Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2020,
10.27

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

8

Natisni članek

Koronavirus

Petek, 23. 10. 2020, 10.27

3 leta, 6 mesecev

Nadomestilo za starše, ki zaradi zaprtih vrtcev ne bodo mogli v službo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

8

vrtec zarja kamnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo dobili 80-odstotno nadomestilo plače. Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, bodo v času zaprtja vrtcev oproščeni plačila vrtca.

V času zaprtja vrtcev starši oproščeni plačila

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na tiskovni konferenci povedala, da je vlada med drugim včeraj sprejela tudi odločitev, da vrtci delujejo v zmanjšanem obsegu. Nujno varstvo otrok za tiste starše, ki to potrebujejo, bo zagotovljeno, če bo tako odločil župan občine, na območju katere vrtec izvaja dejavnost. Dodala je, da bodo v času zaprtja vrtcev starši plačila za vrtec oproščeni. Po besedah ministrice so se za omejeno delovanje vrtcev odločili, ker so v zadnjem tednu med zaposlenimi zabeležili 100-odstoten porast okužb.

Prihodnje leto brezplačen vrtec za drugega otroka

Ministrica je še povedala, da je vlada na včerajšnji seji določila besedilo predloga novele zakona o vrtcih, ki prinaša nekaj bistvenih novosti. Med drugim tudi ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka s 1. septembrom 2021.

Z novim protokolom izdajanja karantenskih odločb dorečen postopek pridobitve nadomestila plače

Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. V. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes zagotovila, da bodo ljudje lahko tudi za nazaj uredili in prejeli nadomestilo, če so ostali doma.

Z novo ureditvijo želijo na ministrstvu za zdravje zagotoviti, da bo čim več ljudi obveščenih o morebitnih tveganih stikih in bodo lahko ostali doma ter za ta čas prejeli nadomestilo za karanteno, je dejala Petričeva na današnji novinarski konferenci vlade.

Po novem bo tako oseba, ki ji potrdijo okužbo z novim koronavirusom, po navodilu epidemiologa obvestila vse, s katerimi je bila v tesnem stiku. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo vanjo vnesla kodo, da bodo obveščeni vsi, ki prav tako uporabljajo aplikacijo. Tisti, ki bodo dobili obvestilo o tesnem stiku, naj po pojasnilih Petričeve "ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu".

Zaposleni bo po novem protokolu o tesnem stiku z okuženim obvestil svojega delodajalca, ta pa bo v sodelovanju z izvajalcem medicine dela presodil, ali lahko zaposleni dela od doma ali morda lahko v podjetju zagotovijo, da ta zaposleni še naprej dela na delovnem mestu in pri tem nima ne v službi ne na poti v službo oz. domov nobenih stikov. Če nobena od teh možnosti ni mogoča, pa bo zaposleni ostal v karanteni doma. Za potrdilo o karanteni, s katero lahko zaposleni uveljavlja pravico do nadomestila za karanteno, bo poskrbel delodajalec, ki bo o tem obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ bo zaposlenemu izdal odločbo, ki bo podlaga za uveljavljanje nadomestila za karanteno, je še povedala Petričeva.

Samozaposleni, kmetje ali družbeniki, ki pooblaščenega izvajalca medicine dela nimajo, pa bodo do potrdila NIJZ prišli tako, da bodo o tesnem stiku obvestil osebnega zdravnika. Ta bo po presoji, ali je res šlo za tvegan tesen stik z okuženim, informacijo o tem posredoval NIJZ, da bo posameznik dobil potrdilo o karanteni, s katerim bo pri finančni upravi uveljavljal pravico do nadomestila.

Petričeva je ob tem poudarila, da bo potrdilo mogoče pridobiti tudi za nazaj za čas, ko epidemiološka služba ni več zmogla izdajati karantenskih odločb. Tisti, ki so še po starem dobili obvestilo o karanteni, pa bodo še vedno potrebovali odločbo ministrstva za zdravje za uveljavljanje nadomestila, je dodala.

Nov protokol ni pozabil niti na starše, ki so morali ostati doma z otrokom, ki je imel v vrtcu ali šoli tvegan stik. Tudi ti starši bodo lahko dobili potrdilo od NIJZ, je zagotovila Petričeva. Tisti, ki jim bo karanteno na meji izrekla policija, bodo nadomestilo uveljavljali s potrdilom policije.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob tem pojasnil, da bodo starši otrok, ki so ostali doma zaradi skrbi za šoloobveznega otroka, lahko nadomestilo uveljavljali tudi za nazaj od 1. septembra. Prebivalce je pozval, naj "v vsakem primeru vložijo vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene zaradi višje sile, tudi če še ne boste imeli potrdila. Tako bo postopek pravočasno začet, potrdilo o karanteni pa boste priložili kasneje," je dodal.

Nova ureditev po besedah Petričeve ne predvideva nadzora. "Verjamemo, da se vsi zavedajo, da bomo s spoštovanjem vseh priporočil in navodil najhitreje prebrodili to fazo epidemije in zaščitili vse," je dejala Petričeva. (STA)

Počivalšek: Skokovita rast okužb je žal zahtevala zaostritev ukrepov

Minister za  gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je dejal, da je skokovita rast okužb v zadnjem času žal zahtevala zaostritev ukrepov. "Z željo in ciljem, da naše gospodarstvo čim dlje ohranimo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopno, vsak dan ter s posluhom zdravstva na eni strani in gospodarstva na drugi," je povedal.

Kaj vse bo od jutri zaprto

Z jutrišnjim dnem sta začasno prepovedani ponudba in prodaja blaga ter storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih salonih, velnesih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. 

To so izjeme, ki bodo še naprej delovale

Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, bencinski servisi, banke, pošte, je naštel minister Počivalšek. Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba ter prodaja blaga in storitev, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro. Dovoljene so tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dovoljena je prodaja na daljavo.

Hitreje ko bomo virus premagali, bolje bo za gospodarstvo 

"Z ukrepi se resda vračamo v spomladansko obdobje, vendar s to razliko in prednostjo, da smo virus enkrat že premagali. Lahko zatrdim, da hitreje ko bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo," je povedal minister.

Nadomestilo za starše, ki zaradi zaprtih vrtcev ne bodo mogli v službo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na tiskovni konferenci povedal, da bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestilo plače. 

Minister je prav tako povedal, da bodo nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile izplačana za nazaj od 1. oktobra, zaradi karantene otroka pa od 1. septembra. Upravičence je pozval, naj vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene vložijo tudi, če potrdila o karanteni še nimajo. "Potrdilo lahko namreč priložijo pozneje," je pojasnil po pisanju STA.

Jutri začne veljati peti sveženj ukrepov

Kot je dodal, bo v uradnem listu danes objavljen peti protikoronski sveženj, jutri pa bo začel veljati. "Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb," je dodal. 

Pri tem je minister naštel nekaj ukrepov, ki jih prinaša peti sveženj ukrepov, med drugim:

- možnost univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene (ta naj bi bil dovolj visok za pokritje prispevkov),

- podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma s ciljem zaščite čim več delovnih mest.

Pogoj pri obeh ukrepih je 20-odstotni upad prihodkov glede na leto 2019.

Koronavirus.
Novice V četrtek okužbo potrdili pri 1.656 ljudeh
Ne spreglejte