Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2019,
10.49

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Natisni članek

promet promet vetrolom veter sneg vreme

Četrtek, 3. 1. 2019, 10.49

5 let, 3 mesece

Ponekod po Sloveniji sneži #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Ponekod v vzhodni, severni in osrednji Sloveniji naletava sneg, rahlo sneženje pa se bo nadaljevalo tudi ponoči. Proti jutru se bo sicer razjasnilo, ponekod bo še pihal severni veter, na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 0 stopinj Celzija.

Video: sneženje v Novem mestu

Fotogalerija
1 / 3

Fotogalerija: sneg se oprijemlje cestišč

Fotogalerija
1 / 5

V petek dopoldne bo delno jasno, popoldne pa se bo spet pooblačilo in zvečer ter v noči na soboto bo v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji možnost rahlega sneženja. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja, sicer pa bo veter popoldne postopno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Goriškem in ob morju do 6 °C, piše na spletnih straneh Agencije za okolje (Arso).

Snega še ne bo dovolj za snežne radosti.  | Foto: Thinkstock Snega še ne bo dovolj za snežne radosti. Foto: Thinkstock Snežinke bodo, a se podlage še ne bodo oprijemale

Kar zadeva sneg, še ne kaže, da bi ga zapadlo več ali da bi se oprijemal podlage, napovedane snežinke bo zgolj nosilo po zraku. "Mogoče bi lahko konec tedna kje zapadel kakšen centimeter snega, a to je vse," so nam dopoldne povedali na Arsu. Med torkom in sredo se sicer obeta malo več manjših padavin, a tudi takrat to ne bo nič posebnega.

Ponoči malo pod ničlo, podnevi kakšno stopinjo nad lediščem

Temperature bodo podobne današnjim, pričakujemo lahko, da bo ponoči nekaj stopinj pod ničlo, podnevi pa okoli 0 stopinj Celzija.

"Temperature se bodo sicer iz dneva v dan nekoliko spreminjale. Veter in oblačnost namreč višata nočne temperature, ozračje pa se ne ohlaja toliko. Naslednjo noč bo malo več oblačnosti, a bo manj vetrovno, zato je težko reči, kje bo jutri hladneje ali topleje, kot je bilo danes. Kjer je bilo že danes zatišje, bo na temperature bolj vplivala oblačnost in bo topleje kot danes," je povedal dežurni prognostik na Arsu.

Avtomobilska stekla bo zaradi nizkih temperatur pred vožnjo zjutraj še treba očistiti.  | Foto: Avtomobilska stekla bo zaradi nizkih temperatur pred vožnjo zjutraj še treba očistiti.

V soboto in nedeljo lahko pričakujemo, da bo čez dan nekoliko topleje – za stopinjo ali dve, sicer pa kakšnih izrazitih temperaturnih pretresov ali hudega mraza ne bo, so še dodali na Arsu. 

Močan severni veter je sicer ponoči v nekaterih krajih severne Slovenije povzročil kar nekaj nevšečnosti. Z nekaterih hiš je pometal strešnike in podiral drevesa. 

Policisti opozarjajo na nevarnosti zaradi vetra v prometu

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so močni sunki vetra lahko zelo nevarni predvsem pri višjih hitrostih na avtocesti in na cestah zunaj naselij ter v primeru tovornih vozil in kombijev.

Policisti odsvetujejo udeležbo v prometu z enoslednimi vozili, kot so kolesa in mopedi, in predlagajo izogibanje prehitevanju. Opozarjajo, da se lahko na cestah pojavljajo tudi ovire, kot so smetnjaki, veje, strešniki in padla drevesa.

Veter odkrival strehe, podiral drevesa

Ob četrti uri zjutraj so bili gorenjski policisti obveščeni o razsutih strešnikih na cesti v Smokuču. Tudi v drugih vaseh pod Stolom, kjer so vajeni karavanškega fena, na posameznih hišah manjkajo nekateri strešniki.

Gorenjski policisti so bili obveščeni o podrtem drevju v Bobovku, na Lipcah, v Zvirčah in na Cankarjevi cesti v Tržiču, kjer je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje drevo poškodovalo dve osebni vozili.

Na avstrijskem Štajerskem velike težave zaradi snega in vetra

Na avstrijskem Štajerskem imajo zaradi snega in silovitega vetra od srede velike težave. Poročajo o številnih prometnih nesrečah, na nekaterih smučiščih so morali zapreti vlečnice. V Aflenzu so s sedežnice reševali ljudi.

Zaradi silovitega vetra so na napeljavo sedežnice padla drevesa. Takrat je bilo na sedežnici devet odraslih in pet otrok. Njihovo reševanje je trajalo dve uri, na spletni strani poroča avstrijska radiotelevizija ORF.

Na Zgornjem Štajerskem zaradi sneženja in silovitega vetra velja opozorilo četrte stopnje pred plazovi, ki naj bi bilo v veljavi vse do konca tedna. Pristojni zaradi tega odsvetujejo turno smučanje. Četrto stopnjo od petih za nevarnost pred plazovi so razglasili tudi za Solnograško.

Veter ovira promet tudi na Hrvaškem, sneg pa v BiH

Močan veter danes povzroča težave tudi na Hrvaškem. Za ves promet je zaprta avtocesta med Zagrebom in Splitom med izvozoma Sveti Rok in Posedarje.

Zaradi močnega vetra sta zaprta most na otok Pag in tudi državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački v zaledju Zadra. Omejitve za določene skupine vozil so tudi na jadranski magistrali pri Karlobagu. Veter občasno upočasnjuje promet tudi na avtocesti Reka-Zagreb med odcepom Kikovica in predorom Tuhobić, na spletni strani še piše hrvaški avtoklub Hak.

V Liki občasno še sneži. Tam je sneg tudi na nekaterih odsekih avtoceste Zagreb-Split.

Ponoči je začelo snežiti tudi v BiH, zaradi česar je promet posebej močno oviran na območju Sarajeva. Do pet centimetrov snega je tudi na nekaterih drugih cestah v notranjosti države, je poročal novičarski portal klix.ba. Kot dodaja, dodatne težave voznikom ponekod povzroča megla, v Hercegovini pa tudi močan veter.

 

Ne spreglejte