Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
6.09

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

javni sektor plače Vlada Republike Slovenije

Četrtek, 18. 1. 2024, 6.09

3 mesece, 1 teden

Imenovali glavnega vladnega pogajalca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Vlada je za glavnega vladnega pogajalca v pogajanjih s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja imenovala finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo pa bo vodil minister za javno upravo Franc Props, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Boštjančič.

Kot je dejal, si vlada želi, da se tako krovna kot stebrna pogajanja nadaljujejo takoj. Pri tem je napovedal, da se bodo v okviru teh pogajanj pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih, vezanih na javne uslužbence, ne le o višini plač in razmerjih med posameznimi kategorijami, ampak tudi o normativih in učinkovitosti dela.

Ne bodo iskali parcialnih rešitev, ampak se bodo o vsem dogovarjali skupaj

"Kot ves čas poudarjamo, bodo pogajanja tekla za vse uslužbence hkrati, da nobena stebrna plačna skupina ne bo postavljena pred drugo," je vladno stališče ponovil finančni minister. Poudaril je, da torej ne bodo iskali parcialnih rešitev, ampak se bodo o vsem dogovarjali skupaj in transparentno, kar je po njegovih besedah še zlasti pomembno v času, ko se soočajo z zahtevami posameznih sindikatov.

"Naš cilj je, da najdemo oziroma pridemo do kompromisne rešitve ob razumevanju, da javno-finančni okvir ni neomejen," je dejal. Ob tem pa si po njegovih besedah želijo preseči dojemanje pogajanj kot zgolj pogajanja o prejemkih. "Želimo si iskrene razprave in pripravljenosti na dogovor. Sta pa seveda za to potrebni dve strani," pravi Boštjančič.

Glavna vladna pogajalka v pogajanjih s sindikati javnega sektorja je bila do odstopa z mesta ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Vlada novega vodje po njenem odstopu ni imenovala. Pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah pa so z jesenjo zastala.

So se pa predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja proti koncu leta vrnili za pogajalsko mizo in v dobrem mesecu uspeli priti do dogovora o delni uskladitvi plač z inflacijo. V tem delu je pogajanja s sindikati na vladni strani že vodil Boštjančič, ki je ob podpisu dogovora skupaj s sindikati ocenjeval, da ta pomeni dobro popotnico za zahtevnejša pogajanja, ki jih čakajo.

Namestnika Franc Props in Lidija Apohal Vučković

Kot je danes odločila vlada, bo tudi ta pogajanja, torej pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij, na krovni ravni vodil finančni minister. Vlada pa je dodatno za njegova namestnika danes imenovala ministra Franca Propsa in Lidijo Apohal Vučković z ministrstva za javno upravo.

Ob tem je vlada danes določila tudi pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja o predpisih in kolektivnih pogodbah po posameznih plačnih stebrih.

Kot omenjeno, bo Props vodil pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo. Pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih in gasilcev bo vodil Branko Vidič z ministrstva za javno upravo, pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi pa državna sekretarka z ministrstva za vzgojo in izobraževanje Jasna Rojc. Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec bo vodila pogajanja za plačni steber javnih uslužbencev v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih.

Vlada je omenjenim pogajalskim skupinam naložila, da začnejo pogajanja za spremembo in dopolnitev kolektivnih pogodb glede določanja števila dni letnega dopusta ter o revidiranju seznama delovnih mest, na katerih so javni uslužbenci upravičeni do poklicnega pokojninskega zavarovanja, upoštevaje usmeritve dosedanje ožje pogajalske skupine, še izhaja iz sporočila po seji vlade.

Lidija Jerkič, ZSSS
Novice ZSSS za 7,5-odstotno zvišanje minimalne plače #video
Kari Wahlroos, Ruja Ignatova
Novice "Piramidaš", ki so ga plačevali tudi Slovenci, je služil tri tisoč evrov na uro
Fides, stavka
Novice Fides napovedal zaostritev stavke #video
Ne spreglejte