Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
13.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi

Torek, 29. 10. 2013, 13.12

8 let, 3 mesece

V Sloveniji za upokojence skoraj dvakrat več denarja kot za mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji gre iz proračuna za mlade okoli 2,5 milijarde letno oziroma 3.800 evrov na mladega. Za pokojnine namenjamo letno okoli 4,2 milijarde evrov oziroma sedem tisoč evrov na upokojenca.

Slovenija ima po najnovejših podatkih Statističnega urada 652.936 prebivalcev, mlajših od 29 let. Država večino denarja za mlade do 29 let zagotavlja s transferji prek dveh ministrstev, preostala ministrstva imajo sredstva, namenjena mladim, večinoma le za štipendiranje.

Na mladih svet stoji Da slogan Na mladih svet stoji ni le populistična floskula, so pretekli teden dokazali predstavniki ljudstva, ki so v parlamentu sprejeli Nacionalni program za mladino 2013–2022. V njem sta glavni prioriteti izobraževanje in zaposlovanje mladih. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob tem poudaril, da program prinaša jasne cilje, jasen pregled nad ukrepi ter tudi jasno sledljivost izvajanja programa. Dodal je, da sprejetje programa prihaja v času, ko morajo biti politike na področju mladih najbolj koordinirane, kar ta dokument zagotavlja.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za transferje posameznikom in gospodinjstvom letno nameni okoli milijardo tristo milijonov evrov. Ta znesek med drugim zajema izplačilo otroških dodatkov, subvencije za šolsko in študentsko prehrano, subvencije za vrtec, štipendije, dodatek za nego bolnih otrok, dodatek za velike družine, pomoč ob rojstvu otroka …

Za mlade 2,5 milijarde evrov letno Če za vlaganje v mlade štejemo tudi financiranje predšolske vzgoje, osnovnošolsko, srednješolsko, visokošolsko in podiplomsko izobraževanje, so številke bistveno višje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za izvajanje zgornjih programov porabi okoli 1,5 milijarde evrov letno.

Sem štejemo tudi sredstva za prehrano šolajočih, prevoze šolajočih, bivanje dijakov in študentov v dijaških oz. študentskih domovih, glasbeno izobraževanje, financiranje zavodov za mladostnike s posebnimi potrebami, izvajanje športnih programov izobraževanja … Skupaj je tako iz proračuna po grobi oceni za mlade namenjeno okoli 2,5 milijarde evrov, kar pomeni, da država v enega mladega prebivalca vloži 3.800 evrov letno.

V Sloveniji že več kot 600 tisoč upokojencev V Sloveniji je bilo septembra letos po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) skupaj 602.236 upokojencev. Od tega 419.816 starostnih, 88.206 invalidskih, 50.523 družinskih, 43.691 vdovskih. Poleg prej omenjenih 602.236 upokojencev jih še 50.270 prejema delne vdovske pokojnine.

Podatkov, koliko denarja je ZPIZ upokojencem letos izplačal iz obveznega zavarovanja, še ni. Lani je ZPIZ po podatkih imel 4,9 milijarde evrov odhodkov, od tega je 85,5 odstotka predstavljalo izplačilo pokojnin. Torej je lani 596.564 upokojencem izplačal za okoli 4,15 milijarde evrov pokojnin – preračunano po grobi oceni slabih sedem tisoč evrov letno na upokojenca.

Pokojnine, ki se izplačujejo iz proračuna Poleg pokojnin iz obveznega zavarovanja se del pokojnin in drugih dajatev kot obveznost Republike Slovenije financira iz državnega proračuna (udeleženci NOB, udeleženci španske vojne, uživalci izjemnih pokojnin, upokojeni po zakonu o poslancih …). Za vse te izdatke je bilo lani iz proračuna 184.819 osebam izplačano okoli 252 milijonov evrov oz. po grobi oceni okoli 1.364 evrov letno na posameznika.

Pri tem je treba upoštevati, da je vlada maja 2012 z zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) znižala več kot 25.400 pokojnin, katerih izplačilo delno ali v celoti zagotavlja proračun. Poleg tega je ZUJF skoraj 200 tisoč upokojencem in zavarovancem onemogočil izplačilo letnega dodatka.

Ustavno sodišče je letos ta člen ZUJF razveljavilo. Zdajšnja vlada je že pripravila zakon o vračilu neizplačanih pokojnin – finančni učinki izpolnitev ustavne določbe bodo znašali 28,5 milijona evrov.

Ne spreglejte