SiolNET. Novice Slovenija
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veslači znova protestirali na Bohinjskem jezeru

0,50

termometer

 | Foto: Klemen Korenjak
Foto: Klemen Korenjak

Okoli sto rekreativnih veslačev je dopoldne znova izrazilo nestrinjanje s plovbnim režimom na Bohinjskem jezeru. Dogovorili so se, da bodo sporni odlok po potrebi spodbijali na sodišču. Zadnje nameravajo naredili, če odlok, s katerim občina zaračunava uporabo vstopno-izstopnih mest na jezeru, ne bo spremenjen.

Bohinjski občinski svet je namreč februarja sprejel odlok o plovbnem režimu, po katerem morajo uporabniki plovil za plovbo uporabljati točno določena vstopna-izstopna mesta in za infrastrukturo tudi plačati. Cena za en dan je dva, za en teden pet, za vse leto pa 20 evrov.

Proti temu so že februarja protestirali rekreativni veslači, ki za plovbo uporabljajo kajake, kanuje in supe, danes pa so svoj protest ponovili. Kot je za STA povedal njihov predstavnik Marin Medak, so se zjutraj zbrali ob jezeru, se seznanili s trenutnim položajem in se dogovorili, da počakajo na mnenje ministrstva za okolje in prostor. Zadnje namreč preučuje odlok in njegovo skladnost z zakonom o plovbi po celinskih vodah.

"Dogovorili smo se, da bomo počakali na mnenje ministrstva. Če to ne bo ukrepalo, bomo organizirali nov protest, in sicer tako, da se bomo odpravili na plovbo. Ko bomo dobili kazni, pa jih bomo izpodbijali na sodišču," pravi Medak.

V vsej zadevi jih po njegovih besedah moti to, da občina zaračunava plovbo, čeprav so vode javno dobro in "čeprav z veslanjem ne onesnažujemo jezera in mu ne škodujemo". "Tudi infrastruktura, ki jo občina namerava zgraditi iz tako zbranega denarja, ne bo namenjena rekreativnim veslačem," je dejal.

Bohinjski župan Franc Kramar pa je pred časom dejal, da njihov namen ni, da bi z odlokom kogar koli omejevali, temveč da želijo na jezeru vzpostaviti red.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin