Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
14.02

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

26

Natisni članek

WHO testiranje NIJZ Slovenija COVID-19

Torek, 10. 1. 2023, 14.02

1 leto, 3 mesece

V Evropi se širi nova podrazličica koronavirusa. Kakšno je stanje v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

26

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 | Nova podrazličica XBB.1.5, ki so jo odkrili oktobra lani v ZDA, je bistveno lažje prenosljiva kot vse do zdaj znane različice. | Foto Shutterstock

Nova podrazličica XBB.1.5, ki so jo odkrili oktobra lani v ZDA, je bistveno lažje prenosljiva kot vse do zdaj znane različice.

Foto: Shutterstock

V ponedeljek so ob 6.204 hitrih testih in 943 PCR-testih potrdili 907 novih okužb s koronavirusom, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 430 okužb več kot pred tednom dni, ko so potrdili 377 okužb. Medtem Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da je nova podrazličica koronavirusa XBB.1.5 v porastu tudi v Evropi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 901,1. Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh je trenutno 655,3, še kažejo podatki NIJZ. 

Trenutno je v državi aktivnih 13.673 primerov okužbe s koronavirusom. 

WHO opozarja na širjenje koronavirusne podrazličice v Evropi

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je nova podrazličica koronavirusa XBB.1.5 v porastu tudi v Evropi. Na to kažejo zadnji podatki iz nekaterih držav, je danes dejal regionalni direktor za Evropo pri WHO Hans Kluge. Ob tem je zagotovil, da si prizadevajo oceniti morebitni vpliv te nove podrazličice omikrona.

"Nedavni podatki iz nekaterih držav v regiji so začeli kazati na vse večjo prisotnost XBB.1.5," je na današnji virtualni novinarski konferenci v Köbenhavnu dejal Kluge. Primeri nove podrazličice so bili odkriti v majhnem, a naraščajočem številu, je pojasnil in dodal, da si prizadevajo oceniti potencialni vpliv tega.

"Dodatnega pritiska na zdravstvene sisteme si ne moremo privoščiti"

Kluge je ob tem opozoril, da si po treh dolgih letih pandemije ne moremo privoščiti dodatnega pritiska na zdravstvene sisteme.

Nova podrazličica XBB.1.5, ki so jo odkrili oktobra lani v ZDA, je bistveno lažje prenosljiva kot vse do zdaj znane različice. Glede na genetske analize se ta širi predvsem v ZDA in Evropi, zasledili pa so jo že v 29 državah.

Glede na zaostrene razmere zaradi covid-19 na Kitajskem pa Kluge deli mnenje Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da tamkajšnje povečanje števila primerov okužbe verjetno ne bo imelo večjega vpliva na epidemiološke razmere v Evropi. Po razpoložljivih informacijah so različice, ki krožijo na Kitajskem, tiste, ki so bile potrjene v Evropi in drugod, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar pa "ne smemo postati samozadovoljni", je ob tem opozoril Kluge. Po njegovem prepričanju ni narobe, če države sprejmejo previdnostne ukrepe za zaščito svojega prebivalstva. Ob tem pa bi morale zagotoviti, da so sprejeti potovalni ukrepi znanstveno utemeljeni, ustrezni in nediskriminatorni.

Kluge je države tudi pozval, naj okrepijo nadzor, med drugim s sekvenciranjem vzorcev, pri čemer ugotavlja, da so mnoge močno zmanjšale svoje zmogljivosti.

Evropsko regijo WHO sestavlja 53 držav, poleg držav Evrope še nekaj držav osrednje Azije, Turčija in Izrael.

covid testiranje
Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili v soboto
Kitajska koronavirus avtomobili
Novice Vse več držav odsvetuje nenujna potovanja na Kitajsko

 

 

Ne spreglejte