SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: morje med Portorožem in Piranom ustrezno za kopanje #video

1,15

termometer

Novoletni skok v morje Portorož
Foto: Vid Ponikvar

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so sklenili, da je kopalna voda na plaži med Portorožem in Piranom, kjer so pretekli teden ugotovili naglo povečanje onesnaženosti, ustrezna za kopanje in da se lahko zdaj sname rdečo zastavo, ki so jo pretekli teden izobesili zaradi onesnaženosti, so sporočili z Okolja Piran.

Z NIJZ so naknadno sporočili, da se glede na ustrezne rezultate kakovosti vode na plaži hotela Vila Park začasna prepoved kopanja preklicuje. Kopališče je tako od 13. ure v celoti odprto.

[video: 63969 / ]

Video: Planet TV


Strokovnjaki so sicer odločili, da bodo kakovost kopalne vode na omenjenem kopališču iz načela previdnosti spremljali dnevno do konca avgusta, kar bo v primeru poslabšanja kakovosti omogočalo tudi ustrezne ukrepe, ki bodo omogočili varovanje zdravja kopalcev, so še zapisali na inštitutu.

Povečano stopnjo onesnaženosti zaznali le na enem kopališču

Kot so danes pojasnili v Okolju Piran, se je njihova intervencijska ekipa odzvala takoj, ko je odkrila izvor povečanja onesnaženosti in okvaro na sistemu odvajanja odpadnih voda nemudoma odpravila. Prav tako je med njimi ter vsemi ustreznimi državnimi institucijami in drugimi organi kot tudi z družbo Hoteli Bernardin neprestano potekala komunikacija.

Ob tem so v javnem komunalnem podjetju poudarili, da je kakovost kopalnih voda na vseh preostalih kopališčih odlična in neoporečna. "Povečano stopnjo onesnaženosti v morju smo zaznali le na enem kopališču, vsa druga kopališča v občini Piran pa so bila vseskozi primerna za kopanje," so še navedli.

Zaradi okvare je počil kanalizacijski jašek ter se prelil med meteorne vode, ki se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli. Okvaro so že odpravili. Jemalci vzorcev so sicer ugotovili, da bi vzrok za onesnaženje lahko bil tudi izpust kakšne ladje.

Burja je sicer ohladila in premešala morje, zato se je njegova temperatura v Kopru s skoraj 30 stopinj Celzija spustila na okoli 21 stopinj Celzija.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin