Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2015,
7.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti

Sobota, 24. 10. 2015, 7.18

6 let, 6 mesecev

V Slovenijo v osmih dneh prišlo okoli 61 tisoč prebežnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Begunski val ne pojenja, danes je v Slovenijo prišlo več kot osem tisoč beguncev in migrantov, v osmih dneh že okoli 61 tisoč. Slovenija položaj obvladuje, a takšnega pritiska ne bo več dolgo zdržala.

22.23 ŠENTILJ V nastanitvenem centru v Šentilju je po podatkih policije 980 migrantov, okoli 22.30 pa pričakujejo prihod 11 avtobusov s 595 migranti z območja Novega mesta. V sprejemni center v Gruškovju je v večernih urah prišlo 841 migrantov, od katerih jih okoli 400 peljejo v nastanitveni center v Šentilju, ostali pa so še v postopku evidentiranja. V Središču ob Dravi trenutno ni migrantov, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

20.16 JESENICE Vlak iz Dobove je okrog 19.15 prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih beguncev in migrantov. Prevoz je z vednostjo in odobritvijo avstrijskih oblasti potekal ob spremstvu slovenske policije, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

20.11 LJUBLJANA Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je pozval pristojne državne oblasti, da beguncem, ki so v teh dneh v Sloveniji, nudijo varne razmere, primerno namestitev in oskrbo. V imenu Slovenske škofovske konference je izrekel hvaležnost in priznanje vsem policistom, vojakom, pripadnikom civilne zaščite in številnim prostovoljcem humanitarnih organizacij za vse njihovo dosedanje delo in zavzetost.

18.50 DOBOVEC Na mejnem prehodu Dobovec je okoli 18. ure v Slovenijo vstopilo okoli 500 beguncev in migrantov. Do mejnega prehoda so jih prepeljali hrvaški avtobusi. Prebežnike bodo evidentirali, noč pa bodo preživeli v nastanitvenem centru v Celju, so sporočili s policijske uprave Celje.

18.36 RIGONCE Policisti so popoldan na območju Rigonc sprejeli še dve skupini beguncev in migrantov, ki sta prestopili zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal po 15. uri, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.515 migrantov, v Rigoncah pa prav zdaj sprejemajo skupino, v kateri naj bi bilo 1.514 migrantov, so sporočili s policijske uprave Novo mesto. V sprejemnem centru Brežice je trenutno nastanjenih okoli štiri tisoč tujcev, v začasnem centru Dobova okoli 1.400 tujcev in v Rigoncah nekaj več kot 1.400 tujcev. Samo danes je zeleno mejo pri Rigoncah prestopilo že več kot sedem tisoč prebežnikov. Z območja Brežic in Dobove policisti organizirajo in spremljajo prevoze tujcev z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre po državi.

18.35 DOBOVA Predsednik republike Borut Pahor se je danes seznanil z begunsko problematiko na brežiškem območju. Ocenil je, da je nedeljski mini vrh EU in Zahodnega Balkana odločilen dan za Slovenijo. Če bodo sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril Pahor. "Slovenija ne sme postati žep, v katerem bi se ob zaprtju avstrijske in nemške meje zbirali begunci, ker Slovenija tega ne zmore," je opozoril Pahor.

17.35 ŠENTILJ Prostovoljci se izmenjujejo na 12 ali 14 ur. Ko so begunce začeli spuščati proti meji, so si prostovoljci lahko nekoliko oddahnili, a pričakujejo še nove prihode beguncev, je povedala prostovoljka Rdečega križa Slovenije Maja Orel. "Ljudje so strpni, hvaležni, zelo pomirjeni, ko dobijo topel obrok," je pojasnila in zavrnila nekatere informacije, da so begunci izbirčni pri hrani. "Ko daš otroku v njegove ledeno mrzle roke topel krožnik, se ti srce razpoči. Izklopiti moramo čustva, ker je sicer prehudo," je še povedala.

Rdeči križ je med drugim prevzel tudi zdravstveno oskrbo beguncev. To najbolj potrebujejo otroci, nosečnice in mlade mamice. "Ogromno je majhnih otrok, prevzeli smo tudi otroka, starega dva dneva. Hrane za otroke, to je kašic in mleka v prahu, najbolj primanjkuje," je povedala Orlova. Čeprav ljudje dovažajo oblačila in obutev tako s slovenske kot avstrijske strani, primanjkuje oblačil za otroke, stare od sedem do 14 let. "Za dojenčke in malčke imamo veliko, za to starost pa primanjkuje."

17.30 ŠENTILJ Iz namestitvenega centra v Šentilju je ob 16.30 proti Avstriji odšlo 4.051 oseb, ki jih avstrijski varnostni organi sprejemajo. Na avstrijski meji sicer še vedno čaka nekaj tisoč ljudi na avtobuse, s katerimi jih že ves dan prevažajo v nastanitvene centre drugod po Avstriji. Razmere so po besedah predstavnika štajerske deželne policije Fritza Grundninga nekoliko bolj napete, saj nekateri čakajo že zelo dolgo.

V sprejemnem centru Šentilj je ostalo še okoli 100 migrantov in beguncev. Bodo pa v naslednjih urah prišli že novi prebežniki. 40 naj bi jih z avtobusom prišlo iz Središča ob Dravi, 400 jih bo iz Dobove pripeljal vlak, 500 pa jih bo z 10 avtobusi prišlo iz Brežic, so sporočili s PU Maribor.

17.24 GRUŠKOVJE Državljana Afganistana, ki sta bila v sprejemnem centru Gruškovje, sta pogrešala petletno hči. Ta je ostala v sprejemnem centru v Opatovcu na Hrvaškem, so sporočili s policijske uprave Maribor. Pripadniki Rdečega križa Hrvaške so jo popoldan pripeljali na mejni prehod Gruškovje, kjer so jo izročili staršem.

Ministrica je v odzivu zapisala, da smo se po pomoč obrnili na države višegrajske četverice, hkrati pa so nam jo ponudile tudi nekatere druge države EU, "kar smo takoj sprejeli". Nasprotuje pa temu, da bi na slovenske meje prišle enote evropske agencije za zunanje meje Frontex, vključno z enotami za hitro posredovanje na mejah RABIT. Te bi morala EU po njenem prepričanju poslati tja, "kjer je izvor težave, torej na zunanje meje EU, kar slovensko-hrvaška meja ni".

17.20 LJUBLJANA V obvladovanje begunskega vala je vključena tudi vojska. Po podatkih urada vlade za komuniciranje je v reševanje problematike aktivno vključenih okrog 600 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, pri logistični podpori pa jih v vojašnicah sodeluje še okrog sto. Vojaki razmere spremljajo tudi s helikopterjem bell 206.

17.16 GRUŠKOVJE V sprejemnem centru Gruškovje so oskrbeli nekaj starih strelnih ran, na Šentilju so od petka do danes pregledali približno 240 migrantov. Med bolezenskimi stanji prevladujejo zlasti preutrujenost, žulji, akutne okužbe zgornjih dihal, virusna obolenja, driske in glavoboli. Večjega števila infekcijskih obolenj zdravniki ne zaznavajo, poročajo pa o zelo redkih oz. posamičnih primerih garij, vodenih koz (noric) in hepatitisa.

17.13 BREŽICE Najbolj obremenjen je sprejemni center v Brežicah, kjer zdravstveno oskrbo migrantom nudijo ekipa Zdravstvenega doma Brežice ob pomoči sosednjih zdravstvenih domov in zdravniki prostovoljci iz Avstrije, Švice, Madžarske in Slovenije. V center so napotili tudi vojaško zdravstveno vozilo z dvema zdravstvenima tehnikoma in tri vozila splošne nujne medicinske pomoči, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

17.09 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović je osnutek dokumenta, pripravljenega za nedeljski vrh EU–Balkan o aktualni migrantski krizi, označil za neresen in nerealen. Ob tem je zatrdil, da na vrhu ne bo prevzel nobene obveze za Hrvaško. Dokument govori o tem, da države na balkanski migrantski poti ne bi smele več brez dogovorov s svojimi sosedami na njihove meje dovažati migrantov. Milanović od EU pričakuje, da se ta problematika reši tam, kjer je nastala, na meji med Grčijo in Turčijo.

Glede očitkov Slovenije na račun Hrvaške, da načrtno nenadzorovano pošilja migrante na njeno mejo, je Milanović danes na kratko pripomnil, da "vsakdo išče izgovor". Po njegovih besedah je Slovenija mesec dni in več gledala stanje na Hrvaškem in bi lahko pričakovala, kaj se bo zgodilo, glede na to, da je Madžarska ograjo začela postavljati tudi na mejo s Hrvaško.

15.40 GRADEC Štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer je opozoril na resno stanje na meji svoje dežele s Slovenijo in zvezno vlado pozval k ukrepanju. "Treba je ukrepati, da se razmere na meji dokončno uredijo," je povedal glavar in opozoril, da "neurejen prehod več tisoč beguncev" čez mejo ne sme postati stalnica. "Država mora svoje meje za državljane ščititi," je pozval in dodal, da je treba okrepiti številčnost varnostnih sil za ureditev razmer.

Ostrejši je bil vodja desničarskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je zahteval "resnično zaščito meje" za obvladovanje migrantske krize, torej gradnjo ograje na meji s Slovenijo, saj da mora biti zagotovitev notranjega reda in varnosti državljanov na prvem mestu.

15.39 GRADEC Avstrijska vojska bo na avstrijsko Štajersko poslala še dodatne podporne enote, je sporočilo avstrijsko obrambno ministrstvo. V prihodnje bo v tej zvezni deželi ob meji s Slovenijo zaradi migrantske krize pomagalo okoli 800 vojakov. Po vsej Avstriji policiji trenutno po navedbah obrambnega ministrstva pomaga okoli 1.500 vojakov. Po potrebi bi lahko posredovalo še 2.200 vojakov, dodajajo na ministrstvu.

15.02 LJUBLJANA V državo je danes do 12. ure vstopilo 5.592 beguncev, v osmih dneh skupaj že skoraj 58 tisoč. V sprejemnih in namestitvenih centrih je bilo ob 12. uri 9.013 beguncev, v Avstrijo pa jih je danes odšlo 1.681.

15.00 ŠENTILJ "Takšnega pritiska, kot je zdaj, ko prihaja 10 tisoč ali 13 tisoč migrantov na dan, ne moremo zdržati, še posebej če bi se kakorkoli spremenilo stališče Avstrije, Nemčije ali Švedske. V tem primeru bi bila Slovenija v neznosnem položaju, tega pa ne smemo dovoliti, ker smo odgovorni, v prvi vrsti za Republiko Slovenijo," je ob obisku namestitvenega centra v Šentilju dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

14.59 ŠENTILJ Na področju prehajanja slovenske meje s Hrvaško državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic ne vidi večjih sprememb. "Še danes bomo dali neke nove predloge, da vendarle vzpostavimo konstruktivno sodelovanje s Hrvaško," si Šefic želi sodelovanja po vzoru sodelovanja z Avstrijo. "Z avstrijsko stranjo sproti usklajujemo in urejamo vse aktivnosti," je dejal.

14.56 ŠENTILJ Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je danes ob obisku namestitvenega centra v Šentilju dejal, da Slovenija za zdaj dobro obvladuje položaj. "Tudi sami migranti priznavajo, da v Sloveniji spodobno poskrbimo zanje," je dejal. V namestitvenem centru v Šentilju, ki je z begunci najbolj obremenjena nastanitvena enota v Sloveniji, je danes okoli 3.000 ljudi. Šefic je še dejal, da je navdušen nad "odlično organizacijo", ter se zahvalil ekipi in prostovoljcem. Je pa povedal, da prostovoljcem počasi pohajajo moči, zato bodo potrebovali okrepitve.

14.31 BERLIN Več sto tisoč prosilcev za azil, ki bodo letos prišli v Nemčijo, bo znatno zvišalo stopnjo brezposelnosti, je dejala nemška ministrica za delo Andrea Nahles. Ob tem je opozorila, da bo potrebnega precej časa in napora za integracijo prosilcev za azil. Po drugi strani je namignila, da bo za nemške iskalce zaposlitve prihod beguncev prinesel nove priložnosti. "Nastalo bo več tisoč delovnih mest na področju podpore beguncem, na primer pri gradnji stanovanj, področju oskrbe ali varovanja."

13.00 BREŽICE Predsednik odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič je po današnjem obisku brežiške občine predlagal, da bi morali za obvladovanje migrantskih tokov ob zeleni meji postaviti ograjo in za migrante določiti vstopne točke v državo po madžarskem vzoru.

12.40 RIGONCE Policisti na območju Rigonc sprejemajo novo, danes že tretjo skupino migrantov, ki prestopa zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal okoli 11.30, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1403 migrantov. V sprejemnem centru Brežice je trenutno nastanjenih okoli 3000 tujcev, v začasnem centru Dobova okoli 500 tujcev in v Rigoncah nekaj več kot 1300 tujcev. Nekaj po 11.30 je iz Dobove v Šentilj odpeljal vlak s 651 migranti. 12.20 LJUBLJANA Humanitarno društvo ADRA sporoča, da trenutno zaustavlja zbiranje materialnih donacij. "Po pozivu za zbiranje ste nas dobesedno zasuli s hrano, oblekami in čevlji, zato moramo trenutne zaloge razdeliti, saj nimamo več prostora v skladišču. Ko bodo zaloge pošle, vas bomo ponovno zaprosili za pomoč. Hvala za vašo dobrodelnost," so zapisali na svoji spletni strani.

11.00 BREŽICE Nekaj po 11. uri je v sprejemnem centru Brežice prišlo do kršitve javnega reda in miru. Po prvih ugotovitvah s kraja kršitve je prišlo do spora in pretepa v množici, med dvema skupinama tujcev. Nekaj oseb je bilo v pretepu tudi poškodovanih. Posredovali so policisti posebne policijske enote in vzpostavili javni red in mir. Pri interveniranju so morali policisti uporabiti plinski razpršilec, kot eno najmilejših prisilnih sredstev. Zaradi uporabe prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. Poškodovane v pretepu so oskrbeli reševalci, po prvih podatkih naj bi šlo za lažje poškodbe.

10.40 LJUBLJANA Slovenska vojska tudi ta konec tedna sodeluje pri reševanju begunske situacije, policistom tako trenutno pomaga 600 vojakov, še sto pa jih sodeluje pri logistični podpori. Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je izdal ukaz o prednostni nalogi celotne SV za podporo policiji in civilni zaščiti pri oskrbi beguncev.

9.02 LJUBLJANA V drugem begunskem valu je v Slovenijo po podatkih policije prispelo 56.499 beguncev. V petek jih je v državo vstopilo 9.500, danes do 6. ure pa 4.189. Avstrija je doslej sprejela 30.917 beguncev iz Slovenije, samo v petek jih je tja odšlo skoraj 10 tisoč.

9.00 GORNJA RADGONA Malce pred 9. uro je 581 tujcev, kolikor jih je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni zapustilo center in odšlo proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Iz Zavrča bodo v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas prepeljali okrog 350 migrantov.

8.50 BERLIN Nemčiji stopa v veljavo nova, ostrejša azilna zakonodaja, ki sta jo prejšnji teden potrdila oba domova nemškega parlamenta. Notranji minister Thomas de Maiziere je povedal, da se takoj po uveljavitvi lahko začnejo ukrepi za pospešitev vračanja beguncev. zavrnjene prosilce za azil bodo vračali v domovino s čarterskimi leti z več nemških letališč.

Nova zakonodaja tudi predvideva, da bodo migranti v Nemčiji po novem dlje časa - namesto do treh kar do šest mesecev - lahko ostali v sprejemnih centrih, kjer bodo načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine. Izplačilo gotovine bo mogoče le mesec dni v naprej.

8.30 LJUBLJANA Obdobje begunskega vala je tako s fizičnega kot psihičnega vidika naporen tudi za policiste, pripadnike civilne zaščite, vojake, prostovoljce in ostale, ki pomagajo prebežnikom, opozarja psiholog Peter Umek. Mnogi so soočeni z razmerami, ki jih niso vajeni, prizadene pa jih še zlasti trpljenje otrok, je pojasnil.

Počutje beguncev in njihovi odzivi vplivajo na policiste, je opozoril. "Če vse poteka po predvidenem načrtu, ni težav. Če pa so begunci morda zaradi dolgega pešačenja po blatu in spanja v močvirju slabe volje, se ta prenese na policiste," je dejal.

7.20 CIRKULANE Ponoči je v občino Cirkulane prišlo 1500 beguncev, ki jih hrvaški varnostni organi niso napovedali. Slovenski policisti so jih prepeljali v sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje, kjer poteka njihova registracija.

7.00 BRUSELJ Evropski filmski ustvarjalci so pozvali EU, naj sprejme ukrepe, ki bodo državam članicam omogočili, da se bodo na begunsko problematiko odzvale v duhu skupnosti, solidarnosti in človečnosti ter v skladu s temeljnimi vrednotami EU. Peticijo je podprlo 5500 ustvarjalcev, predstavili so jo v Bruslju na več srečanjih z voditelji.

6.30 RIGONCE Policisti na območju Rigonc sprejemajo novo skupino beguncev, ki prestopa zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino državne meje iz Hrvaške pripeljal nekaj po 5. uri zjutraj, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.339 ljudi.

V sprejemnem centru Brežice je bilo danes zjutraj nastanjenih okrog 2.300 tujcev, približno 2.700 pa jih v spremstvu policistov prihaja v sprejemni center iz Rigonc. V začasnem objektu Dobova je trenutno okoli 300 tujcev, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Vso noč so policisti organizirali in spremljali prevoze migrantov v nastanitvene in sprejemne centre v notranjosti države. Od poznih petkovih ur do danes zjutraj so jih v notranjost države pospremili s tremi vlaki, nekaj po 5. uri pa je na pot krenil še četrti.

6.00 LJUBLJANA Napovedi ni, bo pa verjetno spet najbolj obremenjeno brežiško območje. Tja se dopoldne odpravlja predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic pa bo obiskal Gornjo Radgono, Šentilj in Rigonce.

Ne spreglejte