Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
12.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 12.23

7 let, 12 mesecev

Virant za ohranitev enotnega plačnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rušenje enotnega plačnega sistema bi po besedah Gregorja Viranta pomenilo vrnitev v sistem "dodatkomanije, razsulo in neobvladljivo plačno maso javnega sektorja".

Uveljavitev plačnih dodatkov za policiste bi bila po njegovem pot v to smer. Zanesljivo bi namreč sledile enakovredne zahteve drugih sindikatov v javnem sektorju in vlada ne bi imela nobenega argumenta, da jih zavrne, pravi Virant, sicer predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS. "OECD sedanji plačni sistem označuje kot izboljšavo" Poudarja, da bi obstoječi sistem vladi, ki bi znala gospodariti, omogočal obvladovanje rasti plač v javnem sektorju tako, da bo ta delil usodo gospodarstva. Kot pravi, tudi OECD v svojem poročilu, ki je zaenkrat še neke vrste osnutek, a se najbrž ne bo bistveno spreminjal, priporoča ohranitev investicije, ki jo predstavlja sedanji plačni sistem. Slednjega, povzema Virant, OECD označuje kot izboljšavo in dosežek. Virant: Zaradi plačne reforme je bilo vladi v času krize lažje Virant trdi, da je bilo vladi zaradi plačne reforme v času gospodarske krize bistveno laže obvladovati plačno maso v javnem sektorju. Kot pojasnjuje, je novi plačni sistem izrazito pozitivno vplival na obvladovanje mase za plače v javnem sektorju, saj je reforma obrzdala njihovo nenormalno visoko rast.

Spomnil je, da je bila v obdobju med letoma 1995 in 2001 rast plač v zasebnem sektorju 18,2 odstotka, v javnem sektorju pa 29,5 odstotka. In če ne bi bilo plačne reforme in bi se nadaljevala dinamika rasti plač izpred leta 2002, ko so plače letno rasle povprečno za 4,2 odstotka, bi bila raven plač v javnem sektorju ob začetku krize za približno milijardo višja. Dodaja, da vlada ne bi mogla ničesar reševati z odlogom odprave plačnih nesorazmerij in bi morala drastično zarezati v plače in jih verjetno znižati.

Za večji poudarek plačevanju po delovni uspešnosti Ko bo krize konec, bo potrebo izplačati še ostali del odprave plačnih nesorazmerji. Poleg popravkov sistema in odprave določenih anomalij pa bi po njegovem prepričanju morali uvesti tudi večjo managersko fleksibilnost, dati večji poudarek plačevanju po delovni uspešnosti.

Deset odstotkov plačne mase bi rezerviral za variabilni del plač Kot poudarja Virant, zakonske možnosti za to obstajajo, problem pa je, ker denarja ni, saj se ves porabi za fiksne plače. Rešitev vidi v tem, da bi deset odstotkov mase plač rezervirali za njihov variabilni del, in sicer postopno tako, da bi za to namenili del letne eskalacije.

V širšem javnem sektorju je še vedno preveč zaposlenih Virant se je dotaknil tudi števila zaposlenih v javnem sektorju, kjer je ugotavljal, da je bila tako prejšnja kot tudi ta vlada uspešna pri zmanjševanju zaposlenih v državni upravi, števila zaposlenih v širšem javnem sektorju pa jima ni uspelo obrzdati. Rešitev Virant vidi v koordiniranem projektu za celotni javni sektor, s tem da bi za vsak njegov del določili merljive cilje, za njihovo uresničevanje pa bi bil odgovoren posamezen resorni minister.

Pohvalne besede za Pavlinič Krebsovo Boji se, da je ta mandat za te cilje izgubljen. Ministrstvo za javno upravo je ostalo brez vodstva. Nekdanja ministrica Irma Pavlinič Krebs je po njegovih besedah te stvari razumela in po njegovem mnenju se je tudi borila za zmanjšanje števila zaposlenih, pa tudi za enotni plačni sistem. A je očitno imela s tem velike probleme v vladi.

Ne verjame, da bo Pahor uspešen pri vodenju ministrstva Glede napovedi predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo ministrstvo vodil kar sam, pa se Virant boji, da bo pri tem zelo neuspešen. "Prvič, ne bo imel časa in že z vodenjem vlade ima neskončne težave. Kako bi ob tem vodil konkretno še en resor, kjer je potrebno kar veliko znanja in razumevanja," se sprašuje Virant.

Pri tem meni, da premier z nekaterimi svojimi izjavami v zadnjem času dokazuje, da tega znanja in razumevanja nima. Izpostavlja Pahorjevo izjavo o dodatkih in pravi, da če premier govori o tisočih dodatkih, očitno ne pozna plačnega sistema.

"Gre za vprašanje volje" Virant poudarja tudi, da odpuščanje tako iz krivdnih kot iz poslovnih razlogov v javnem sektorju in javni upravi obstaja že od leta 2003, kot za gospodarstvo pa tudi veljajo pravila zakona o delovnih razmerjih. Zato gre tu po Virantovih besedah za vprašanje volje.

Ne spreglejte