SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kopru spregovorili o nevarnostih in pasteh trgovine z ljudmi

3

termometer

 | Foto:
Primorski pravni center (PPC) skupaj z Uradom Vlade RS za komuniciranje izvaja projekt Ustavimo trgovino z ljudmi, s katerim želijo širšo javnost opozarjati na nevarnosti in pasti trgovine z ljudmi.

Na okrogli mizi so predstavili različne mehanizme boja, pojavne oblike, preventivo, nadzor in trende ter ukrepe za prihodnost.

Trgovina z ljudmi se vedno bolj širi Kot je povedala predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer, si ljudje ob misli na trgovino z ljudmi pogosto predstavljamo le trgovino z ženskami (prodajo, suženjstvo in prostitucijo), kar je nekoliko zmotno prepričanje, saj trgovina z ljudmi zajema širši pojem.

Poleg trgovine s prepovedanimi drogami in orožjem je trgovina z ljudmi po njenih besedah med donosnejšimi načini trgovanja. "Včasih smo jo poznali v deželah na vzhodu, vendar se vse bolj širi. Mnogi žal zelo dobro služijo na račun ljudi, ki so nevedni, mladi, otroci, veliko jih stremi k boljšemu življenju in živijo v revščini," je povedala.

Pod trgovino z ljudmi štejemo vse, kar kaže na izkoriščanje ljudi, večinoma res mladih žensk in otrok, med najbolj skrivnostnimi pa je tudi sodobna trgovina s človeškimi organi. Vse bolj je v zadnjem času skrito tudi služabništvo, vse bolj pa lahko govorimo tudi o trgovini z delavci.

"Za žrtve ni skoraj nikakršnega pravnega varstva" Strokovni sodelavec urada varuha človekovih pravic Lan Vošnjak je povedal, da je v teh primerih vedno kršena osebna svoboda posameznika, pravica do dostojanstva, pravzaprav večinoma skoraj vse pravice. "Za žrtve ni skoraj nikakršnega pravnega varstva in pravne države kot osnovnega garanta, žrtve dostopa do tega pogosto nimajo, pa tudi ko same iščejo pomoč, jim je večinoma dostop do teh pravic onemogočen," je dejal.

Po njegovih besedah statistično gledano pri varuhu človekovih pravic v Sloveniji ni zaznanih primerov trgovine z ljudmi, seveda pa ti primeri v realnosti obstajajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin