Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Maribor stavka

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 14.47

8 let

V Mariboru še brez dogovora, stavka kardiologov ostaja na sporedu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvu UKC Maribor in predstavnikom kardiologov niti danes ni uspelo zbližati stališč. Ponovno se bodo sestali v sredo, a če dogovora ne bo, bodo zdravniki prihodnji ponedeljek stavkali.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, in enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot za zdravnike, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Direktor s starim predlogom Po današnjem sestanku predstojnik oddelka Vojko Kanič in prvi mož UKC Gregor Pivec izjav nista dajala, je bil pa zgovoren tamkajšnji predstavnik sindikata Fides Boris Rižnar. Povedal je, da sta obe strani na mizo dali vse svoje argumente, predvsem pravna vprašanja glede plačila.

"Direktor Pivec še vedno ponuja 20-odstotni dvig osnovne plače za opravljanje dodatnih posegov v okviru legalnih možnosti, ki jih delodajalec vidi. Mi pa smo jim ponudili naše pravne argumentacije glede možnosti sklepanja podjemnih pogodb, ki pa ta trenutek naj ne bile pravno veljavne," je razložil Rižnar. Od predsednika sveta zavoda Bogdana Čepiča pričakuje, da bo ta od ministrstva za zdravje pridobil mnenje o tem, ali je na tak način pogodbo mogoče skleniti.

Kardiologi pričakujejo 200 evrov na poseg Takšno mnenje v sindikatu pričakujejo do srede, do takrat pa bosta obe strani še dodatno razmislili o predlogih, ki so si jih izmenjali. Njihova zahteva sicer pomeni plačilo v višini 200 evrov bruto po posegu ne glede na to, kdaj je ta narejen, je še pojasnil Rižnar in izrazil upanje, da bi pameten dogovor našli še pred ponedeljkom, ko je napovedana stavka. Preostale stavkovne zahteve naj bi bile po njegovih besedah večinoma že blizu dogovora.

Da je dogovor pred stavko, napovedano za ponedeljek, 21. julija, še mogoč, če se bodo zanj vsi angažirali, je prepričan predsednik sveta zavoda, a je opozoril na trenutne razmere na ministrstvu za zdravje, s katerim je komunikacija otežena. Čepič je potrdil, da je del zahtev mogoče rešiti takoj, glede plačil pa je po njegovem mnenju treba urediti razmere ne le za zdravnike, pač pa za celotne ekipe, ki dežurajo.

Če kardiologi ne bi sprejeli ponujenega, bodo po Čepičevih besedah začeli iskati drugačne rešitve. Proučili bodo tudi njihov predlog, a pri pogajanjih morata pač obe strani narediti korak nazaj, da se dogovorita in danes so po njegovem mnenju takšen korak že naredili. Ker je pristojno ministrstvo že dalo negativno mnenje o podjemnih pogodbah, Čepič sicer dvomi, da si bo zdaj premislilo.

Ne spreglejte