Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada pokojninska reforma

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 18.34

8 let

Vlada poslala računskemu sodišču poročilo glede izjemnih pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je računskemu sodišču poslala poročilo v zvezi s pozivom za ukrepanje za odpravo nepravilnosti in nesmotrnosti na ministrstvu za delo glede izjemnih pokojnin.

Priložila je navodilo ministrstva o nadzoru nad izvajanjem zakona o poračunavanju finančnih obveznosti iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, so sporočili po dopisni seji vlade. Računsko sodišče poziva vlado k odpravitvi nepravilnosti Računsko sodišče je namreč v porevizijskem poročilu ocenilo, da predvideni ukrepi, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve opisalo v odzivnem poročilu, niso zadovoljivi. Zato je vlado pozvalo k ukrepanju za odpravo nepravilnosti in k zagotovitvi učinkovitega nadzora nad obračuni obveznosti države, ki jih sicer pripravi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Kot so zapisali v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade, so na ministrstvu pripravili navodilo o nadzoru nad izvajanjem zakona o poračunavanju finančnih obveznosti iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ga je vlada priložila poročilu računskemu sodišču. Vlada ugotavlja, da so bili zahtevani popravljalni ukrepi izvedeni na način, kot ga je zahtevalo računsko sodišče. V primeru uveljavitve pokojninske reforme se bodo opravile potrebne spremembe V odzivnem poročilu je ministrstvo poudarilo, da je bilo vseh upravičencev po posebnih predpisih, ki nimajo podlage v obveznem zavarovanju in ki jim država priznava določene pravice, v letu 2009 približno 270.000. Zahteva za pripravo navodila se po navedbah ministrstva nanaša zgolj na 342 zadev oziroma 0,126 odstotka vseh upravičencev. Ministrstvo je pojasnilo tudi, da bi se v primeru uveljavitve pokojninske reforme opravile tudi potrebne spremembe, na katere je opozorilo računsko sodišče.

Nadzor ministrstva za delo nad Zpizom je bil neučinkovit Računsko sodišče je v letu 2010 izvedlo revizijo o sistemu priznavanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin in izdalo revizijsko poročilo, v katerem je izreklo, da poslovanje med drugim tudi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pri zagotavljanju enakopravne obravnave oseb v okviru sistema priznanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin v obdobju od 1. 1. 1998 do 10. 8. 2010, ni bilo uspešno. V reviziji je pokazala, da je v osmih od 12 primerov izvedlo nadzor nad obračuni obveznosti države do Zpiza in v vseh primerih ugotovilo, da je obračun pravilen.

Glede na odkrite nepravilnosti Zpiza pri izplačilih izjemnih pokojnin in ocene, da podatki obračunov niso zanesljivi, je računsko sodišče ocenilo, da je bil nadzor ministrstva nad poslovanjem Zpiza v delu, ki se nanaša na pripravo obračunov obveznosti države pri izjemnih pokojninah, neučinkovit.

Računsko sodišče od vlade in ministrstva zahteva popravljalne ukrepe Računsko sodišče je zato od vlade, Zpiza in ministrstva zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov za odpravo ugotovljenih nepravilnosti oziroma nesmotrnosti ter podalo več priporočil, med katerimi je najpomembnejše priporočilo resornim ministrstvom in vladi, naj čim prej sprejmejo odločitev o novem zakonu s področja izjemnih pokojnin oziroma začnejo spreminjati obstoječi sistem priznanja in odmere izjemnih pokojnin.

Ne spreglejte