Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 11. 2021,
13.17

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

20

Natisni članek

Češka COVID-19 Nemčija karantena

Petek, 26. 11. 2021, 13.17

2 leti, 5 mesecev

Nizozemska zapira javno življenje po 17. uri, v Nemčiji pozivajo k omejitvi stikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

20

Kisik, Covid-19 | Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder pa je danes pozval k obveznem cepljenju po celi Nemčiji od začetka prihodnjega leta. "Potrebujemo učinkovito nacionalno strategijo omejevanja," je poudaril. | Foto Guliver Image

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder pa je danes pozval k obveznem cepljenju po celi Nemčiji od začetka prihodnjega leta. "Potrebujemo učinkovito nacionalno strategijo omejevanja," je poudaril.

Foto: Guliver Image

Nemška vlada mora nujno ukrepati in omejiti stike v družbi, da se omeji širjenje novega koronavirusa, je danes pozval vodja inštituta Roberta Kocha Lothar Wieler. Posvaril je, da bodo razmere prihajajočo zimo odvisne predvsem od odločitev tistih, ki lahko uvajajo ukrepe za omejitev stikov. Bavarska se medtem zavzema za obvezno cepljenje, Nizozemska pa bo zaostrila veljavne ukrepe za ustavitev širjenja novega koronavirusa z zgodnjim zapiranjem barov, restavracij, trgovin in drugih storitev.

"Od nedelje bo celotna Nizozemska med 17. in 5. uro dejansko zaprta," je danes na novinarski konferenci dejal premier Mark Rutte. 

Trgovine z nenujnimi potrebščinami so bile doslej lahko odprte do 18. ure, gostinski obrati pa denimo do 20. ure. Po novem se bodo vse tovrstne storitve, pa tudi kulturne ustanove in telovadnice zapirale ob 17. uri. Zaradi obvezne razdalje 1,5 metra bodo te morale delovati ob zmanjšanih kapacitetah, obvezne postajajo tudi maske, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal Rutte.

Šole za zdaj ostajajo odprte, čeprav je največji porast okužb prav med otroki. Bodo pa morali vsi šolarji od 10. leta naprej nositi maske, ko ne bodo sedeli na svojih mestih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Moramo biti realistični. Dnevne številke so še vedno previsoke," je dejal Rutte glede epidemiološkega stanja v državi, kjer dnevno potrdijo po več kot 20 tisoč novih okužb.

V delo v bolnišnicah vključili pripadnike vojske 

Priznal je, da vladi, odkar so pred dvema tednoma zaostrili ukrepe, ni uspelo prenesti sporočila, da se morajo ljudje s simptomi covid-19 testirati. Oblasti sicer poudarjajo, da se slabšajo zlasti razmere v bolnišnicah. V eno od bolnišnic v Utrechtu so v delo vključili 120 pripadnikov vojske. Zdravstveni minister Hugo de Jonge je razglasil posebne razmere, v okviru katerih lahko zdaj številne druge posege odpovedo. Vlada je bila sicer že zaradi predhodnih ukrepov tarča kritik med delom prebivalstva in pretekli konec tedna so zaznamovali protesti, ki so se sprevrgli v izgrede. Tudi danes so varnostne sile po državi pripravljene na morebitne nove nemire. Že ob Ruttejevem govoru je sicer več deset ljudi protestiralo pred vladnimi ministrstvi.

V Nemčiji želijo zmanjšati pritisk na zdravstvo

"Potrebujemo obsežno zmanjšanje stikov, zdaj in takoj," je poudaril Wieler.

Prepričan je, da smo trenutno na razpotju in da je pred nami odločitev, ali želimo po poti kaosa, kar se bo končalo slabo, ali pa po poti, ki bo zmanjšala pritisk na zdravstvo in morda omogočila miren božič, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

covid-19
Novice Znane so nove številke okuženih v Sloveniji

Ministrski predsednik Bavarske pozval k obveznemu cepljenju

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder pa je danes pozval k obveznem cepljenju po celi Nemčiji od začetka prihodnjega leta. "Potrebujemo učinkovito nacionalno strategijo omejevanja," je poudaril.

V Nemčiji so v zadnjem dnevu znova potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom. V 24 urah so potrdili še 76.414 primerov, pred enim tednom jih je bilo še 52.970. Sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč znaša 438.

V zadnjem dnevu je umrlo še 357 covidnih bolnikov. V bolnišnicah so v zadnjih sedmih dneh na 100 tisoč prebivalcev sprejeli šest bolnikov. To je namreč kriterij za uvajanje ukrepov, mejniki so v zveznih deželah postavljeni pri tri, šest in devet.

koronavirus, covid-19
Novice V Evropi prvi primer nove različice virusa. Članice EU sprožile zasilno zavoro. #video

Na Češkem znova rekordno število potrjenih okužb

Na Češkem so znova potrdili rekordno število okužb v enem dnevu. V zadnjem dnevu so namreč potrdili še 27.717 novih primerov, sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev pa je narasla na 1.231, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bolnišnici se zdravi tudi predsednik

V bolnišnicah se zdravi več kot šest tisoč covidnih bolnikov. Med njimi je tudi predsednik Miloš Zeman, pri katerem so okužbo potrdili v četrtek.

V državi so danes v veljavo stopile izredne razmere. Kavarne, bari in restavracije se morajo zapreti ob 22. uri, obiskovalci pa morajo izpolnjevati pogoj PC, torej da so cepljeni ali so covid-19 preboleli. Odpovedali so vse božične sejme, omejili so tudi število obiskovalcev na športnih dogodkih.

Miloš Zeman
Novice Češki predsednik se je zaradi okužbe s covid-19 moral vrniti v bolnišnico

Ob pojavu novega seva prepoved vstopa v državo iz nekaterih afriških držav

Vlada je medtem ob pojavu nove koronavirusne različice prepovedala vstop v državo za nedržavljane članic EU iz Južne Afrike, Namibije, Mozambika, Zambije in še štirih afriških držav. Ukrep bo stopil v veljavo v soboto. Za državljane EU je ob vstopu na Češko obvezna karantena.

borza
Novice Zaradi novega seva koronavirusa svetovne borze v rdečem
Ne spreglejte