikov, ki vplivajo na letenje. Pristajanje na Kredarici je vedno adrenalinsko in nikoli povsem enako. Treba se je dobro pripraviti," opozarja Špernjak.

"Kredarica je eden od rednih poletov v visokogorje, vendar so razmere tu gori kar spremenljive, kar zadeva veter, in zaradi hribov. Veter se malo obrača," pravi pilot helikopterja Slovenske vojske Aleš Ledinek.

In prav na dan menjave je kljub lepemu in sončnemu vremenu pihal precej močan veter, zaradi katerega nam je na Kredarici ostalo zelo malo časa za snemanje.

Njihovo pomoč pa še kako potrebujemo. Skoraj vsak dan vojaški helikopter pomaga pri nujnih medicinskih prevozih in pri reševanjih ponesrečenih v gorah. Samo pretekli konec tedna so imeli kar štiri helikopterska reševanja planincev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin