Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poslanci Alenka Bratušek Jani Möderndorfer Bojan Dobovšek Milan Brglez Peter Vilfan

Petek, 11. 9. 2015, 13.53

8 let

Usoda naveze Bojan Dobovšek – Alenka Bratušek bo znana v nekaj dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik parlamenta Milan Brglez bo do začetka prihodnjega tedna sprejel odločitev o (ne)ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki bi jo vodila Bojan Dobovšek in Alenka Bratušek.

Brglez je na seji kolegija predsednika državnega zbora dejal, da odločitev o tem ni preprosta, saj se pojavljajo različne interpretacije poslovnika državnega zbora, zelo različne pa so bile tudi prakse pri ustanavljanju poslanskih skupin v preteklosti.

"O moji odločitvi boste obveščeni na začetku prihodnjega tedna," je dejal Brglez vodjem poslanskih skupin, ki so večinoma naklonjeni ustanovitvi nove poslanske skupine.

Težava in olajševalna okoliščina Brglezova "težava" je v tem, da mu strogo in dobesedno branje poslovnika onemogoča ustanovitev poslanske skupine, ki bi jo vodil njegov nekdanji kolega v poslanski skupini SMC Bojan Dobovšek. Namestnica vodje poslanske skupine bi bila predsednica ZaAB Alenka Bratušek, ki je ob Mirjam Bon Klanjšček ostala edina poslanka ZaAB. Ta zaradi le dveh poslank ne more več imeti poslanske skupine.

"Olajševalna okoliščina" za Brgleza, če bi dovolil ustanovitev poslanske skupine, je, da so nekateri njegovi predhodniki na položaju predsednika parlamenta v podobnih primerih dovolili ustanovitev poslanskih skupin.

Poslovnik sicer določa, da je poslanska skupina nepovezanih poslancev "rezervirana" za tiste poslance, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki.

Dami sta ostali sami Ta pogoj izpolnjuje le Bojan Dobovšek, ker je kmalu po volitvah izstopil iz SMC. Bratuškova in Bon Klanjščkova sta v poslanski skupini, ki mora imeti po poslovniku najmanj tri člane, ostali sami po tem, ko je poslansko skupino ZaAB poleti zapustil najprej Peter Vilfan, ki se je "preselil" v DeSUS, pred dnevi pa še Jani Möderndorfer.

Bojan Dobovšek argumentira, da je treba poslovnik interpretirati bolj življenjsko. Meni tudi, da je bil namen pri pisanju poslovnika nepovezanim poslancem omogočiti strokovno pomoč in sodelovanje na parlamentarnih odborih, ki se jih kot nečlani poslanske skupine ne morejo udeleževati.

Poslanska skupina prinaša denar Ustanovitev poslanske skupine sicer poslancem nudi boljše strokovne in finančne pogoje za delo, saj lahko zaposlijo sekretarja poslanske skupine in dva strokovna sodelavca.

Za vsakega posameznega poslanca dobijo še dodaten denar za strokovno pomoč. To pomeni mesečni znesek, ki je enak bruto plači podsekretarja, ki je uvrščen v 41. plačni razred lestvice plač v javnem sektorju, piše v odloku o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih v službah državnega zbora.

Ne spreglejte