SiolNET. Novice Slovenija
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljudskem vrtu zapelo 5.500 šolarjev #video #foto

1,93

termometer

 | Foto: Matjaž Vertuš
Foto: Matjaž Vertuš

Stadion Ljudski vrt v Mariboru je znova gostil dogodek Zborovski bum, na katerem je skupaj zapelo okoli 5.500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol. Pridružili so se jim tudi pevci opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

[video: 63297 / ]

Dogodek, ki ga prireja Narodni dom Maribor skupaj z zavodom za šolstvo, mestno občino Maribor in SNG Maribor, je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe.

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt strokovni vodji Inge Breznik namenil tudi jabolko navdiha. | Foto: Matjaž Vertuš Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt strokovni vodji Inge Breznik namenil tudi jabolko navdiha. Foto: Matjaž Vertuš Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča so otroci peli skupaj s priznanimi opernimi pevci Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom in Jakijem Jurgcem.

Zborovski bum | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Zborovski bum je pod okriljem zavoda za šolstvo in strokovnim vodenjem Inge Breznik nastal s ciljem dviga kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje.

Zborovski bum | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Letošnji repertoar je temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev z odlomki iz Bizetove opere Carmen, Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Verdijevih Nabucca in Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Novakovega Figara ter Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Zborovski bum | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Zborovski bum | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Zborovski Bum se tradicionalno odvija bienalno s prizoriščem v Mariboru. Prvič so ga priredili leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo 1.435 otrok pevcev iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Nato se je dogodek razširil na nacionalno raven in se preselil na stadion Ljudski vrt. V letu 2015 je bil pevski dogodek nadgrajen z udeležbo 6.419 otrok pevcev, ki se jim je pridružilo še 323 otrok plesalcev s svojo koreografijo.

Zborovski bum | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin