SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Video: Število šolanih na domu narašča, stroka opozarja na pasti

3

termometer

Že 124 slovenskih otrok ne obiskuje šole kot njihovi vrstniki. Deležni so izobrazbe, ki jo Slovenci večinoma poznamo le iz tujih filmov. Šolajo se namreč doma.

Ekipa Planet TV je obiskala dve slovenski družini, ki otroke šolata doma. Prva družina to počne iz verskih razlogov, druga pa, ker so prepričani, da bodo le tako otroka lahko vzgojili v dobrega in odgovornega človeka.

Osemletna Rosana živi v hiši v Grosupljem, kjer je družinska dnevna soba hkrati njena igralnica, knjižnica in učilnica.

"Šolski sistem omejuje svobodo otrok" Odločitev, da se bo Rosana šolala doma, je bila mamina, ki je prepričana, da bo hčerki z domačim šolanjem lahko zagotovila, da bo odrasla v odgovorno in samostojno osebo. Šolski sistem po njenem mnenju omejuje svobodo otrok.

Rosana je vpisna na grosupeljsko osnovno šolo, tam so odločitev njenih staršev podprli. A po mnenju ravnateljice Janje Zupančič je izobraževanje v šoli za otroke primernejše.

Štirinajstletni Aljaž Mihelič se je od četrtega do sedmega razreda šolal doma. V šoli mu je kdaj postalo dolgčas, doma pa je delal tako, kot je želel sam.

Prednost pa je tudi ta, meni Aljažev oče, da je doma lahko dobro razvil socialne veščine z različnimi generacijami.

Takšni otroci slabše socializirani? Jeseni bo Aljaž šolanje nadaljeval na ljubljanski gimnaziji. Rosana pa bo septembra spet sedla za šolsko mizo v domači dnevni sobi. Njeno znanje bodo ob koncu leta, kot pri vseh doma šolanih otrocih, preverjali učitelji v osnovni šoli.

Šole opažajo, da se otroci šolajo doma, ko so dalj časa odsotni, ko gre otrok s starši na daljše potovanje ali pa v tujino. Nekaj učencev je na primer hkrati vpisanih tudi v druge, tuje šole pri nas. Nekateri starši navajajo zdravstvene in nazorske razloge.

Število izobraževanj na domu sicer počasi narašča. Dejstvo pa je, da največ otrok šolajo na domu v prvi triadi – torej od prvega do tretjega razreda, v drugi in tretji triadi pa to število drastično upade.

Šole sicer menijo, da je izobraževanje na domu primerno le za nekatere učence. Kot slabe plati takega šolanja naštevajo, da so ti otroci slabše socializirani, da jim manjka razlaga učiteljev, predvsem pri slovenščini in naravoslovnih predmetih, in da se ti učenci doma ne učijo vseh predmetov.

Tudi v uradu varuhinje človekovih pravic menijo, da ima učenje na domu veliko pomanjkljivosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin