Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
7.18

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

19

Natisni članek

nepremičnine Štajerska varda živali vlada

Četrtek, 21. 11. 2019, 7.18

4 leta, 5 mesecev

Živali so želeli opredeliti kot čuteča živa bitja, a za to na vladi ni bilo posluha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

19

pes | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je danes obravnavala predlog novele stvarnopravnega zakonika (SPZ), s katerim bi med drugim opredelili živali kot čuteča bitja. Do zdaj se je SPZ namreč uporabljal tako, da so se živali obravnavale enako kot stvari. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Ministrica Andreja Katič upa, da bodo predlog ustrezno popravili poslanci.

 

Novice Kužek, ki mu iz čela raste rep, postal spletna senzacija #video

Po seji vlade je pravosodna ministrica Andreja Katič povedala, da bodo živali opredelili kot živa bitja, in ne več kot stvari. Katičeva je sicer v zakon želela zapisati dikcijo, da so živali "čuteča živa bitja", to določilo so namreč oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij.

Kljub vsemu napredovali

A ministrici, kot je dejala, žal te določbe v medresorskem usklajevanju ni uspelo uskladiti, novela pa je kar štiri tedne čakala na uvrstitev na sejo vlade. Tudi danes je poskušala prepričati nekatere kolege ministre, a ji ni uspelo in tako v predlogu ostaja dikcija, da so živali "živa bitja".

Katičeva to kljub vsemu ocenjuje kot določen napredek, pri čemer pa še vedno upa, da bo predlog spremenjen med obravnavo v DZ. Kot je dejala, se o tem že pogovarja s poslanci, meni pa tudi, da bodo tudi nevladne organizacije "vršile dovolj velik pritisk, da Slovenija na tem področju stopi med bolj napredne države".

mačka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Novice Navihani konj: vsakič, ko ga poskušajo zajahati, se naredi mrtvega #video

Razlika med živalmi in stvarmi

Danes so se oglasili tudi v Društvu za osvoboditev živali in njihovih pravic. Pobudniki društva že več let zahtevajo, da se novi člen zakona oblikuje tako, da se poudari razlika med živalmi in stvarmi. Kot glavno izpostavljajo predlog, da se žival zapiše kot "čuteče bitje", kar je že zapisano v delu Lizbonske pogodbe in je s tem tudi del evropskega in slovenskega pravnega reda.

Kot še poudarjajo v društvu, ima besedilo predvsem simbolni pomen in nima nikakršnih neposrednih posledic. "Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje," pravijo v društvu. Čeprav člen nima neposrednega vpliva, pa vseeno ocenjujejo, da nosi pomembno simbolno gesto, zato se zavzemajo, da se isto besedilo pojavi tudi v slovenskem zakonu, še pojasnjujejo v društvu. 

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Šarčeva vlada uspešno do proračunov za leti 2020 in 2021 #video

 

Ne spreglejte