Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
12.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK korupcija odstop

Petek, 29. 11. 2013, 12.46

8 let, 3 mesece

Vodstvo KPK nepreklicno odstopilo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celotna Komisija za preprečevanje korupcije, na čelu s predsednikom Goranom Klemenčičem, je odstopila.

Klemenčič je dejal, da senat komisije odstopa iz protesta. "Ne odstopamo iz obupa, nemoči ali pritiska, ni nam zmanjkalo ne poguma, ne volje do dela. Odstopamo iz protesta, ker ne moremo pristajati, da se vprašanje korupcije in nasprotja interesov v tej državi popolnoma politizira in je predmet čistega populizma. Ker se zavedamo nujnosti korenite in takojšnje izboljšave protikorupcijske zakonodaje, ki ga aliansa v državnem zboru, ki presega meje koalicije ali opozicije, noče podpreti".

Odstopajo tudi, ker predlogu k rešitvi nekaterih ključnih vprašanj, kot so TEŠ6, luknja v bančnem sistemu, nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, ostajajo neodgovorjeni.

"Ker ne moremo pristati, da v strankah na županskih mestih ali iz ozadja na ključnih mestih politike, vplivajo ljudje, ki so v mnogih postopkih obremenjeni zaradi korupcije, davčnih utaj in pranja denarja" pojasnjuje Klemenčič.

Odstop vidijo kot še zadnjo možnost, da se v tej državi začne dialog, kdo nam je ukradel državo.

Kaj želijo? Želijo nov boljši protikorupcijski zakon. Rok Praprotnik je dejal, da tega očitno ne bo, saj ni nikomur v interesu, ker tisti, ki odločajo o novih zakonih, ko sprejemajo zakone gledajo v prvi vrsti na to, kaj jim je v korist in kaj ne. "V parlamentu je nastala tiha aliansa proti komisiji in očitno je, da sprememb zakona ne bo." je dejal Praprotnik. Pravijo, da so se za odstop odločili po tehtnem premisleku. "Odločitev je med nami dozorevala od poletja, navsezadnje smo odstop napovedali že januarja ob objavi premoženjskega stanja naših politikov, če se ne bo nič spremenilo in po naše se ni nič spremenilo," je dejal Goran Klemenčič. Protikorupcijska komisija je odstopno izjavo podala predsedniku republike. Predsednika so seznanili tudi s tem, da bodo delo opravljali do imenovanja novih članov komisije, a ne dlje kot do 1 marca 2014. Ravnokar imajo namreč opraviti z veliko zadevo na področju zdravstva.

Klemenčič pravi, da se zavedajo vseh možnih špekulacij o pravih razlogih odstopa "skoraj vse lahko vnaprej previdimo. Spet bodo bitke za interpretacijo, spet se bo veliko govorilo, a nič naredilo. " je dejal Klemenčič. Na koncu pa citiral nekdanjega ameriškega predsednika Roosvelta, ki je rekel "Mojega dela naj ne ocenjujejo po tem, koliko sem si med njim nabral prijateljev, temveč koliko sem si nabral sovražnikov". Mi odhajamo z dvignjeno glavo.

Ne spreglejte