Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 3. 2021,
6.08

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

lokal Koronavirus

Ponedeljek, 8. 3. 2021, 6.08

3 leta, 1 mesec

V dveh regijah se odpirajo terase gostinskih lokalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
gostinski lokal | Foto STA

Foto: STA

Gostinski lokali v posavski regiji in jugovzhodni sloveniji bodo lahko danes odprli terase in vrtove. Pri tem bodo morali gostinci in gostje spoštovati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Gre za poskusno odprtje za teden dni, glede na podatke o okužbah pa bo vlada odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej. V srednjih šolah je ponovno bolj živahno, saj se je po skoraj petih mesecih pouka na daljavo v šole vrnila še približno polovica dijakov od 1. do 3. letnika. Nekateri so v izjavah za STA izrazili veselje ob vrnitvi in srečanju s sošolci, jih pa nekoliko skrbijo preverjanja znanja. Ponekod so teste, ki bi jih morali pisati danes, prestavili.

Vlada je prejšnji teden zaradi boljše epidemiološke slike v teh dveh regijah, obe regiji sta v rumeni fazi, odločila, da bodo lahko gostinci v enotedenskem poskusnem obdobju na zunanjih površinah stregli med šesto in 19. uro, gostje bodo morali lokal zapustiti do 19.30. Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja, navaja STA.

Zaposleni se morajo enkrat tedensko testirati

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom - izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

Za eno mizo največ štiri osebe

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno največje dovoljeno število gostov.

stavba SAZU
Novice Cene stanovanj v prestolnici že čez magično mejo?

Nujno bo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna bo odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

V ti dve regiji bodo lahko potovali vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki je zaradi povečanega števila okužb v rdeči fazi. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami prehajanje ni omejeno, še poroča STA.

Zaostrujejo se pogoji pri prehajanju meja

Mejni prehod | Foto: STA , Foto: STA , Zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice covid-19, od danes veljajo zaostreni pogoji za prehajanje meje. Na notranjih schengenskih mejah so znova uvedli kontrolne točke. Spremenili se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo.

Za ves promet so 24 ur na dan na notranjih schegenskih mejah odprti trije mejni prehodi z Italijo, pet na meji z Avstrijo in dva na meji z Madžarsko. Še več mejnih prehodov je pretežno za prebivalstvo ob meji odprtih samo del dneva. Podrobnosti o odprtju in seznamu mejnih prehodov bo policija objavljala na svoji spletni strani.

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo. V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na sars-cov-2, niso preboleli covid-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus možno prekiniti šele peti dan. Do sedaj je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Večja novost stopi v veljavo v soboto, ko bo obvezno tudi testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa morajo namreč predložiti negativni test na sars-cov-2, ki ni starejši od sedem dni. Med drugim bo to veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante. (STA)

K pouku v šoli se je vrnila polovica dijakov prvih treh letnikov

Po skoraj petih mesecih pouka na daljavo se je v šole vrnila še približno polovica dijakov od 1. do 3. letnika. "Občutki so super, po dolgih štirih mesecih bomo spet videli vse sošolce, učiteljice. Z nekaterimi sošolci smo se sicer že prej družili. To, kar ne bo preveč fajn, je, da pišemo teste," je za STA dejal dijak II. gimnazije Maribor Marko. Povedal je, da bi že danes morali pisati spis prvi dve uri, ampak so ga k sreči prestavili. Po petih mesecih pouka na daljavo po njegovem mnenju znanje ni ravno enako, kot če bi imeli normalni pouk.

Tudi Eva, ki je dijakinja iste gimnazije, je vesela, da bo po dolgem času videla sošolce in sošolke, saj so doma iz različnih krajev in se niso dosti videli. Tudi njo nekoliko skrbijo preizkusi znanj v tednu, ko bodo v šoli. Jo pa hkrati tudi zanima, ali je od pouka na daljavo sploh odnesla dovolj znanja. Kot je še ocenila za STA, bi se po njenem mnenju dijaki morali v šole vrniti prej, kot so se dejansko.

"Pogrešal sem pouk, ne veselim pa se ocenjevanj," je za STA dejal tudi neimenovani dijak Prve gimnazije Maribor, ki pa se zelo veseli srečanja s sošolci. Prehod nazaj v šolo po njegovem mnenju ne bo zahteven, saj bodo že po tednu dni spet teden dni doma. Glede petmesečnega pouka na daljavo pa je dejal, da mu je bilo všeč to, da je imel učilnico manj kot meter od svoje postelje, manj všeč pa to, da so veliko časa preživeli pred računalniki.

Vrnitve dijakov so zelo veseli na šolah. "Na Gimnaziji Celje - Center imamo danes dvojni praznik ... 8. marec, dan žensk, in pa 'tretji' prvi šolski dan v tem šolskem letu, po 1. septembru, ko smo vsi prvič sedli v šolske klopi, 22. februarju, ko so se po 16. tednih vrnili maturantke in maturanti, in današnji, ko se vrnili tudi dijaki nižjih letnikov. Šola je končno oživela v smehu in radosti ob ponovnem snidenju," je za STA navedel ravnatelj te gimnazije Gregor Deleja.

Ocenil je, da po slabih petih mesecih dela na daljavo ponovni začetek pouka v šolah predstavlja svojevrsten izziv, pa tudi dodaten stres, saj se hkrati začenja tudi zadnji del šolskega leta.

"Močno upam, da bomo učiteljice in učitelji znali skupaj z našimi dijaki zagotoviti mehek in uspešen prehod v novo rutino, ki jo bomo najprej morali znova usvojiti. Le tako bo delo lahko učinkovito in vključujoče," je dodal ravnatelj gimnazije, kjer doslej še niso imeli pozitivnega testa na novi koronavirus med učitelji. Želijo si, da tako ostane tudi naprej.

Da so ponovnega začetka pedagoškega procesa v živo vsi veseli, je za STA povedala tudi ravnateljica srednje ekonomske šole na Šolskem centru Ptuj Darja Harb. Zaradi šolanja po modelu C imajo danes na šoli zaključne letnike, ki so bili tam že nekaj časa, danes pa so se jim priključili še dijaki dela ostalih, kar se razlikuje od programa do programa.

"Tam, kjer je veliko praktičnega pouka, smo gledali na to, da se je v šolo vrnilo čim več teh dijakov, ob tem pa smo gledali tudi na to, da smo k pouku v živo ta teden vrnili tudi čim več prvih letnikov, ki so bili najmanj v šoli," je dejala ravnateljica od nedavnega združenih ekonomske in biotehniške šole. K omenjenemu šolskemu centru sicer spadata še elektro in računalniška šola ter strojna šola.

Ostali dijaki so ta teden še doma in delajo na daljavo kot doslej, v prihodnjem pa se bodo zamenjali. Kot je še povedala Harbova, zaenkrat nimajo nobenih večjih težav pri upoštevanju ukrepov s strani dijakov, morda je treba včasih kakšnega dijaka na to spomniti, poroča STA.

Ne spreglejte