SiolNET. Novice Slovenija
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Branimirju Štruklju je uspelo: dvig plačnega stropa za zdravnike razveljavljen

1,22

termometer

Branimir Štrukelj |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Ustavno sodišče je razveljavilo 48. člen desetega interventnega zakona, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač javnega sektorja. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19.

Zadnji interventni protikoronski zakon je bil sprejet konec preteklega leta. Za zdravnike in zobozdravnike je do konca leta 2022 dvignil plačni strop za šest razredov, do 63. razreda.

Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central, in sicer Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Lidija Jerkič, Evelin Vesenjak in Peter Majcen.

Ustavni sodniki so sicer pred dvema mesecema izvajanje presojane določbe zadržali do končne odločitve, saj so ocenili, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega spornega člena povzročilo hujše škodljive posledice.

ustavno sodišče Novice Šest ustavnih sodnikov odločilo: programa Levice in SD nista neustavna Ustavno sodišče Posel danes Ustavno sodišče: Zakon o posojilih v frankih bi lahko imel več škodljivih posledic Ustavno sodišče Novice Ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin