Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
10.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme poletje vročina

Sreda, 7. 8. 2013, 10.54

7 let, 12 mesecev

V Ljubljani spet nov temperaturni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V prestolnici so namerili 39,5 stopinje Celzija, kar je nov temperaturni rekord. To je že tretji popravek rekorda v zadnjem tednu.

Prvi temperaturni rekord zadnjega tedna je bil v prestolnici dosežen v soboto, ko so namerili 38,1 stopinje Celzija, že v nedeljo so jih namerili 38,4, po včerajšnjih 38,7 so jih danes namerili že 39,5, je za Planet Siol.net potrdil dežurni vremenoslovec Benedikt Strajnar. Jutri se živo srebro lahko še dvigne prek današnjega rekorda, vse do 40 stopinj.

V drugih krajih medtem rekordov še ni, so pa blizu temu. Jutri bodo ekstremno visoke temperature predvsem na vzhodu in jugovzhodu države, so še povedali na agenciji za okolje.

Vročina bo popustila šele konec tedna V petek popoldne se bo vreme počasi spreminjalo, je že dopoldne povedal vremenoslovec Andrej Pečenko. "Danes in v četrtek bo morda ponekod zapihal južni ali jugovzhodni veter. V petek popoldne pa se bodo začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše," je za Planet Siol.net napovedal Pečenko. Dodal je, da bodo temperature malo nižje, bo pa več vlage. "Se pravi, bo vroče in soparno, ne pa zelo vroče. Temperature bodo do 35 stopinj Celzija, verjetno več ne," je povedal.

"V noči na soboto pa bo naše kraje prešla fronta, ki bo prinesla padavine za vso državo," je dejal Pečenko. Pojasnil je, da bo padavin vsaj nekaj, a bodo čez dan ponehale, od zahoda se bo zjasnilo. Temperature bodo malo nad 25 stopinj Celzija, mogoče do 28 stopinj. V nedeljo in ponedeljek bo precej jasno, s temperaturami med 25 in 30 stopinj Celzija.

Zemlja bi potrebovala dva ali tri dni dežja "Kar bo padavin, jih bo v soboto, potem bomo videli, kako naprej," je povedal Pečenko. Nevihte bodo verjetno bolj v notranjosti države, a Pečenko pravi, da ne ve, če jih bo dovolj, da se bo osvežila suha zemlja. "Zemlja bi potrebovala dva ali tri dni dežja, tega pa ne upam napovedati," je previden.

"Naslednji teden bo brez visokih temperatur. Sredi tedna bi lahko fronta prinesla nekaj dežja, a v četrtek in petek bo vreme lepše," je še dejal Pečenko.

Na spletni strani Agencije RS za okolje pa tako še do petka opozarjajo na velika toplotno obremenitev in na veliko nevarnost požarov v naravi, ki je velika predvsem na Primorskem. Na Primorskem za danes in četrtek opozarjajo tudi na možnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost.

Ne spreglejte