Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
19.41

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

stranke referendum Evropski parlament volitve

Nedelja, 9. 6. 2024, 19.41

1 teden, 3 dni

V volilnih štabih v pričakovanju volilnih rezultatov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Evropske volitve 2024. Referendum. | Nekateri so bili s kampanjo bolj zadovoljni, drugi manj. | Foto STA

Nekateri so bili s kampanjo bolj zadovoljni, drugi manj.

Foto: STA

V volilnih štabih organizatorjev kampanj pred današnjimi evropskimi volitvami in referendumi postaja vedno bolj živahno. Po zaprtju volišč so se v njih že začeli zbirati vidnejši predstavniki strank in njihovi podporniki. Vsi upajo na dober rezultat, pri konkretnih napovedih pa so zadržani. 

V štabu Gibanja Svoboda kot največje parlamentarne stranke je za zdaj mirno in sproščeno, člani stranke se počasi zbirajo. Podpredsednica stranke Sara Žibrat je takoj po zaprtju volišč izrazila zadovoljstvo s potekom kampanje. Kot je povedala, so bili v stranki na terenu prisotni po celotni Sloveniji, delovali pa so kot ekipa.

Štab Gibanja Svoboda | Foto: STA Štab Gibanja Svoboda Foto: STA

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je medtem povedal, da so v stranki zadovoljni, skromni in ponižni in da je v demokraciji pot pomembnejša od cilja in rezultata. Zaradi precej višje volilne udeležbe je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo nagovoriti številne volivce in da so, kot je ocenil, dobro sodelovali s civilno družbo.

V štabu največje opozicijske stranke SDS na Trstenjakovi je trenutno mirno, je pa že vse pripravljeno za spremljanje rezultatov volitev in referendumov. Več vzdušja je pričakovati proti 21. uri, ko bodo tja prišli vidnejši člani stranke, je pa na sedežu stranke že nekaj časa njen predsednik Janez Janša. Žan Mahnič je bil v izjavi kratek: "SDS bo močno zmagala," je dejal za Siol.net.

Sicer pa so si v SDS privoščili tudi nekaj provokacije. Na ulici so k dvoriščnim vratom postavili pručko za naslednjo kandidatko Svobode. S tem so spomnili na aktualno evroposlanko Ireno Jovevo, ki je na pručki stala tedaj še v funkciji novinarke.

Vzdušje v štabu stranke SD je še mirno. Od kandidatov sta v štabu med drugim Aleksandra Vasiljević in kandidat Primož Brvar, prišla je že ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Od vidnejših članov je opaziti nekdanjega poslanca Marka Koprivca in vodjo volilnega štaba SD Jerneja Štromajerja. V štabu v kratkem pričakujejo predsednika stranke Matjaža Hana.

Volilni štab SD | Foto: STA Volilni štab SD Foto: STA

V štabu na Celovški cesti v Ljubljani se že zbirajo tudi najvidnejši člani stranke Vesna ter kandidati za evropske poslance. Nosilec liste Vesna Vladimir Prebilič je še vedno optimističen, da bodo dobili evropski mandat, kot so jim napovedovale ankete. "Mislim, da je ta mandat dosegljiv," je dejal.

Volilni štab Vesne – zelene stranke v pričakovanju rezultatov | Foto: STA Volilni štab Vesne – zelene stranke v pričakovanju rezultatov Foto: STA

Tudi predsednik SLS Marko Balažic je v volilnem štabu stranke za STA izrazil optimizem, da bo stranki uspelo v tretje ubraniti poslanski sedež v Evropskem parlamentu. "Mislim, da smo zelo blizu in da je bila odločitev, da gremo samostojno, definitivno prava," je dejal. Stranka SLS se je sicer na prejšnje evropske volitve podala na skupni listi z SDS.

Zeleni Slovenije so za evropske volitve pripravili program, za katerega si upajo reči, da je najboljši izmed vseh programov na tokratnih volitvah. "Žal vsebina v tokratni kampanji ni prišla do izraza, tudi zaradi medijske blokade in predvsem zaradi ponovne polarizacije. Ponudili smo novo liberalno socialno zeleno sredinsko alternativo proti praznim obljubam, lastniškemu zapiranju medijskega prostora in vplivu tujih držav na slovensko politiko. To izbiro smo z oblikovanjem svoje liste ponudili volivcem tudi za prihodnost," je za STA navedel generalni sekretar stranke Nejc Škof.

Optimističen je tudi nosilec liste Zeleni Slovenije in aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj. "V volilno kampanjo smo se podali skoraj zadnji, tako da zadnji bodo morda prvi. Počakajmo rezultate," je dejal za Televizijo Slovenija.

Vodja kampanje Levica Mitja Svete pa je za televizijo ocenil, da je bila kampanja zelo pozitivna, in izrazil zadovoljstvo nad visoko volilno udeležbo. Kandidati Levice so se izkazali kot zelo dobri, v kampanjo pa jim je uspelo vnesti njihove vsebine, meni. "Levica je politična opcija, na katero je treba računati," je prepričan.

Štab Levice | Foto: STA Štab Levice Foto: STA

Nekateri so bili s kampanjo bolj zadovoljni, drugi manj, oster pa je bil danes prvak SDS Janez Janša, ki meni, da so se pri organizaciji volišč zgodile nepravilnosti.

Prvak SDS: Organizacija volišč izven okraja nezakonita

Prvak SDS Janez Janša je danes v izjavi za medije po glasovanju v Šentilju pri Velenju ocenil, da kampanja pred volitvami v Evropski parlament in pred referendumi ni bila poštena, "šlo je celo tako daleč, da se je kršilo poslovnik DZ, zlorabljalo policijo, tožilstvo, sodstvo". Prav tako so bila nekatera volišča za predčasne volitve, in sicer v Ljubljani in Mariboru, "pa mislim, da še v nekaterih mestih", nezakonita, meni Janša. Organizirana so bila namreč izven volilnega okraja, "kar zakon, bom rekel, izrecno prepoveduje".

Za uspeh na evropskih volitvah bo štel izvolitev vsaj treh poslancev iz vrst SDS, "vse, kar bo manj od tega, bo pač neuspeh".

Ob tem pričakuje, da se bodo v Evropi zgodile spremembe. "Imamo neko upanje, da se bomo zdaj ukvarjali z zelenim prehodom na razumen način in z varnostjo, da se ne bo vsaka država sama ukvarjala z migrantskim valom, ampak bo Evropa sposobna zaščititi zunanje in schengenske meje," je dejal. "V tem varnejšem okolju se bomo lahko posvetili tudi delu za večjo blaginjo ljudi," je dodal.

Rezultati referenduma ga medtem ne skrbijo posebej, saj so posvetovalne narave. "Ta vladna koalicija razen teh ideoloških tem, pri katerih je bila zelo vztrajna, ni izpolnila še nobene obljube," je bil oster.

Alenka Forte | Foto: Ana Kovač Alenka Forte Foto: Ana Kovač V štab SDS je prišla kandidatka Alenka Forte, zdravnica. Pravi, da ima majhna pričakovanja glede izvolitve. " Zadovoljni bomo z vsakim rezultatom, ki je boljši od predhodnega. Osebno mislim, da imam malo možnosti. Znotraj liste se bo pokazalo, kdo bo dobil glas od volivcev. "

"Udeležba bo boljša kot zadnji dve leti. To je sicer dobro, v redu pa bi bilo, če bi šlo na volitve 70 odstotkov volivcev," je še dejala Fortejeva.

Karin Planinšek | Foto: Ana Kovač Karin Planinšek Foto: Ana Kovač "Mislim, da bo rezultat dober. Mi smo dali od sebe vse, kar smo lahko. Veselilo me je že to, da smo trdo delali. Tudi volilna udeležba se je zvišala, tako da pričakujemo dober rezultat. Pozna se, da so ljudje vedno bolj nezadovoljni s politikami, ki jih sprejemajo v Evropskem parlamentu."

"Ne glede na rezultat je to zame zmaga. To je konec koncev tudi moj vstop v politiko. Ta kampanja mi je ogromno prinesla. Ogromno sem se naučila, ne glede na izid odhajam kot zmagovalka," je dejala Karin Planinšek, najmlajša kandidatka SDS za evropsko poslanko.

NSi: Naš rezultat bo zagotovil zmago slovenske desne sredine

V NSi so po zaključeni volilni kampanji optimistični in prepričani v dober rezultat. Prvak stranke Matej Tonin je ob koncu kampanje spomnil, da so v času enomesečnega nagovarjanja volivcev prekrižarili celotno Slovenijo in se srečali z veliko ljudmi. Po njegovih besedah pričakujejo vnovičen preboj v Evropski parlament, rezultat NSi pa bo pomembno vplival na razplet volilne bitke v Sloveniji, meni.

"Verjamem, da bomo z našim dobrim rezultatom tudi zagotovili zmago slovenske desne sredine in s tem tudi drugačno pot Evropske unije. Z dobrim odzivom naših ljudi smo lahko tudi presenečenje teh evropskih volitev," je optimističen.

V Svobodi kampanjo ocenili kot pestro ...

Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je ob oddaji glasu na volišču omnia v Ljubljani poudaril, da bo največja zmaga visoka volilna udeležba. "To je tisto, kar največ šteje, vse drugo je volja volivcev, mi jo bomo spoštovali," je dejal.

V Gibanju Svoboda so sicer prepričani, da jim je v kampanji volivce uspelo prepričati, da ni vseeno, kakšen bo rezultat tokratnih evropskih volitev, saj se v EU odloča tudi o Sloveniji. Nosilka liste Irena Joveva je ob koncu kampanje ocenila, da je bila kampanja pestra, bili pa so tudi "takšni in drugačni udarci, tudi pod pasom". Po njeni oceni se je tudi pokazalo, v kakšni Evropi, v kakšni Sloveniji si večina želi živeti. "Ponosna sem na našo kampanjo, ponosna sem na našo listo in ponosna bom tudi na izbiro volivk in volivcev," je zatrdila.

... v SD pa kot korektno

Tudi evropski poslanec in nosilec liste Matjaž Nemec je ob oddaji glasu izrazil željo, da bi svojo voljo glede prihodnosti EU danes izrazilo čim več ljudi.

Po oceni predsednika stranke SD Matjaža Hana je bila kampanja za evropske volitve zelo korektna, so se pa vsi v premajhni meri "osredotočili na res evropske zadeve". Prepričan je, da so v stranki s programom, v katerem so poudarjali inovativno, varno in zeleno Evropo, znali ljudem približati, kar si želijo v prihodnjih petih letih narediti v EU.

Izrazil je upanje, da volivci ne bodo "taktično glasovali, ker gre vendarle za vsebino". Vsa Evropa po njegovem mnenju potrebuje socialdemokracijo, pragmatizem in stranko, ki je usmerjena v prihodnost. "Upam, da bodo tem populističnim strankam bodisi na levi bodisi na desni volivci nastavili tudi neko zrcalo," je bil jasen Han.

Po mnenju kandidata stranke na evropskih volitvah Milana Brgleza pa so ljudje danes odločali o tem, v kakšni Evropi želijo živeti. "Brez solidarne in na človekovih pravicah utemeljene Evrope namreč ni trdne prihodnosti. Zato upam, da bodo rezultati takšni, da bodo omogočali napredek Evrope in Slovenije v prihodnjih petih letih," je poudaril.

Današnje referendume Han vidi kot usmeritev državi glede tega, kakšno zakonodajo naj pripravi na posameznih področjih. "Zelo pomembno je, kakšne zakone bomo spisali na osnovi volje ljudi," je dejal.

V Levici v ospredje postavili teme, "ki so ključne za prihodnost Slovenije in Evrope"

"V Levici smo v kampanji v ospredje postavili teme, ki so ključne za prihodnost Slovenije in Evrope, to so vprašanja socialne varnosti, varne starosti, dostojnega življenja in dela, pravičnega plačila, prekarnosti, trajnostnega in zelenega prehoda, pravice do dostojnega bivanja v okviru stanovanjske politike ter vprašanja javnega prevoza in javnega zdravstva," je na volilni dan izpostavila koordinatorica Levice Asta Vrečko.

Nosilka liste Nataša Sukič pa je ocenila, da je bila njihova kampanja zelo domiselno sestavljena, zelo vsebinska. Kot je poudarila, so se trudili pokazati, kaj je varnost, o čem bi morali razpravljati v družbi in k čemu stremeti. "Letošnje volitve v Evropski parlament so zares izjemno pomembne tako za Slovenijo kot Evropo, saj se, kot vidimo, skrajna radikalna desnica nevarno vzpenja (...). Prav tako so zelo pomembni vsi trije posvetovalni referendumi," je pristavila.

Apetiti Vesne ob spremljanju javnomnenjskih anket narasli, v SLS upanja niso izgubili

Zadnjo etapo kampanje pred evropskimi volitvami je evropska parlamentarna stranka SLS pričakala v najboljši mogoči formi. Predsednik stranke Marko Balažic je bil s kampanjo ob njenem koncu zadovoljen, prepričan je, da je stranki z izbranimi kandidati uspelo izpostaviti vsebino. Z nosilcem liste Petrom Gregorčičem sta tako optimistična, da bo temu danes sledil tudi rezultat.

Nosilec liste Vesna na evropskih volitvah Vladimir Prebilič pa je pred koncem volilne kampanje za STA dejal, da pričakujejo osvojitev vsaj enega poslanskega mandata. Apetiti stranke so ob spremljanju javnomnenjskih anket namreč narasli, kar pomeni, da so se v stranki celo spogledovali z dvema. "Začutili smo, predvsem med ljudmi, da nas sprejemajo," je ocenil.

Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Zaprla so se volišča za evropske volitve in posvetovalne referendume #video
AfD
Novice V Nemčiji skrajno desna AfD na drugem mestu, v Italiji slavili Bratje Italije
Robert Golob
Novice Premier Golob: Zmaga bo visoka volilna udeležba #video
volitve v Bolgariji
Novice V Belgiji in Bolgariji danes tudi parlamentarne volitve
evropske volitve
Novice Do 16. ure skoraj 26-odstotna volilna udeležba #video
Ne spreglejte