Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
7.09

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregor Virant Roman Jakič

Četrtek, 12. 12. 2013, 7.09

4 leta, 2 meseca

Virant: Delamo na polno in problemov ne pometamo pod preprogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ministrstvu za notranje zadeve delamo na polno in problemov ne pometamo pod preprogo, je v zagovoru na interpelacijo, ki jo je zoper njega vložila opozicija, poudaril minister Gregor Virant.

Ob tem je zanikal vse očitke, ki so jih v interpelaciji navedle SDS, SLS in NSi. Virant je tudi naštel ključne uspehe dosedanjega mandata. Poslanke in poslanci so sicer po osmih urah končali razpravo o interpelaciji in jo bodo nadaljevali v petek.

"Vse, kar mi očitate, so v resnici dosežki, na katere sem ponosen" Po ministrovih besedah je interpelacija v celoti neutemeljena ter je zgolj nepotrebno tratenje časa in davkoplačevalskega denarja. Kot je dejal, bi veljalo čas in denar porabiti za bistveno pomembnejše zadeve, s katerimi se sooča država. "Vse, kar mi očitate, so v resnici dosežki, na katere sem ponosen," je poudaril.

Virant je dejal, da bi si interpelacijo zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil. Kot je dodal, si je interpelacijo SDS, SLS in NSi očitno zaslužil z učinkovitim delom. Po njegovih besedah odločitve, ki jih sprejema, vselej dobro premisli in jih sprejme v skladu s svojimi vrednotami.

"Če bi me odnesla neka korupcijska koalicija Janša-Janković, bi bil to padec, na katerega bi bil še posebej ponosen," pa je dejal glede namigov, da bi lahko nekateri poslanci PS podprli interpelacijo zaradi preiskave pri ministru Romanu Jakiču.

Izpostavil pozornost, ki jo namenja strokovni samostojnosti policije Minister je med drugim izpostavil pozornost, ki jo namenja strokovni samostojnosti policije. Po njegovih besedah je policija bistveno okrepila odkrivanje kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala. Ob tem je Virant še posebej izpostavil pomen boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Eden od očitkov opozicije se nanaša tudi na Virantov nakup letalskih vozovnic. Na Komisiji za preprečevanje korupcije so pojasnili, da je preiskava o tej zadevi v zaključni fazi.

V SD in DeSUS so Virantu pred sejo zagotovili podporo Predsednik SD Igor Lukšič se sicer strinja, da je gotovo čudno, da obrambnega ministra, ki je varovana oseba, obiščejo kriminalisti, še zlasti, ko ga ni bilo doma. "Taista policija, ki njega varuje, ne ve, da ga ni doma in pride na njegov dom z drugimi ekipami, to je res čudno za državo," je v izjavi za medije po sestanku političnega vrha glede stresnih testov v bankah ocenil Lukšič. A pri tem, kot poudarja, ne cilja na notranjega ministra Viranta.

Lukšič obenem napoveduje, da bodo poslanci SD glasovali proti interpelaciji, ker so argumenti, s katerimi prihaja opozicija, slabi in na trhlih nogah. "Očitki so neutemeljeni in ni razloga, da bi podprli interpelacijo," je dejal.

Preiskava zoper Jakiča – Lukšič pričakuje odgovore do ponedeljka Na novinarsko vprašanje o morebitnem odstopu obrambnega ministra Romana Jakiča je Lukšič potrdil, da so v koaliciji včeraj govorili o preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada, v katero je vpleten tudi minister. "V dveh, treh dneh, najkasneje v ponedeljek, bo že jasna odločitev ministra in koalicijskih strank." Dodal, da je treba najprej razčistiti, za kakšne očitke gre.

Tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec ocenjuje, da so očitki v interpelaciji, da Virant škoduje lokalni samoupravi, zelo pavšalni, argumentacija za njegovo interpelacijo pa precej šibka. Po Erjavčevih besedah se Virant pri svojem delu trudi in ni storil nič nezakonitega. Erjavec tako pričakuje, da interpelacija ne bo uspela in da bo Virant še naprej minister. "Pričakujem zgolj neko burno razpravo in veliko očitkov s strani opozicije," je dejal v izjavi za medije pred začetkom seje DZ.

Jakič in neprijetna situacija Tudi Erjavec je glede Jakiča, da za zdaj o primeru ve premalo. "Prav je, da policija in tožilstvo svoje opravita v predkazenskem postopku in da potem minister tudi sam oceni, kakšna je situacija v tej zadevi. Je pa situacija neprijetna."

Sicer pa je Erjavec ponovil, da je potrebna rekonstrukcija vlade. "Treba bo najti ustrezne rešitve, da se dogovorimo, s kakšno ministrsko ekipo bomo šli naprej, v tem času pa se moramo dokončno dogovoriti tudi glede koalicijske pogodbe."

Ne spreglejte