SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Virus ptičje gripe H7N9 odporen na zdravila

4

termometer

Kitajski raziskovalci so ugotovili, da so nekateri bolniki, okuženi z novo obliko ptičje gripe, ki se je pojavila na Kitajskem, odporni proti običajnim zdravilom proti gripi, kakršno je tamiflu.

Virus H7N9 je postal odporen na tamiflu pri treh od 14 bolnikov, ki so jih zdravili v šanghajskem kliničnem centru. Raziskovalci v članku, objavljenem v zdravstveni reviji The Lancet, opozarjajo, da se je odpornost pojavila z "očitno lahkoto", kar vzbuja skrb.

Kitajske zdravstvene oblasti so v ponedeljek sporočile, da v zadnjih dveh tednih niso zabeležile nobenega novega primera okužbe s smrtonosnim virusom H7N9. Doslej se je z njim okužilo 130 ljudi, od tega jih 37 umrlo.

Kitajski raziskovalci so v študijo zajeli 14 bolnikov, ki so jih v šanghajski klinični center sprejeli med 4. in 20. aprilom. Vsi so dobili protivirusna zdravila, bodisi oseltamivir bodisi peramivir, in pri 11 se je prisotnost virusa zmanjšala. Pri treh bolniki je virus kljub zdravilom vztrajal in so lahko dihali zgolj s pomočjo aparatov. Dva od njih sta kasneje umrla, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin