Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
15.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Vesna Vuk Godina starševstvo moški ženske ženske

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 15.35

6 let, 2 meseca

Vesna Vuk Godina: Na zahodu se dogaja negativna stigmatizacija moških #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR), ki ocenjuje sodni in socialni sistem v ločitvenih postopkih kot pristranskega, bo iskalo pravico tudi po sodni poti, so napovedali. Še pred poletnimi počitnicami nameravajo zaradi tega vložiti skupinsko tožbo proti državi.

Vesna Vuk Godina o tem, kaj pomeni funkcionalna odraslost, in Andrej Perko o nalogah centrov za socialno delo v primeru razveze staršev. Video: Planet TV

Otroci v času ločitvenih postopkov in po njih pogosto ostajajo brez ustrezne navzočnosti očeta, je dejal predsednik društva Iztok Ivančič. Otroci so po njegovih besedah v ločitvenih postopkih dodeljeni enemu od staršev v nasprotju z otrokovimi razvojnimi potrebami, interesi in željami, pa tudi v nasprotju s 54. členom ustave, ki določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke.

Prav tako niso ustrezno urejeni stiki, družinski zakonik pa ne vključuje opredelitve največje koristi otroka, je poudaril.

Največja korist otroka je, da se starši razumejo

Po besedah psihologa in psihoterapevta Andreja Perka bi bila največja korist otroka ta, da se starši razumejo in se ne ločijo. A tudi v primerih, ko pri razvezi sodelujejo, se hitro prilagodi novim razmeram, je pojasnil. Težava pa se po njegovem opozorilu pojavi, ko se pri razvezi začnejo prepirati.

"Pametno bi bilo vzpostaviti dober odnos z materjo," je svetoval očetom. "Ona ima v rokah škarje in platno," je dodal.

Vuk Godina nasprotuje vnaprejšnjemu obsojanju očetov

Na zahodu se že vsaj 30 let dogaja  "negativna stigmatizacija moškega spola", je dejala antropologinja Vesna Vuk Godina. Nasprotuje vnaprejšnjemu obsojanju očetov, temveč je treba po njenem mnenju proučiti vsak primer posebej.

Otrok sicer po njenih besedah potrebuje "funkcionalno različne starše, in sicer starša, ki ga brezpogojno ljubi, kar je v naši kulturi mama, in starša, ki vpelje socialna pravila, kar je v naši kulturi oče", je poudarila.

Po podatkih državnega statističnega urada je bilo leta 2016 6.700 porok, razvez pa 2.500.

Ne spreglejte