SiolNET. Novice Slovenija
2,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vesna Vuk Godina: Na zahodu se dogaja negativna stigmatizacija moških #video

2,20

termometer

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR), ki ocenjuje sodni in socialni sistem v ločitvenih postopkih kot pristranskega, bo iskalo pravico tudi po sodni poti, so napovedali. Še pred poletnimi počitnicami nameravajo zaradi tega vložiti skupinsko tožbo proti državi.

Vesna Vuk Godina o tem, kaj pomeni funkcionalna odraslost, in Andrej Perko o nalogah centrov za socialno delo v primeru razveze staršev. Video: Planet TV

Otroci v času ločitvenih postopkov in po njih pogosto ostajajo brez ustrezne navzočnosti očeta, je dejal predsednik društva Iztok Ivančič. Otroci so po njegovih besedah v ločitvenih postopkih dodeljeni enemu od staršev v nasprotju z otrokovimi razvojnimi potrebami, interesi in željami, pa tudi v nasprotju s 54. členom ustave, ki določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke.

Prav tako niso ustrezno urejeni stiki, družinski zakonik pa ne vključuje opredelitve največje koristi otroka, je poudaril.

Največja korist otroka je, da se starši razumejo

Po besedah psihologa in psihoterapevta Andreja Perka bi bila največja korist otroka ta, da se starši razumejo in se ne ločijo. A tudi v primerih, ko pri razvezi sodelujejo, se hitro prilagodi novim razmeram, je pojasnil. Težava pa se po njegovem opozorilu pojavi, ko se pri razvezi začnejo prepirati.

"Pametno bi bilo vzpostaviti dober odnos z materjo," je svetoval očetom. "Ona ima v rokah škarje in platno," je dodal.

Vuk Godina nasprotuje vnaprejšnjemu obsojanju očetov

Na zahodu se že vsaj 30 let dogaja  "negativna stigmatizacija moškega spola", je dejala antropologinja Vesna Vuk Godina. Nasprotuje vnaprejšnjemu obsojanju očetov, temveč je treba po njenem mnenju proučiti vsak primer posebej.

Otrok sicer po njenih besedah potrebuje "funkcionalno različne starše, in sicer starša, ki ga brezpogojno ljubi, kar je v naši kulturi mama, in starša, ki vpelje socialna pravila, kar je v naši kulturi oče", je poudarila.

Po podatkih državnega statističnega urada je bilo leta 2016 6.700 porok, razvez pa 2.500.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MBSQ / 05.02.2018. ob 20:56 +4 0

  Društvo DOOR samo eden od pozitivnih poskusov, kako v sodnem sistemu uravnotežiti vlogo matere in očeta. Sicer pa je, ne le za Slovenijo, pač pa za celotno zahodno civilizacijo urgentno, da očeta postavi na mesto, ki mu od vekomaj gre v družini po naravnem pravu! Na bregove oslabljene Evrope že pljuskajo valovi močnejših civilizacij, emancipirana Evropa pa je sama priklicala imigrantsko preizkušnjo.

  +4 0
 • MBSQ / 05.02.2018. ob 20:43 +3 - 1

  Da, ga. Godina, na zahodu se že 100 let dogaja feministična revolucija z uničujočimi posledicami za zahodno civilizacijo (razpad družin, upad rodnosti, razmah splava, kot 'pravice' žensk, 'kastriranje' zahodnega moškega, porast LGTB gibanj, prevlada 'kulture' smrti). O tem pišite, ne pa da trobite o spolnosti kot 'legitimnem orožju žensk'! Anti-antropologinja!

  +3 - 1
 • Nikoniko1 / 05.02.2018. ob 20:19 +1 - 1

  Po moji oceni ta ženska z svojem videnjem ne bi niti slučajno smela priti v jacvne medije. Zame hje popolna negativistka. Razen za Srbe in levičarje.

  +1 - 1
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin