SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V četrtek potrdili 1.478 novih okužb

10

termometer

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so v četrtek ob 4.897 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.144 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 23,4 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 6.321 ljudi, pozitivnih jih je bilo 334 oziroma 5,3 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 1.478 ljudi, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V zadnjih nekaj dneh opažamo upad novih okužb.

V bolnišnicah se zdravi 1.266 bolnikov, od tega 197 na intenzivni negi. Včeraj je bilo iz bolnišnic skupaj odpuščenih 73 pacientov. V četrtek je umrlo še 28 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 3.121 ljudi, kažejo podatki vlade.

Manj okužb kot pred tednom dni

V četrtek smo v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.478  ljudeh, kar je skoraj 600 okužb manj kot v četrtek pred tednom dni (2.073). Opazen trend padanja okužb smo zaznali tudi v sredo, torek, ponedeljek in nedeljo.

Evropske države v strahu pred novimi mutacijami

V številnih evropskih državah medtem v zadnjih dneh zaostrujejo ukrepe in nadzor na mejah, da bi preprečili vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo. Med drugim je Francija včeraj poostrila nadzor na mejah, policijska ura pa bo od sobote za najmanj dva tedna veljala od 18. ure popoldne do 6. ure zjutraj. V tem času niso dovoljeni sprehodi, športne aktivnosti in nakupovanje. Dom lahko prebivalci zapustijo le za odhod na delo ali iz nujnih družinskih razlogov. 

Strožje ukrepe je zaradi vse večjega števila okužb in grožnje z novim sevom, ki se hitreje širi, uvedla tudi Danska. Že sredi decembra so delno zaprli javno življenje, šole, restavracije in večino trgovin. Po novem je prepovedano druženje več kot petih ljudi, obvezno varnostno razdaljo pa so z enega povečali na dva metra. Od petka je tujcem brez negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur, prepovedan vstop na Dansko, navaja STA.

Kdaj lahko pričakujemo sproščanje ukrepov?

Od epidemioloških razmer je odvisno tudi sproščanje ukrepov. Načrt, ki ga je vlada predstavila prejšnji teden, predvideva, da bi lahko posamezne ukrepe sproščali, ko bi imeli na ravni države v zadnjih sedmih dneh v povprečju na dan manj kot 1.350 okužb, hospitaliziranih pa bi bilo manj kot 1.200 bolnikov s covid-19.

Pogojev še nismo izpolnili

Trenutni podatki kažejo, da nobene od mej še ne dosegamo. V povprečju imamo v zadnjih sedmih dneh okoli 1.465 okužb, v bolnišnici pa se zaradi covid-19 zdravi 1.266 ljudi. Glede na to je Slovenija trenutno v črni fazi, ko veljajo vsi ukrepi. Prva sproščanja prinaša rdeča faza: odpiranje vrtcev in šol v prvi triadi, odprejo se muzeji, knjižnice, smučišča, nekatere trgovine ...

Infekcijska klinika Novice Slovenija se pripravlja na tretji val: potrebnih bo 1.500 postelj #video zemljevid Novice V teh treh regijah so veliko bolj uspešni kot drugje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin