Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
14.36

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

viceguverner Banka Slovenije tajno glasovanje Borut Pahor Simona Kustec Lipicer Miro Cerar Franc Jurša Matjaž Han Alenka Bratušek Roberto Battelli

Petek, 10. 7. 2015, 14.36

5 let, 7 mesecev

Viceguvernerja Fabijana odnesla magična moč tajnega glasovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V SMC s 35 poslanci pravijo, da so glasovali za kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije Janeza Fabijana, ravno tako v DeSUS z desetimi poslanci in ZaAB s štirimi. Zakaj Fabijan ni bil izvoljen?

Ker je bilo četrtkovo glasovanje o kandidatu predsednika republike Boruta Pahorja tajno, ni mogoče vedeti, kdo ni zagotovil potrebne večine 46 glasov za ponovno izvolitev Fabijana za viceguvernerja.

Prvi Pahorjev kadrovski poraz Stranke koalicije, ki imajo skupaj 51 glasov, sicer o tem vprašanju niso usklajene, gre pa za predlog predsednika Pahorja, ki je v parlamentu tako doživel prvi kadrovski poraz. Do zdaj so bili namreč potrjeni vsi njegovi kandidati za različne funkcije v parlamentu.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer nam je zagotovila, da je bilo na glasovanju prisotnih vseh 35 poslancev in da so vsi napovedali podporo Fabijanu.

Špekulacije o poslancih SMC Tudi predsednik vlade Miro Cerar verjame svojim poslancem. Informacije, da naj bi se mu nekateri poslanci z glasovanjem proti oziroma z neveljavnimi glasovnicami uprli, pa je označil za špekulacije.

Cerar sicer pravi, da SMC ostaja enotna tudi po izstopu Bojana Dobovška iz poslanske skupine. V stranki in poslanski skupini so po tem opravili nekaj pogovorov.

"Ti pogovori so bili zelo konstruktivni. Skupaj smo ocenili razmere, se zavezali, da še naprej sledimo svojemu programu in skupnim ciljev. Bilo je tudi nekaj razočaranja zaradi izstopa gospoda Dobovška, še posebej v tem času in na tak način, a to ni tako pomembno. Pomembno je, da gremo naprej, da SMC ostaja enotna tudi v državnem zboru in opravlja svoje delo."

Magična moč tajnega glasovanja Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dejal, da so mu kolegi v poslanski skupini zagotovili, da bodo Fabijana podprli. Kam so izginili glasovi? "To je magična moč tajnega glasovanja. Kam so izginili glasovi, vedo samo tisti, ki so glasovali v nasprotju s tem, kar smo pričakovali," je dejal vodja druge največje vladne stranke.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han nam je povedal, da so imeli do Fabijana zadržke že pred meseci na posvetu pri predsedniku republike. Han je tudi pred četrtkovim glasovanjem v državnem zboru povedal, da na najbolj odgovorne položaje v Banki Slovenije ne bi smeli predlagati in potrjevati kandidatov, ki so sprejemali sporne odločitve.

Kaj visi iz očitkov? Vodja poslancev najmanjše koalicijske stranke je dodal, da nad vodstvom Banke Slovenije, katerega član je tudi Fabijan, "visi preveč zelo resnih in težkih očitkov glede nepravilnosti pri sanaciji slovenskih bank".

V poslanski skupini Zavezništva Alenke Bratušek so nam povedali, da so bili na glasovanju prisotni vsi štirje poslanci in da je bilo njihovo stališče do Fabijana pozitivno.

Poslanci SMC, DeSUS in ZaAB ter poslanca narodnih skupnosti, ki sta tudi napovedala podporo Fabijanu, imajo skupaj 51 glasov. Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli glasu ni mogel zagotoviti, ker je bil v tujini, torej se je nekje "izgubilo" pet glasov.

Ne spreglejte