Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2021,
8.13

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 meja država

Sobota, 13. 2. 2021, 8.13

3 leta, 2 meseca

V Slovenijo iz schengna po vseh običajnih poteh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

mejni prehod | Foto STA

Foto: STA

Iz Avstrije, Italije in Madžarske bo od danes v Slovenijo mogoče vstopiti na vseh cestnih in železniških povezavah. Še vedno bodo prišleki potrebovali negativni test na koronavirus, če se bodo hoteli izogniti napotitvi v karanteno. Temu pa se bodo lahko izognili tudi vsi, ki so cepljeni proti koronavirusu ali ki so preboleli bolezen covid.19.

Vlada je v četrtek s spremembami odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja pandemije bolezni covid-19 ukinila skupno deset kontrolnih točk, na katerih je bilo doslej mogoče prehajanje notranjih schengenskih mejah. To bo zdaj mogoče na vseh običajnih prehodih meje, poroča STA.

To sicer ne pomeni tudi konca nadzora vstopanja v državo, ki ga bo policija še vedno izvajala tako na prehodih meje kot tudi v notranjosti države.

COVID 19
Novice V četrtek skupaj 1.055 okužb, umrlo 15 ljudi #video

Iz rdečih držav še vedno karantena ali negativen test

Še vedno morajo vsi, ki bodo prišli v Slovenijo iz schengenskega območja, izpolnjevati pogoje za vstop po tem odloku, ki se niso spremenili. Tako je za vse, ki pridejo iz držav na rdečem seznamu – na katerem so tudi vse slovenske sosede – še vedno obvezna karantena na domu, prišleki pa se temu lahko izognejo s predložitvijo negativnega testa na koronavirus. PCR-test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa. Test pa mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Brez obvezne karantene pa bodo v Slovenijo zdaj lahko vstopili tudi tisti, ki so preboleli bolezen covid-19 ali so bili cepljeni. To bodo lahko dokazovali s potrdilom zdravnika ali pa tudi s potrdilom o pozitivnem hitrem ali PCR-testu, ki je starejši od 21 dni, a hkrati mlajši od šestih mesecev.

Z današnjim dnem pa se uvajajo tudi spremembe testiranja v Sloveniji. Vse osebe, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, bodo poslej testirali še s PCR-testom. V statistiki bo okužba zabeležena šele, ko bo potrjena tudi s PCR-metodo testiranja.

Ne spreglejte