Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

državni praznik

Sobota, 14. 9. 2013, 14.53

8 let

Video: "Primorska naj bo simbol združevanja in ne delitev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naj bo Primorska tudi v prihodnje simbol združevanja in ne delitev, je na proslavi ob državnem prazniku priključitve Primorske zaželel sežanski župan Davorin Terčon.

"Sredi vojne vihre najdemo sobivanje namesto prevlade, spoštljivost namesto maščevalnosti, jasno vizijo skupne prihodnosti, utemeljene na pravicah in pravičnosti. Tudi tega se moramo spominjati danes, ko nam odsotnost meje in prijateljski odnosi med dvema samostojnima evropskima državama in dvema ponosnima narodoma včasih prehitro skrajšajo spomin in zameglijo celovitost zgodovinske slike. Prav v najtežjih, odločilnih trenutkih je treba znati hkrati trezno pogledati s strani in misliti daleč naprej - da bi nato znali tja tudi priti," je na prireditvi ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Lipici dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Bratuškova je opozorila, da se bo danes morda komu zdelo, da je treba Primorsko ponovno priključiti Sloveniji, drugemu pa, da velja Slovenijo spet vrniti na Primorsko, a "za to slabo šalo se v resnici skriva veliko resnih dilem našega razvoja: regionalnost, policentričnost, pripravljenost sodelovati skupaj pri ključnih razvojnih projektih".

"Pred nami je težak, oblačen konec leta" Ob tem je še opozorila, da se tako kot državljani zaveda težavnosti položaja in ve, da prav zato nimajo prav nobenega potrpljenja več za oblastne neumnosti, nedejavnosti ali nerazumevanje situacije. "Vsega tega sem zadnje čase tudi sama izkusila preveč: sprenevedanja, pasivnega čakanja, celo namernega nagajanja. Marsičesa nismo mogli storiti, čeprav smo si zelo želeli. Naš največji zaveznik v tej bitki za prihodnost Slovenije ste lahko le državljani in državljanke - zato smo najbolj neizprosno odgovorni prav vam. Pred nami je težak, oblačen konec leta - a delamo z mislijo na to, da bo 2014 jasneje," je dejala Bratuškova.

Več kot 10.000 obiskovalcev Prireditve so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, poslanci DZ, veleposlaniki, predstavniki sodne veje oblasti, primorski župani in svetniki. Organizator, Združenje borcev za vrednote NOB Sežana v sodelovanju z Občino Sežana, ocenjuje, da se je prireditve udeležilo več kot 10.000 obiskovalcev.

Zbrane so nagovorili tudi sežanski župan Davorin Terčon, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Sežana Bojan Pahor in dolgoletni ravnatelj študijske knjižnice v Trstu Milan Pahor. V programu so sodelovali otroški pevski zbor Brinjevka, tržaški pevski zbor Pinko Tomažič, gimnastična skupina, plesalci, taborniki, lipiški jahači, Pipistrelova letala in padalci Slovenske vojske.

Ne spreglejte