Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 2. 2015,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDH DUTB koalicija

Sreda, 25. 2. 2015, 7.32

8 let

V medijih zaokrožil napačen seznam predlogov za nadzornike SDH? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Imena kandidatov za nadzornike SDH uradno še niso znana. S predlogom strokovne komisije se je danes seznanila le koalicija, v prihodnjih dneh bo svoj predlog podal še minister Dušan Mramor.

Seznam imen, ki jih za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlaga strokovna komisija, je koalicijskim partnerjem predstavil finančni minister Dušan Mramor. V nekaj dneh bo Mramor podal še svoj predlog, ki pa bo le deloma sledil komisiji, je medijem dejal minister. O imenih danes ni želel govoriti.

Po zakonu namreč minister lahko predlog komisije dopolni ali celo spremeni. To možnost namerava tudi izkoristiti.

V medijih napačen seznam? V medijih so sicer že zaokrožila imena, ki naj bi jih izmed 47 prijavljenih predlagala strokovna komisija. To naj bi bili po poročanju Dela Andrej Polenec, Alenka Podbevšek, Jože Bajuk, Andrej Andoljšek in Anglež Simon Walker.

Vendar pa po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer ta imena v celoti ne držijo.

Na današnjem posvetu se je sicer koalicija pogovarjala predvsem o kandidacijskem postopku, SMC pa bo po napovedi Kustec Lipicer potrjevala tiste kandidate, ki bodo izpolnjevali vse kriterije za izbor.

Tudi v SD se bodo o podpori nadzornikom odločili, ko bo znan dokončen spisek imen. Je pa vodja poslanske skupine SD Matjaž Han poudaril, da se je težko pogovarjati o tem, kadar dobijo na izbiro le možnosti "vzemi ali pusti". "Mi smo ujetniki zakonodaje in na nek način tudi komisije," je opozoril.

DUTB zaradi bolezni Počivalška na vladi šele prihodnji teden Prav tako je koalicijski vrh spregovoril o problematiki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na finančnem ministrstvu so pripravili osem različnih dokumentov, ki bodo do določene mere spreminjali njeno delovanje. Je pa premier Miro Cerar po besedah Mramorja napovedal, da bo seja vlade, na kateri jih bodo obravnavali, zaradi bolniške odsotnosti ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v začetku prihodnjega tedna.

Po informacijah Planet TV se bo menjavi izognil le eden od štirih neizvršnih direktorjev DUTB. Planet TV je poročal, da finančno ministrstvo načrtuje zamenjavo Mitje Mavka, Carla-Johana Lindgrena in Arneja Berggrena, obdržali bi Larsa Nyberga. Po informacijah TV Slovenija si vlada na vrhu DUTB želi Stojana Petriča, Marka Simonetija in Primoža Karpeta. Vsi naj bi imeli v preteklosti možnost vsaj omejiti višino slabih posojil, a tega niso storili. Planet TV pa omenja možnost, da bi eden od neizvršnih direktorjev lahko postal tudi državni sekretar Metod Dragonja.

Izvršnim direktorjem pa bo minister Mramor najprej znižal plače. V drugem koraku je predvidena še njihova zamenjava.

Koalicijski partnerji so se danes tudi seznanili z osnutkom strategije upravljanja državnega premoženja. Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da naj bi se ministri še danes seznanili s tem gradivom. Prihodnji četrtek naj bi ga obravnavali na seji vlade, nato pa z njim seznanili parlamentarne stranke in tudi širšo javnost.

Han je dodal, da je sprejem strategije v načrtu "v doglednem času", torej v mesecu ali dveh. Na podobno časovnico računa tudi namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Uroš Prikl.

Ne spreglejte