Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Samo Login Iza Login Mirko Tuš

Sreda, 18. 11. 2015, 11.48

6 let, 6 mesecev

V sedmih letih mu je izpuhtelo pol milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stoterica najbogatejših Slovencev je od leta 2007 podvojila premoženje, ki zdaj znaša 4,6 milijarde evrov. Kateri bogataš pa je od začetka krize izgubil več kot pol milijarde evrov?

1. Kar je ogromno za Slovenijo, je mizerno za svet

Najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login imata 855 milijonov evrov premoženja, kar je petino celotnega premoženja prve stoterice (4,6 milijarde evrov).

Sta pa lastnika podjetja Outfit7 skorajda reveža v primerjavi z najbogatejšim Zemljanom Billom Gatesom, čigar premoženje revija Forbes ocenjuje na 79,2 milijarde dolarjev (okrog 74 milijard evrov). Loginova imata torej le odstotek njegovega premoženja.

2. Največje povečanje premoženja: "mali" lovijo največje

Čeprav sta Samo in Iza Login lani premoženje povečala za zavidljivih 39 odstotkov, nista v deseterici bogatašev z najvišjimi stopnjami rasti.

Premoženje sta letos najbolj oplemenitila zakonca Marjan in Katja Dolenc Batagelj, lastnika Postojnske jame, ki ju lani sploh ni bilo na lestvici. Povečala sta ga za 115 odstotkov: z lanskih 9,8 milijona evrov (na lestvico se nista uvrstila) na 21,1 milijona evrov.

Premoženje so od lani vsaj podvojili še lastnik gradbinca GH Holding Blaž Miklavčič (31,7 milijona evrov) ter lastnika verige trgovin z obutvijo Mass Sašo Apostolovski in Mojca Godnjavec Apostolovski (24,2 milijona evrov; tudi njiju lani ni bilo na lestvici).

3. Največji padec premoženja: ko v letu dni ostaneš brez tretjine imetja

Največ so v primerjavi z lani izgubili Tatjana in Albin Doberšek, ki imata v Nemčiji inženirsko podjetje, ter Boštjan Bandelj s podjetjem Belektron (oboji po 34 odstotkov). Premoženje zakoncev Doberšek se je po oceni revije Manager letos skrčilo s 325,8 na 240 milijonov evrov. Bandelj pa je "lažji" za slabih deset milijonov (ima še 19,1 milijona evrov).

4. Prestolnica najbogatejših je Škofja Loka

Škofja Loka je prava valilnica milijonarjev. Na tokratni lestvici revije Manager najdemo družino Ažman in Likosar, ki ima v lasti podjetje za izdelavo ulitkov Difa (njihovo premoženje je ocenjeno na 31,3 milijona evrov), ter lastnike proizvajalca tekstilij Filc Alexa Luckmanna, Jurija Cofa, Franca Hribarja in Barbaro Vrčkovnik Čepin (vsak ima po 21,9 milijona evrov premoženja).

Boštjan Šifrar, lastnik plastičarske skupine Sibo G, je premoženje povečal za petino na 20,7 milijona evrov. Tudi družina Starman, ki je z 19,1 milijona evrov premoženja na 67. mestu lestvice, izhaja iz Škofje Loke, od leta 2005 pa imajo podjetji v poslovni coni v Komendi. Ukvarjajo se s prodajo lesnih ter kovinskih izdelkov.

Celotno zadnjo desetino lestvice 100 najbogatejših in še malo čez (od 91. do 103. mesta, vsak 15,1 milijona evrov ocenjene vrednosti) pa je zasedlo 13 menedžerjev škofjeloškega LTH Castings, ki so leta 2009 za 300 tisoč evrov od tedanjega avstrijskega lastnika kupili zadolženo podjetje in ob tem nase prevzeli še 5,2 milijona evrov dolga avstrijskega lastnika do LTH. Danes je podjetje vredno blizu 180 milijonov evrov. Premoženje vsakega od menedžerjev je ocenjeno na 15,1 milijona evrov.

5. Tuš podira izgubarske rekorde

Mirko Tuš, lastnik trgovskega imperija, je imel leta 2008 po oceni revije Manager 550 milijonov evrov premoženja, ki pa je do danes usahnilo na 40 milijonov evrov. Izgubil je okrogle pol milijarde.

6. Milijonarji tudi med startupovci

Na lestvico najbogatejših sta kot startupovca prva prišla prav danes vodilna Iza in Samo Login s podjetjem Outfit7.

Lani je sledil Mihael Mikek s Celtro, letos pa se je na lestvico prvič uvrstil soustanovitelj britanskega start-upa Lyst Sebastjan Trepča (87. mesto, ocenjena vrednost premoženja je 15,7 milijona evrov). Lyst je spletni trgovec za prodajo modnih izdelkov prestižnih znamk. Trepča ima po dokapitalizacijah tveganih skladov v njem 7,4-odstotni delež.

7. Skoraj četrtino mest na lestvici zasedajo novinci

V prvi stoterici najbogatejših (pravzaprav so na njej 103 najbogatejši, saj lestvico zaokroža 13 menedžerjev LTH Castings, ki imajo vsi enako premoženje) je 24 novih imen.

Najvišje sta lastnika verige trgovin z obutvijo Mass Sašo Apostolovski in Mojca Godnjavec Apostolovski. S 24,2 milijona evrov premoženja se uvrščata na 42. mesto.

8. Največji skok: cvetoči časi za ljubljanskega gradbinca

Blaž Miklavčič je premoženje podvojil na 31,7 milijona evrov in pridobil rekordnih 54 mest (zdaj je na 27. mestu).

Kdo je in od kod mu premoženje? Miklavčič je od junija edini lastnik inženirskega podjetja GH Holding, ki je po kriznem zlomu največjih gradbincev eno največjih in najhitreje rastočih podjetij v panogi.

Lani je ustvaril 80 milijonov evrov prihodkov, letos naj bi se po napovedih Miklavčiča, ki je predsednik upravnega odbora, približali 100 milijonov evrov.

Še eno Miklavčičevo podjetje MM SVTK je letos iz stečajne mase Kraškega zidarja za 2,4 milijona evrov kupilo nedokončan poslovno-stanovanjski objekt Tribuna v Ljubljani.

9. Največji padec: prosti pad nekoč najmlajšega bogataša

Arion Habestor (rojen Primož Čop, pozneje si je spremenil ime) se je leta 2010 s 47 milijoni evrov uvrstil na deveto mesto lestvice in poskrbel za eno največjih presenečenj.

Začel je kot proizvodni delavec, do bogastva pa prišel s proizvodnjo betonskih uteži. Z 32 leti je bil takrat najmlajši v stoterici. Danes je njegovo premoženje ocenjeno na 16,1 milijona evrov.

Ne spreglejte