Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2020,
7.09

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

9

Natisni članek

vlada Koronavirus virus zakon

Sobota, 28. 3. 2020, 7.09

4 leta

Vlada danes o mega zakonu za pomoč ob epidemiji koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

9

Vlada bo na današnji popoldanski seji nadaljevala z obravnavo velikega krovnega zakonodajnega svežnja za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bodo delo nadaljevali tudi v nedeljo, če bo treba. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan. Kacin je še dejal, da nihče v vladi ni okužen z novim koronavirusom.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Minister Počivalšek: To je veliko dejanje, primerljivo z dogodki ob osamosvojitvi #video

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier Janez Janša pričakuje potrditev mega zakona v državnem zboru v idealnem primeru do 1. aprila. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna, piše STA.

Zakon, ki bi pomagal samozaposlenim, upokojencem in študentom

"Gre za mega zakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela," je v četrtek dejal Janša. Vrednost vseh predlaganih ukrepov je okoli dve milijardi evrov. Medtem se bodo na ministrstvih v sodelovanju s strokovno skupino lotili priprave še enega podobnega zakona in vlada ga bo obravnavala predvidoma konec prihodnjega tedna.

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 648 primerov okužbe z novim koronavirusom. | Foto: Getty Images V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 648 primerov okužbe z novim koronavirusom. Foto: Getty Images

Z mega zakonom naj bi država samozaposlenim namenila univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov in jim odpisala vse prispevke. Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v višini 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Danes pa naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo v višini med 200 in 300 evri, je v petek poročala TV Slovenija (TVS).

Jelko Kacin
Novice Dve osebi v karanteni v Velenju okuženi z novim koronavirusom #video

Premier Janša bo ukrepe predstavil jutri

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, bodo dodaten čas, ki ga je vladi namenil državni zbor, izkoristili za usklajevanje na ravni strokovne delovne skupine, ki že poteka. Tako po njegovih besedah danes tudi ne bo popoldanske novinarske konference, ampak bo predsednik vlade Janez Janša sprejete ukrepe predstavil na novinarski konferenci v nedeljo v popoldanskem času, ko bo vlada delo zaključila.

Premier Janša bo vsebino ukrepov predstavil na jutrišnji novinarski konferenci. | Foto: STA , Premier Janša bo vsebino ukrepov predstavil na jutrišnji novinarski konferenci. Foto: STA ,

Premier Janša sicer želi, da bi državni zbor zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja državnega zbora naj bi bila v torek ali sredo. V koalicijskih vrstah ob tem pričakujejo precej dopolnil opozicije, je še poročala TVS, navaja STA.

Na vladi ni nihče okužen

Kacin je na današnji novinarski konferenci na vprašanje, ali je kdo v vladi okužen z novim koronavirusom, dejal, da ni. So pa tri okužbe v zavodu za blagovne rezerve, vsi trije zboleli delajo od doma. "Ste pa opazili, da vlada večinoma zaseda v večjih prostorih kot doslej, da je med udeleženci primerna razdalja, po potrebi nosimo zaščitne maske. Zaščitni ukrepi in samozaščita so najboljša pot, da se ne okužimo," je še poudaril Kacin. 

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji potrjenih 684 okužb z novim koronavirusom #video
Ne spreglejte