Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
13.16

Osveženo pred

1 ura, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Evropska unija Ursula von der Leyen Tomaž Vesel Evropska komisija

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 13.16

1 ura, 1 minuta

Vesel se je pogovoril s von der Leyen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Tomaž Vesel | Doslej so znana imena 21 komisarskih kandidatov, med katerimi je 16 moških. Med njimi je tudi slovenski kandidat Tomaž Vesel. | Foto STA

Doslej so znana imena 21 komisarskih kandidatov, med katerimi je 16 moških. Med njimi je tudi slovenski kandidat Tomaž Vesel.

Foto: STA

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel je danes v Bruslju opravil spoznavni pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki sestavlja svojo novo komisarsko ekipo. Podrobnosti pogovora niso znane, vendar naj v kratkem ponovno govorila.

Von der Leyen, ki jo je Evropski parlament sredi julija vnovič imenoval za predsednico Evropske komisije, je sredi meseca začela pogovore s komisarskimi kandidati. Najprej se je pogovorila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države znova predlagale za člane komisije, zdaj pa začenja še pogovore z novinci.

Danes dopoldne se je tako na spoznavnem srečanju sestala tudi s slovenskim kandidatom Veselom. Podrobnosti pogovora niso znane.

Vesel bi bil resorjev s področja proračuna, administracije in širitve EU

Tako tudi še ni znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel nekdanji predsednik slovenskega računskega sodišča, ki je doslej med preferencami glede resorjev izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU.

Pričakovati je sicer, da bo predsednica komisije s kandidati in kandidatkami opravila še več krogov pogovorov. Tako naj bi se v kratkem znova pogovorila tudi z Veselom. Prav tako je v stikih z voditelji držav članic.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predvidoma predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Večina kandidatov je moških

Doslej so znana imena 23 komisarskih kandidatov, med katerimi je 17 moških. Danes sta namreč svoja kandidata po poročanju tujih medijev predlagali še Portugalska in Danska. Prva predlaga nekdanjo finančno ministrico Mario Luis Albuquerque, druga pa ministra za razvojno sodelovanje in globalno podnebno politiko Dana Jorgensona.

Po navedbah bruseljskega spletnega biltena Politico naj bi von der Leyen "pritiskala" na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko. Med temi so po navedbah Politica Malta in še vsaj dve drugi članici. Poleg tega naj bi si prizadevala, da žensko predlagajo članice, ki v Bruselj še niso poslale imena svojega kandidata oziroma kandidatke.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je v odgovoru na vprašanje, ali se je predsednica komisije s takšno prošnjo obrnila tudi na slovensko vlado, dejal, da von der Leynova ne komentira pogovorov s kandidati.

"Stališče naše vlade je jasno, kandidat je bil potrjen s strani vlade in s strani pristojnega odbora državnega zbora. Mi si želimo vse najboljše in seveda, da dobimo tudi ustrezen resor," je povedal na današnji novinarski konferenci po seji vlade.

Predsednica Evropske komisije je državam članicam namreč poslala pismo, v katerem jih je pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za mesto v njeni prihodnji komisiji. To je doslej storilo 23 držav, vendar niso upoštevale prošnje predsednice, naj ji pošljejo imeni kandidata in kandidatke. Večina držav, kar 17, je predlagala moške, tudi Slovenija. Rok, do katerega morajo Von der Leyenovi poslati imena kandidatov za komisarje, se izteče v petek. Trenutno razmerje med kandidati in kandidatkami nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena.
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova članice pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke za komisarski položaj
Spotkast Tomaž Vesel
Novice Bodoči evropski komisar Tomaž Vesel pripravljen na katerokoli področje #Spotkast
Tomaž Vesel
Novice Vlada potrdila kandidaturo Vesela za evropskega komisarja
Ne spreglejte