SiolNET. Novice Slovenija
1,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rast cen energije: "Smo na varni strani, zakupi so se dogajali že veliko prej" #video

1,66

termometer

"Za zdaj podražitev elektrike še ni na vidiku, razen pri enem ponudniku, ki je to že napovedal, " je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, 26. oktobra bo sklical izredni vrh ministrov za energetiko v Luksemburgu, kjer bodo skušali najti rešitve, ki bodo državljanke in državljane ubranile pred nadaljnjim drastičnim dvigovanjem cen. 

"Spopadamo se z energetsko krizo, kakršne Evropa že dolgo ni videla. Razmere na trgih so neobičajne in so posledica več dejavnikov. Povečanje povpraševanja po energiji, zmanjšana zaloga plina zaradi tehničnih težav in nižjih naložb, nerezervirana dodatna količina plina iz Rusije, manjša proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov, izjemna porast cene premoga in zemeljskega plina. Na dobavo vplivata tudi vreme in oživitev gospodarstva po epidemiji," je na konferenci povedal minister Jernej Vrtovec

Vrtovec: "Rad bi vas pomiril. Za zdaj podražitev elektrike še ni na vidiku."

Dodal je, da vlada razume razmere in jih redno obravnava. Trenutni položaj v Sloveniji je posledica dogajanj na mednarodnih trgih energentov. "Rad bi vas pomiril. Za zdaj podražitev elektrike še ni na vidiku, razen pri enem ponudniku, ki je to že napovedal. Če želite zamenjati ponudnika, ga lahko kadarkoli zamenjate. Do začetka naslednjega leta ni mogoče pričakovati večjih dvigov. Slovenija se je pravočasno odzvala na rast cen. Seznanjeni smo z nabori ukrepov. Ko bo potrebno, bo vlada ukrepala," je povedal minister. 

Ceno bo povišal en ponudnik

Po besedah ministra je za zdaj samo en ponudnik sporočil, da bo 1. decembra zvišal ceno. "Če se je to zgodilo vam, je rešitev, da zamenjate ponudnika," še pravi Vrtovec. 

Kakšne so rešitve?

"Vlada se je danes odločila vzpostaviti posebno delovno skupino, ki bo spremljala tekoče dogodke in s tem seznanjala javnost. Če želimo biti energetsko neodvisna država, moramo vlagati v obnovljive vire energije in jedrsko energijo," je dejal Vrtovec. 

Jernej Vrtovec Novice Vrtovec: Velik in vesel dan za Koroško, ki smo ga predolgo čakali Jernej Vrtovec Novice Minister Vrtovec razkril pomembne novosti v javnem potniškem prometu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin