SiolNET. Novice Slovenija
7,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani vas bo brskanje po smeteh drago stalo: globa 800 evrov

7,38

termometer

Smeti
Foto: Bojan Puhek

Brskanje po smeteh je v Sloveniji prepovedano, višina globe pa se v mestih razlikuje. Na vrhu kraljuje Ljubljana, kjer globa znaša 800 evrov. "Ne smemo se slepiti, da gre za zmanjševanje socialne stiske posameznika, ampak za organizirano pridobitno dejavnost," o opažanjih na tem področju odgovarjajo na Snagi.

Število prekrškov zaradi brskanja po smeteh se je v prestolnici v zadnjem letu v primerjavi z lanskim letom povečalo skoraj za desetkrat. Veliko nihanje skozi leta na Mol pripisujejo večjemu številu predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka, iz katerega je mogoče določiti kršitelja.

Največ primerov pri papirju

Na občinskem inšpektoratu opažajo, da gre največkrat za krajo papirja. Na Snagi opažajo, da papir iz zabojnikov največkrat odnašajo posamezniki, ki ga nato prodajo naprej. "Pri tem se ne smemo slepiti, da gre za zmanjševanje socialne stiske posameznika, ampak za organizirano pridobitno dejavnost. Te aktivnosti so pogosto povezane tudi z drugimi oblikami kriminala," pravijo na Snagi.

Medtem humanitarne organizacije opozarjajo, da posamezniki po zabojnikih za smeti ne brskajo zaradi preprodaje, ampak osebne stiske.

Pri Snagi največ kraj opažajo v zabojnikih s papirjem. Pri Snagi največ kraj opažajo v zabojnikih s papirjem. Foto: STA

Globa v Ljubljani 800 evrov, na Obali in Štajerskem veliko nižja

Brskanje po smeteh je prepovedoval že odlok iz leta 2004. Globa za tiste, ki jih dobijo, v Ljubljani znaša 800 evrov. Višino so sami določili leta 2012, ko so mestni odlok sprejeli na podlagi sprememb evropskih direktiv in usmeritev. Enak prekršek v Kopru in Mariboru znaša 100 evrov.

"Včasih je izrek globe potreben za dosego vseh zastavljenih ciljev na globalni ravni in dvigovanje ozaveščenosti uporabnikov na področju ločevanja odpadkov ter ohranjanje narave in okolja," pravijo na Mol.

Statistike, koliko izdanih glob je bilo tudi plačanih, na inšpektoratu ne vodijo. Največkrat prekrške prijavijo mimoidoči ali sosedi, ki jih fotografirajo.

Leto Število prekrškov
2012 23
2013 10
2014 24
2015 12
2016 6
2017* 58
* - do vključno 10. decembra

Uspešnost se vidi v nazivu zelena prestolnica

Snaga Foto: Matej Povše Ob tem se pohvalijo, da se njihova uspešnost vidi tudi pri nazivu zelena prestolnica Evrope 2016. "To je najvišji naziv, ki ga mesto lahko prejme. Ljubljana ob tem dosega najvišji delež pri ločeno zbranih odpadkih v gospodinjstvu med vsemi evropskimi prestolnicami – 66 odstotkov," so se pohvalili na Mol.

Koliko je bilo plačanih glob, ne vedo

Na občini pojasnjujejo, da je problematika pri brskanju po smeteh v onesnaževanju, ki nastaja v okolici zabojnikov. "Omenjeno smetenje se je pojavljalo pri vseh zabojnikih, posebej pri papirju in embalaži, kjer so tisti, ki so brskali, odnašali samo vrednejše surovine," razlagajo na Snagi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 178
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin