Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
16.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada proračun imenovanje

Četrtek, 25. 7. 2013, 16.41

8 let, 2 meseca

Vlada s proračunskimi izhodišči za 2014 in 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je začela formalni postopek priprave dopolnjenega proračuna za 2014 in začrtala izhodišča za pripravo predloga proračuna za 2015.

Pri tem bo vlada sledila ciljem iz programa stabilnosti, ki so bili potrjeni na ravni EU. Proračunski primanjkljaj naj bi tako prihodnje leto znašal največ tri odstotke BDP, v 2015 pa največ 2,5 odstotka BDP.

Določili razrez odhodkov za prihodnje leto in leto za tem Vlada je določila razrez odhodkov za prihodnje leto in leto za tem. Določila je največji možni obseg odhodkov na postavki integralnih sredstev. V letu 2014 ta znaša 7,861 milijarde evrov, v letu 2015 pa skoraj 7,953 milijarde evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Nekoliko več manevrskega prostora si vlada v tem trenutku pušča pri sredstvih EU in pri namenskih sredstvih. Pri črpanju evropskih sredstev je treba po besedah Vraničarjeve upoštevati tako iztekajočo se trenutno večletno proračunsko obdobje in začetek novega obdobja 2014 - 2020.

Ministrstva so zato dobila nalogo, da ocenijo realne možnosti črpanja za eno in drugo leto, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa mora kot organ upravljanja končne podatke finančnemu ministrstvu predložiti do 22. avgusta.

Vlada želi obseg odhodkov ohraniti približno v okvirih sprejetega proračuna Glede skupne ravni odhodkov in prihodkov je državna sekretarka povedala, da želi vlada obseg odhodkov prihodnje leto ohraniti približno v okvirih sprejetega proračuna, to je pri 9,3 milijarde evrov. Prihodki pa naj bi okvirno znašali 8,25 milijarde evrov.

Za 2015 vlada načrtuje približno enako raven odhodkov kot prihodnje leto, prihodki pa naj bi bili nekoliko višji, saj se takrat v skladu s sedanjimi napovedmi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj že lahko pričakuje rahla rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Vlada je danes sicer določila tudi okvirni razrez po posameznih uporabnikih za obe leti. Gradivo je še interno in je odvisno od ukrepov po ministrstvih in od dogovora na ravni vlade ter od zmožnosti pri črpanju sredstev EU. Vraničarjeva zato ni želela dati napovedi glede krčenja odhodkov po posameznih resorjih.

Vlada z dodatnimi ukrepi pomoči za Hrastnik, Radeče in Trbovlje Vlada je na seji sprejela sklep o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore občine Hrastnik, Radeče in Trbovlje, ki se soočajo z visoko brezposelnostjo. Med drugim bo za program spodbujanja konkurenčnosti za obdobje 2013-2018 namenila 13,37 milijona evrov. Ministrstvom in vladnim službam pa je naložila, da v skladu z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja v obdobju od 2013 do 2018 upoštevajo omenjeno območje kot prednostno pri izvajanju razvojnih politik, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Slovenija doslej počrpala več kot polovico razpoložljivih kohezijskih sredstev Slovenija je v tekočem finančnem obdobju, od začetka leta 2007 do polovice letošnjega leta, od 4,8 milijarde evrov razpoložljivih sredstev evropske kohezijske politike potrdila za 5,3 milijarde evrov projektov. Izplačanih je bilo za 2,6 milijarde evrov ali 53,7 odstotka odstotka vseh razpoložljivih sredstev, kaže poročilo, ki ga je obravnavala vlada.

Ne spreglejte