SiolNET. Novice Slovenija
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče razveljavilo obsodbe v aferi s toaletnim papirjem

1,50

termometer

Toaletni papir
Foto: Reuters

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbe nižjih sodišč zoper obtožene v aferi s fiktivnimi računi za toaletni papir, s katerimi je bil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije odškodovan za 477 tisoč evrov.

Trije zaposleni na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) so v sodelovanju s še tremi zaposlenimi v poslovni enoti podjetja Mavrica v Ljubljani med januarjem 1999 in aprilom 2002 na škodo zavoda v lastne žepe pospravili najmanj 477 tisoč evrov, povzemata Delo in Slovenske novice.

Kdo vse je sodeloval v poslu?

V poslu so sodelovali zdaj pokojni direktor splošnega sektorja na Zpizu Tone Koprivnikar, vodja nabave Marjan Tomažič, skladiščnik zavoda Danilo Pintar in trije delavci Mavrice - poslovodkinja enote Milojka Globokar, njen mož Janko Globokar in Cvetka Medved.

Okrožno sodišče je vpletenim izreklo denarne in zaporne kazni, sodbo je potrdilo še višje sodišče. Zagovorniki so zoper pravnomočno sodbo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti in v njej med drugim poudarili vprašanja, ki zadevajo uporabo milejšega kazenskega zakonika. Če je kateri izmed novejših kazenskih zakonov za storilca milejši, ga je sodišče namreč dolžno uporabiti.

Bo zadeva dobila pravnomočni epilog?

Vrhovno sodišče je odločilo, da novi kazenski zakonik iz leta 2008 za obtožene ni milejši, a po mnenju ustavnega sodišča sprememba zakonika za obtožene ni nevtralna, kot je odločilo vrhovno sodišče, ampak pomeni spremembo na milejše.

Ustavni sodniki so se strinjali, da so nižja sodišča zaznala problematiko uporabe milejšega zakona in so tudi opravila celovito presojo, kateri kazenski zakon je milejši, a so na koncu sprejela na napačno stališče, katerega morajo uporabiti.

Kot navaja Delo, je vprašanje, ali bo zadeva dobila pravnomočni epilog, saj kazenski pregon zastara dve leti od razveljavitve prvostopenjske sodbe na ustavnem sodišču.

Zpiz vložil tudi odškodninske tožbe

Kot še navaja časnik, je Zpiz vložil tudi odškodninske tožbe proti Tomažiču, družbi HGtrade kot naslednici Mavrice in Milojki Globokar ter na prvi stopnji iztožil 457.076 evrov od vseh treh toženih, a sodba še ni pravnomočna, saj so se toženi pritožili.

Pred dnevi pa je postala pravnomočna sodba zoper Pintarja za plačilo 533.156 evrov. Postopek zoper Globokarja in Medvedovo, od katerih Zpiz terja 477.073 evrov pa je sodišče prekinilo in ga bo nadaljevalo, ko bo sodba proti Tomažiču, družbi HGtrade in Globokarjevi postala pravnomočna, še navaja Delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin