Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Janko Veber Jani Möderndorfer

Sreda, 13. 6. 2012, 17.35

8 let

Veber in Möderndorfer želita od Janše pojasnila o kadrovskih menjavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec SD Janko Veber od premiera Janeza Janše želi dodatna pojasnila o navedbah, da je vlada Boruta Pahorja v prvih treh mesecih mandata izvedla 730 imenovanj in 155 razrešitev.

Janša je namreč na ponedeljkovi redni seji v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja med drugim dejal, da so za sedanjo vlado trije meseci mandata. V tem času so po njegovih besedah izvedli 312 imenovanj in 150 razrešitev, da pa je imela prejšnja vlada Boruta Pahorja v enakem obdobju 730 imenovanj in 155 razrešitev.

Veber želi dodatna pojasnila Veber je zato Janšo pozval, naj dodatno pojasni, katera so omenjena imenovanja in razrešitve prejšnje vlade v obdobju prvih treh mesecev delovanja. Kot je zapisal v poslanskem vprašanju, vlado prosi, naj za omenjeno obdobje v obliki tabele posreduje poimenski seznam kadrovskih odločitev prejšnje vlade, datum sprejete kadrovske odločitve ter položaj oziroma funkcijo imenovanja ali razrešitve posamezne osebe.

"Posebej zanimiva statistika imenovanj in razrešitev" Möderndorfer pa v odprtem pismu Janši ocenjuje, da je statistika imenovanj in razrešitev "posebej zanimiva" z vidika števca kadrovskih zamenjav, ki ga je SDS vodila v preteklem mandatu. Po tem števcu so v obdobju od nastopa vlade Boruta Pahorja, 21. novembra 2008, do 1. junija 2011 zabeležili "natanko 218 kadrovskih menjav".

Po navedbah Möderndorferja je SDS junija lani na spletni strani tudi objavila, da gre za seznam predčasnih kadrovskih menjav od nastopa Pahorjeve vlade, na njem pa so med drugim bili člani strokovnih svetov pri vladi ter člani organov upravljanja in nadzora v javnih zavodih, skladih, agencijah in podjetjih v neposredni ali posredni večinski državni lasti.

"Upam, da pri tem ne boste tako inventivni, kot so bili vaši strankarski kolegi" Kot je zapisal Möderndorfer, sicer v Pozitivni Sloveniji pozdravljajo Janševe namere "kadrovanja po sposobnostih in ne po političnih barvah" ter obljube o preglednosti in racionalnosti. Ravno zato od njega pričakuje pojasnila v zvezi z navedeno statistiko. "Upam, da pri tem ne boste tako inventivni, kot so bili vaši strankarski kolegi, ki so zaradi demonstrativnega učinka števca med slednje popolnoma neupravičeno denimo šteli tudi predstavnike študentov, ki so bili v Svetu vlade za študentska vprašanja zamenjani s strani študentske organizacije, ker so zaključili študij" in podobno, je navedel.

Ob tem je Möderndorfer premiera še opozoril na to, da je vlada maja objavila obvestilo o ukinitvi 128 podobnih delovnih teles, kot je omenjeni svet vlade za študentska vprašanja, 51 pa da jih je ustanovila na novo. "Če odmislimo, da ukinjanje tovrstnih delovnih teles, v katere je bila povabljena civilna družba, postavlja pod vprašaj odnos vlade do civilne družbe, pričakujem, da boste v svoj oziroma vladni števec, podobno kot vaši strankarski kolegi leta 2008, prišteli tudi predčasna prenehanja in imenovanja v omenjenih delovnih telesih vlade," je še zapisal.

Ne spreglejte