Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
14.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropski poslanci Violeta Bulc Alenka Bratušek Jean-Claude Juncker Milan Zver Tanja Fajon Ivo Vajgl Lojze Peterle Igor Šoltes Franc Bogovič

Petek, 17. 10. 2014, 14.02

5 let, 1 mesec

Violeta Bulc z boljšo prtljago kot Alenka Bratušek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski poslanci iz Slovenije menijo, da je komisarska kandidatka Violeta Bulc v Bruslju za zdaj pustila dober vtis, in si želijo njene potrditve na zaslišanju. A vse bo odvisno od njenega nastopa.

Poslanci so na skupni novinarski konferenci v Ljubljani pozdravili odločitev Bulčeve, da se jim v Bruslju predstavi, in z različnimi poudarki zavrnili lastno krivdo za polom nekdanje premierke Alenke Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu (EP).

Zakaj ne pripravljajo neprijetnih vprašanj? Milan Zver (SDS/ELS) pravi, da bodo v Evropski ljudski stranki počakali na zaslišanje slovenske kandidatke za komisarko za promet in se po njem odločili za podporo ali zavrnitev. "Za zdaj nisem slišal, da bi kdo pripravljal neprijetna vprašanja." V največji poslanski skupini v EP bodo ocenili njene kompetence, Zver pa upa, da se ne bo ponovila podobna zgodba kot pri Bratuškovi.

Zver obžaluje, da je Slovenija izgubila podpredsedniško mesto in energetski resor v Evropski komisiji (EK), zato se ne strinja, da bi lahko pogovor Bulčeve s predsednikom EK Jean-Claudom Junckerjem šteli za uspešen. "Dobili smo okrnjen resor prometa."

"Upam, da bo v ponedeljek na zaslišanju vse v redu, tudi zaradi tega, ker si močno želim, da v sredo izglasujemo novo sestavo Evropske komisije in da evropske institucije začnejo delati."

Zakaj je šla z glavo skozi zid? Zver popolnoma zavrača krivdo slovenskih evroposlancev za neuspeh Bratuškove v EP, saj so slovenski poslanci ELS že pred zaslišanjem s pismom opozorili, da ne gre za dobro kandidatko. "Če bi preprečili zaslišanje in dobili drugo kandidatko, bi se lahko Slovenija izognila debaklu tako pri zaslišanju kot na glasovanju. Treba je obrniti vprašanje. Zakaj je šla z glavo skozi zid?"

Kdo si ne želi še enega poloma? Tanja Fajon (SD/S&D), ki so jo po odstopu Bratuškove kot kandidatko za komisarko predlagali tako njeni socialisti kot krščanski demokrati, meni, da je Violeta Bulc do zdaj v Bruslju naredila dober vtis. Fajonova je v pogovorih s kolegi socialisti dejala, da naj upoštevajo kratek čas za pripravo na zaslišanje in da naj ji dajo pošteno priložnost. "Ne želim si še enega poloma," je dejala poslanka druge največje poslanske skupine v EP.

Prometni resor je Fajonova označila za "strateško in finančno težko področje", medtem ko je Sloveniji podpredsedniška funkcija spolzela iz rok po neuspešnem zaslišanju Bratuškove. Poslanka Socialnih demokratov je znova poudarila, da proti nekdanji premierki ni nikoli vodila negativne kampanje, je pa dodala, da Bratuškova ni stopila do nje in da je po nekaterih informacijah zavračala strokovno podporo Evropske komisije.

Komu ni mar za podpredsedniški položaj? Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE) je bil sprva ob imenu Bulčeve presenečen in tudi skeptičen, po pogovorih z njo pa je prepričan, da je dobra izbira. Njena biografija kaže na smisel za podjetništvo in je oseba z originalnimi idejami, je prepričan poslanec liberalcev, ki so tretja največja poslanska skupina v EP in so Bulčevo ob imenovanju označili za "močno liberalno kandidatko".

Vajgl se ne strinja, da je podpredsedniški položaj velika izguba in ocenjuje, da je prometni resor zelo pomemben tudi za Slovenijo. Država ne bo privilegirana, lahko pa komisarka uporabi kakšno idejo, dobro prakso in pričakovanja iz regije, iz katere prihaja, pravi Vajgl. Strogo, a pošteno

Lojze Peterle (NSi/ELS) je dejal, da v njegovi poslanski skupini ne morejo "zagotoviti rezultata" in nočejo biti žrtve časovne stiske. "Zaslišanje bo strogo in pošteno." Peterle si želi, da bi Bulčeva preizkus v EP uspešno prestala. Obžaluje pa, da je vlada kandidatko določila s preglasovanjem in da je iskala "našega", ne pa najboljšega kandidata. Prepričan je, da bi lahko Slovenija v nasprotnem primeru ohranila podpredsedniško mesto in tudi energetski resor. "Sami smo zapravili močno mesto."

Tudi Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) je dejal, da so prvi odzivi na Bulčevo iz Bruslja zelo pozitivni, prometni resor pa je zelo pomemben tudi za Slovenijo. Na tem področju namreč država ni bila dovolj učinkovita pri črpanju evropskih sredstev. Šoltes na zaslišanju Bulčeve ne pričakuje večjih zapletov, ker obstaja interes, da EK čim prej začne z delom.

Franc Bogovič (SLS/ELS) Bulčevo pozna že od prej, nanj je naredila dober vtis, pričakuje pa korektno in profesionalno zaslišanje. Prav gotovo lahko Bulčeva pričakuje vprašanja o političnih izkušnjah, a "to ne bo izključujoč pogoj". Predsednik SLS, ki se poslavlja od te funkcije, meni, da je promet pomemben resor.

Ne spreglejte