Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
15.40

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

fizioterapija Katarina Kresal Maribor

Sreda, 1. 6. 2011, 15.40

7 mesecev, 3 tedne

V Mariboru o odgovornosti v fizioterapiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mariboru poteka 1. mednarodna znanstvena konferenca Odgovornost v fizioterapiji, ki jo je pripravilo Evropsko središče Maribor.

Na njej kot predavatelji sodelujejo domači in tuji akademiki, znanstveniki in strokovnjaki iz prakse, uvodnega dela pa se je udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

"Konferenca je priložnost za izmenjavo izkušenj"

Kresalova je v uvodnem nagovoru med drugim izpostavila pomembnost strokovnega izobraževanja v poklicih kot je fizioterapevt, hkrati pa dejala, da so tovrstne konference vselej priložnost za izmenjavo izkušenj in diskusijo o strokovnih dilemah.

"Delo fizioterapevta je, tako kot to velja za zdravstvo nasploh, nenehno pod drobnogledom javnosti. Gre namreč za področje, na katerega smo vsi še posebej občutljivi. Kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev za vse je eden od temeljnih kazalcev razvitosti in ravni socialne države sleherne sodobne družbe," je poudarila Kresalova, ki jo z omenjeno stroko sicer povezuje tudi njena mati Friderika Kresal, nekdanja predsednica Zbornice fizioterapevtov Slovenije (ZFS).

"Za tak poklic moraš biti poklican"

Kot notranja ministrica je poklic fizioterapevta primerjala s policijskim, saj so tudi slednji nenehno pod budnim očesom, tudi pri njih pa je pomembna strokovna usposobljenost in varstvo posameznikovega dostojanstva ter njegovih pravic, pa tudi ravno pravšnja mera empatije do sočloveka. Gre torej za enega tistih poklicev, za katerega se zdi, da moraš biti poklican, je še dodala Kresalova.

"Fizioterapevt mora biti strokoven" Predsednica ZFS Nada Horjak je dejala, da fizioterapevstko stroko čaka veliko izzivov, zlasti pa morajo biti odgovorni na vseh področjih. Pri tem pa po njenem ne gre le za profesionalno odgovornost, pač pa tudi za moralo, strokovnost in zavedanje, da fizioterapevt dela z bolnikom. Glavni izziv in prednostno nalogo Horjakova vidi v tem, da se doktrina čim bolj poenoti, da se fizioterapevt svojih nalog vselej loti strokovno in odgovorno.

Potrebovali bi 100 novih fizioterapevtov

Kot je še dejala, glede na čakalne dobe v fizioterapiji, ki so največji nesmisel, kar ga je lahko, je fizioterapevtov v Sloveniji premalo. Za prvo reševanje kadrovske stiske Horjakova meni, da bi čim prej potrebovali vsaj okoli 100 novo izobraženih fizioterapevtov, kar pa je na hitro zelo težko doseči. Sicer pa bi po njenem tudi status te stroke v Sloveniji lahko bil boljši, ob tem pa priznava, da so si svoj ugled v zadnjem obdobju nekoliko okrnili tudi sami.

Sicer pa je program mariborske konference po besedah predsednice programskega odbora Patricije Jankovič izrazito disciplinaren, saj se v aktualnih in za današnjih čas perečih temah prepletajo kar štiri stroke oz. znanstvene vede, in sicer fizioterapija, pravo, informatika ter medicina in zdravstvo.

Ne spreglejte